La cistitis aguda és la forma de presentació més habitual de les infeccions del tracte urinari i la seva prevalença és molt elevada, oscil·lant entre el 50 i el 60% al llarg de la vida de les dones. És relativament freqüent l’existència de recurrències, sobretot en dones joves, sanes i sexualment actives. Un cert percentatge de dones la pateixen més d’una vegada l’any. És una infecció de les vies urinàries inferiors (la bufeta i la uretra, que és el conducte final que permet la sortida de l’orina), causada generalment per bacteris que estan en el tram final de l’intestí. El bacteri que habitualment causa aquest problema és Escherichia coli (E. Coli), que des de l’anus s’introdueix a la uretra i va fins a la bufeta provocant inflamació i infecció.
El tractament d’elecció és l’ús de fàrmacs antibiòtics, però existeixen alternatives terapèutiques d’indicació farmacèutica que cal conèixer per fer una recomanació adequada. En la conferència d’actualització del passat 7 de juny es va fer una actualització de les guies pel tractament i prevenció de les infeccions urinàries incidint en les darreres novetats.
El ponent de la conferència va ser Carles Pigrau, cap clínic del Servei de malalties infeccioses de l´Hospital de la Vall d´Hebron de Barcelona i professor de medicina a la UAB. Va moderar l’acte Aina Surroca, vocal del COF de Barcelona.
Amb la col·laboració de: