El dimecres 24 de gener el COFB va acollir la presentació del llibre El futuro de la Sanidad en España. Reflexiones y propuestas para una Sanidad pública solvente, escrit per José Martínez Olmos, metge especialista en Medicina Preventiva i, actualment, senador del PSOE. Va ser en el marc de la primera de les “Trobades amb la sanitat” que el Col·legi té previst organitzar periòdicament.
Una vida dedicada a la política i la sanitat
Martínez Olmos acumula una llarga trajectòria al món de la sanitat i la política. Ha assumit els càrrecs de Director General de Farmàcia i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat i Consum (2004 – 2005), Secretari General de Sanitat (2005 – 2011) i portaveu de Sanitat del grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats (2011 – 2015), entre altres responsabilitats. Durant el seu període al Ministeri de Sanitat va participar en l’elaboració de lleis com la de Garanties i Ús Racional dels Medicaments, la Llei del Tabac, la Llei General de Salut Pública o la Llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs, entre altres normes sanitàries.
“Sentia la necessitat de fer una reflexió col·lectiva de l’àmbit sanitari”
El senador va començar la seva intervenció explicant que el llibre “és una excusa per parlar de sanitat” i va ressaltar que sentia la “necessitat de fer una reflexió col·lectiva de l’àmbit sanitari, capaç d’involucrar ciutadans, gestors polítics, etc.”. Martínez Olmos va destacar que l’any 2012 la Sanitat va començar a aparèixer com una de les preocupacions de la gent i que hi ha un denominador comú d’aspirar a aconseguir un sistema sanitari equitatiu, sostenible i universal. També va posar damunt la taula que a Espanya hi ha “una enorme descentralització en l’àmbit sanitari”, que els reptes de futur del sistema passen per “l’envelliment poblacional i els canvis i innovacions que es produiran”.
“Podem parlar d’un bon sistema sanitari, però també podem dir que el sistema s’ha deteriorat”
Pel que fa al diagnòstic del sistema sanitari, Martínez Olmos va explicar que hi ha “insuficiències i reptes a superar”, però que “la sanitat pública està desenvolupada i ha superat desafiaments”. Martínez Olmos, però, va apuntar que troba a faltar “planificació estratègica per treballar i aconseguir caminar i avançar cap a la sanitat que volem”. Segons ell, hi ha dues visions contraposades del sistema sanitari, però que totes dues “són certes”. D’una banda, “podem parlar d’un bon sistema sanitari” i, de l’altra, “podem dir que el sistema s’ha deteriorat”.
Pacte d’Estat per la Sanitat
El Pacte d’Estat per la Sanitat és segons el senador, “una demanda molt generalitzada en l’àmbit sanitari i en sóc partidari”. Però també va reconèixer la dificultat de fer un Pacte d’Estat quan als partits hi ha diversos punts de vista. Malgrat això, creu en els darrers anys, hi ha hagut una socialització molt important del concepte Sistema Nacional de Salut.
Paper de l’oficina de farmàcia
“Sóc del grup de persones que creu que el sector de l’oficina de farmàcia és més important del que probablement es reconeix en el sector sanitari”, va remarcar Martínez Olmos, qui va afegir que “és un sector que possiblement pot donar més”, referint-se a la capacitació dels professionals farmacèutics i a l’accessibilitat i capilaritat de la xarxa de farmàcies comunitàries. En aquest sentit, va apuntar la necessitat de plantejar-se un millor servei aprofitant aquesta capacitació, a més de reflexionar sobre el model retributiu, doncs, “si no canvia, pot portar a una disminució relativa” de la importància de la farmàcia. El senador va destacar que actualment la professió farmacèutica és molt rellevant des del punt de vista de generació de riquesa, ocupació… A més, des d’aquest sector es fan projectes molt interessants amb les Administracions Públiques”. Segons Martínez Olmos cal reflexionar al voltant de la planificació estratègica i del repte que suposa la innovació de productes sanitaris i medicaments en l’àmbit de la genòmica. “És important plantejar aquest tema perquè per part d’experts s’alerta que els avanços en aquesta matèria s’estan implementant amb desigualtats”.
El president del COFB Jordi De Dalmases va explicar que el futur de la Farmàcia ha d’estar encaminat cap al coneixement més que no pas centrat únicament en la dispensació i va recordar que en més d’una ocasió Martínez Olmos li havia dit que els farmacèutics “havien de definir què volen ser de grans”, doncs “el futur de la farmàcia és el que nosaltres volem que sigui” . De Dalmases va dir que els farmacèutics tenien clar que volien ser un col·lectiu ordenat i integrat a la xarxa assistencial.
Diverses sensibilitats i moltes coincidències
L’autor del llibre El futuro de la Sanidad en España va afirmar que a l’obra volia comptar “amb noves veus i incorporar l’experiència d’exconsellers de Salut de la Generalitat de Catalunya com Marina Geli i Boi Ruiz, expresidents i presidents de Comunitats Autònomes…”. “Volia eximir-me del risc de ser un senador del PSOE que opina”. Malgrat les diverses sensibilitats polítiques dels col·laboradors del llibre, Martínez Olmos va destacar que hi havia “moltes coincidències” en aspectes com la insuficiència pressupostària del sistema o la necessitat de millorar la coordinació i la governança d’aquest.
Els exconsellers de Salut de la Generalitat, Marina Geli i Boi Ruiz, presents a la trobada, van voler compartir algunes reflexions amb els assistents. Durant la seva intervenció, Geli va afirmar que no tenia clar que els consensos al voltant sistema sanitari “estiguin tan solidificats”. Pel que fa a la recent aprovació de la venda del test d’autodiagnòstic per detectar la infecció del VIH va afirmar estar-hi a favor, però va reivindicar la necessitat que en la dispensació d’aquests productes es tingui en compte la importància d’incloure el counselling farmacèutic. Finalment, va apuntar dos reptes de futur: com pagar l’equitat de la innovació i la cronicitat.
Ruiz, al seu torn, va dir que “el debat està en com repartim la riquesa amb transparència, en pur criteri socialdemòcrata. És a dir, si tots els ciutadans estem disposats a prioritzar o no prioritzar. La grandesa del Consejo Interterritorial hauria d’estar en el fet que fos un gran espai de benchmarking. Hem de fugir del fet que el sistema sigui centrífug, que tot hagi de néixer al centre. Pot ser al revés, que les iniciatives surtin de la perifèria i que siguin elevades a categoria general en l’àmbit de la governança de l’Estat”.
Altres publicacions d’interès:
- Tertúlia d’actualitat: Cronobiologia, hora dels àpats i obesitat (Gener 2018)
- Tertúlia d’actualitat: desmitificant els antibiòtics (vídeo entrevista) (Agost 2017)
- Entrevista a Manel Esteller, Director del Programa d’Epigenètica i Biologia d’IDIBELL (Juny 2017)
- Tertúlia d’actualitat: dolor crònic des de la farmàcia (vídeo entrevista) (Febrer 2017)
- Tertúlia d’actualitat: desconstruint l’obesitat (vídeo entrevista) (Gener 2017)