Com afecta el fet de ser dona o home a la salut que tenim? Condiciona el gènere a l’accés als serveis sanitaris? Com es relaciona el binomi salut-gènere amb la violència sexual? Com es dóna assistència a les supervivents de violència? Són qüestions que es van abordar al cinefòrum que va acollir el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona el passat 19 de gener, en coordinació amb l’ONG Farmamundi i els Col·legis Professionals de Metges, Infermeres i infermers de Barcelona i Psicologia de Catalunya. A partir de la projecció del film produït per l’ONG anomenat “Temps d’Écoute”, es va apropar als assistents a la realitat de la República Democràtica del Congo -considerada actualment un dels pitjors llocs on ser dona- i es va obrir la reflexió entorn al gènere com a condicionant de la salut i l’accés a recursos sanitaris.
Trencar el silenci, crear debat i acabar amb estereotips, els objectius del film
El fil conductor del film són 5 testimonis de dones que han patit violència sexual, algunes seropositives, acompanyades de l’experiència de més de 10 anys de l’associació de dones congoleses FEPSI –Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale– dedicades a l’atenció mèdica, psicològica, jurídica i socioeconòmica de víctimes de violència sexual, persones seropositives i desplaçades de guerra.
“Amb aquest documental perseguim tres objectius: contribuir a trencar el silenci i denunciar el que passa –d’aquí el nom de la projecció “Temps d’Escolta”-; introduir elements de debat, com per exemple, com condicionen el gènere i els rols socials a la salut que tenim; i per últim, acabar amb estereotips sobre la realitat africana: el Congo és una societat molt castigada, però alhora, és paradigma de l’acció social”, va explicar Laia Pibernat-Mir, coordinadora del film a Farmamundi que va dinamitzar el debat juntament amb Serena Brigidi, doctora en Antropologia i especialista en Antropologia del gènere i de la salut.
“El documental ens mostra una xarxa que en diversos hospitals del món i societats occidentals encara no es té: un circuit interdisciplinari que compta amb la intervenció de diferents professionals de la salut per atendre la violència de gènere i sexual. Alhora, és important traslladar el tema del gènere i la salut i fer una reflexió sobre les condicions de les dones aquí”, va afegir Brigidi.
A partir d’aquestes dues intervencions, es va donar pas al debat entre els assistents en què es va destacar la importància d’aspectes com “l’accessibilitat als medicaments” i “la visió holística de les coses més enllà de la faceta professional com a farmacèutics, metges, infermers o psicòlegs”. També es va posar en valor el fet de “passar del model assistencialista a donar eines a les dones perquè puguin construir un projecte de vida; “l’empoderament de les persones” i de com de rellevant és “la cultura i educació per ajudar a equiparar la igualtat de gènere”.
Exposició fotogràfica sobre la lluita de les dones del Congo
Paral·lelament, el COFB va acollir des del 10 fins el 24 de gener una exposició fotogràfica itinerant produïda per Farmamundi sota el títol “Gènere i Dret a la Salut: una mirada a la lluita de les dones de la República Democràtica del Congo”. Les 25 fotografies prèviament havien estat exposades a diferents farmàcies de Barcelona que van decidir participar-hi voluntàriament i es va comptar amb la col·laboració de Fedefarma.
Aquestes dues activitats realitzades al COFB s’han fet en el marc de la Comissió de Compromís Social creada recentment al Col·legi amb els objectius d’impulsar la RSC a la farmàcia; donar resposta, des del sector, a necessitats socials, laborals i mediambientals; i alhora, contribuir a identificar l’acció farmacèutica també amb compromís social.
Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (també es pot consultar a la Sala de Premsa del web institucional)