Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > 14 de novembre, Dia Mundial de la Diabetis

14 de novembre, Dia Mundial de la Diabetis

11 novembre 2016
poster-ok-diabetis-cat

Cartell de la jornada

El pròxim 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis, una malaltia que, segons preveu l’Organització Mundial de Salut, al 2030 serà la sèptima causa de mortalitat. En el marc d’aquesta efemèride, que enguany se celebra sota el lema “Obre els ulls a la diabetis”, els farmacèutics de Barcelona s’han implicat en diferents activitats amb l’objectiu de contribuir a millorar la seva prevenció, el seu control i la informació que es té sobre els tractaments.

L’Associació de Diabètics de Catalunya, en col·laboració amb diferents entitats i institucions, entre elles el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha organitzat demà, dissabte 12 de novembre, una jornada entorn la diabetis a la Plaça Universitat de Barcelona. Un dels actes programats és l’anomenat “Escolta els consells del teu farmacèutic”, en el qual un farmacèutic oferirà sessions sobre l’ús dels fàrmacs en pacients amb diabetis.

Flyer informatiu de la jornada (PDF)

Campanya global

infografia-diabetis-angles

Infografia de la campanya (clica a la imatge per facilitar la lectura)

Les activitats i materials que d’aquest any que difon la Federació Internacional de Diabetis (FID) es basen en la promoció de dos missatges clau:

  • La detecció de la diabetis tipus 2 és important per modificar el seu curs i reduir el risc de complicacions.
  • La detecció de les complicacions de la diabetis és una part essencial del control de la diabetis tipus 1 i 2.

La Fundación para la Diabetes recull més informació i material de difusió sobre la campanya al seu web (en castellà). També podeu accedir a informació sobre el World Diabetes Day 2016 al web de la campanya internacional (via FID).

twitter-LOGO Segueix el tema i comparteix informació sobre aquesta malaltia amb el hashtag #WDD

World Diabetes Day


Què pot aportar el farmacèutic en la diabetis?

El farmacèutic té un paper clau en la diabetis, ja que un cop ja s’ha diagnosticat la malaltia, pot realitzar proves de glucèmia al pacient per fer-li el seguiment i comprovar si els nivells de sucre estan estabilitzats. D’altra banda, també té un paper rellevant en el seguiment farmacoterapèutic del pacient diabètic, sobretot el tipus 2 amb antidiabètics orals, ja que, molt sovint, té patologies associades amb el seu tractament corresponent.

Alhora, des de la farmàcia també es pot aconsellar als pacients sobre com optimitzar els tractaments i posar l’èmfasi en la prevenció.

El farmacèutic recorda que…

La diabetis -diabetis mellitus- és una malaltia en la qual el nivell de glucosa (sucre) de la sang es troba alterat. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la bé. La glucosa l’obtenim dels aliments. Totes les cèl·lules del cos necessiten glucosa per viure. La hormona insulina és la que controla la quantitat de glucosa a la sang. El pàncrees és la glàndula que sintetitza la insulina, i es troba al costat de l’estómac. La insulina ajuda la glucosa a introduir-se a les cèl·lules, i un cop dins s’utilitza com a combustible del cos.

  • Healthy fitness saladLa diabetis és malaltia crònica, la qual cosa significa que com més jove es contrau, més aviat es veurà afectada la persona pels riscos a llarg termini.
  • Si per factors genètics (hereditaris) o per problemes de sobrepès, es considera en risc de contraure-la, hi ha un seguit de mesures que poden, en certa manera, evitar-ne l’aparició o endarrerir-ne el desenvolupament en l’organisme.
  • Faci una dieta adequada (baixa en sal i greixos), controlant els carbohidrats (pa, pastes, midons, etc.), mengi més pollastre que carns vermelles, i prengui productes de gra sencer abans que farines refinades (millor l’arròs i el pa integral).Fibre Food for Healthy Eating
  • Mantingui un pes adequat. És indispensable eliminar el sobrepès. Amb ajuda del metge o del farmacèutic, comenci una activitat física regular que l’ajudi a cremar calories i baixar pes.

Font i més informació: Diabetis (via Farmaceuticonline, el nostre web de salut).

Formació: estratègies de prevenció, control i tractament en la diabetis

Amb l’objectiu de plantejar una actuació assistencial multidisciplinària i integral del pacient diabètic tipus 2, basada en estratègies d’actuació dissenyades per prevenir la malaltia, el control dels factors de risc cardiovascular i en la valoració clínica i en el seguiment farmacoterapèutic, un centenar de farmacèutics van participar ahir a l’activitat “Estratègies de prevenció, control i tractament en la diabetis mellitus tipus 2”. 

Organitzada pel COFB, en col·laboració amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i la Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria, i patrocinada per AstraZeneca, diferents especialistes van reflexionar conjuntament sobre temes com quina és la visió des de la salut pública, l’evidència dels nous fàrmacs antidiabètics i què es pot fer per millorar la qualitat de vida dels pacients. Al final de la jornada, també hi va haver un debat amb els assistents dels punts clau exposats.

jornada-diabetis-novembre (3)

Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB, va presentar la Jornada

jornada-diabetis-novembre (2)

La jornada es va poder seguir online en directe a temps real, via connexió Webinar

 

 

 

 

 

 

Va estar coordinada per Cristina Roure, vocal d’Hospitals, Guillermo Bagaria (també docent), vocal de la Junta de Govern, i Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària, tots tres del COF de Barcelona, Esther Amado, vocal a Catalunya de la Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria (SEFAP) i Julio Martínez, president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC). El quadre docent va comptar amb Conxa Castell, cap del Servei de Promoció de Vida Saludable i de Prevenció de Malalties Cròniques no Transmissibles de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, Josep Franch, metge d’atenció primària del CAP Raval Sud i professor associat al Departament de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dídac Mauricio, cap d’Endocrinologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Diego Mena, farmacèutic especialista, Tècnic de l’àrea de Farmàcia de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Montserrat Soley, presidenta de l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC), comptant amb la participació del pacient expert en DM2, i Joan Tuset, president de l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) Alt Urgell i pacient expert.

WDD-logo-catalan-OKPer a més informació:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal