L’aromateràpia, terme creat el 1928 pel farmacèutic francès René Maurice Gattefossé, és un mètode terapèutic basat en les propietats aromàtiques de certs olis essencials extrets d’arbres i plantes, destinat a pal·liar afeccions de tipus físic o emocional. Coneguts des de fa mil·lennis en les civilitzacions antigues, els olis essencials han ressorgit en les últimes dècades no únicament com a via d’estimulació dels sentits sinó també com a eina efectiva per tractar moltes patologies.
L’aromateràpia és una teràpia natural basada en l’activitat terapèutica de les molècules bioquímiques que componen els olis essencials. Molt concentrats i bioquímicament definits, els olis essencials són eficaços en nombrosos i variats camps. L’aromateràpia científica o “aromatologia” és l’estudi dels olis essencials. Aquests elements naturals constitueixen un suport a la medicina clàssica que complementa altres teràpies naturals o al·lopàtiques.
Per conèixer i aprofundir coneixements en aquest camp, el Col·legi va organitzar dos cursos: “Aromateràpia científica” al febrer i “Aromateràpia científica. Nivell avançat. Aplicació d’olis essencials de 0 a 3 anys” al març, amb el suport de Pranarôm. Alfredo Fernández, llicenciat en Farmàcia, graduat en naturopatia, format en aromateràpia científica i medicinal al Collège International d’aromathérapie, Dominique Baudoux (2014) i responsable de formació de Pranarôm Espanya, va ser el docent encarregat de les dues sessions, sota la coordinació de Maria Jose Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB.
En la primera formació, els alumnes van aprendre a aplicar els olis essencials com a eina terapèutica, a saber utilitzar-los en funció de cada patologia i conèixer les diferents vies d’administració i posologies i evitar possibles toxicitats. Es van repassar generalitats sobre les plantes, la biosíntesi i bioquímica, infeccions, dermatologia, dolor i trastorns de la circulació sanguínia, sistema digestiu, genitourinari i nerviós.
En la segona formació, es va parlar de l’aromateràpia com a gran eina al nostre abast per prevenir i tractar els trastorns més habituals durant la infància, de forma eficaç, segura i senzilla, sense haver de recórrer a tractaments terapèutics agressius i debilitants, sobretot durant els primers anys de vida. En patologies més greus, els olis essencials també aporten un ajut important i són un complement molt valuós d’altres medicines tant naturals com al·lopàtiques. Els alumnes van poder conèixer els principals olis essencials quimiotipats indicats entre els 0 i els 3 anys, i saber aplicar-los de forma pràctica en les consultes relacionades amb infeccions respiratòries, gastrointestinals, urinàries, afeccions de la pell, trastorns del son i hiperactivitat, entre d’altres.
Amb la col·laboració de: