Estàs aquí: Inici > Destacats > Aprofundint en les patologies de l’extremitat inferior i les solucions amb ortesis

Aprofundint en les patologies de l’extremitat inferior i les solucions amb ortesis

14 juny 2021

El passat 9 de juny va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la formació “Patologies de l’extremitat inferior i solucions amb ortesis” impartida a través de metodologia híbrida. És a dir, hi havia persones que van connectar-se virtualment a la sessió i n’hi va haver d’altres que van seguir-la presencialment a la seu del COFB.

La formació va estar impartida per Antonio González, diplomat en Fisioteràpia (CEU) i Podologia (Universitat de València), especialista tècnic de producte d’Orliman.

La formació va estar impartida per Antonio González, diplomat en Fisioteràpia (CEU) i Podologia (Universitat de València), especialista tècnic de producte d’Orliman.

En la formació, que va anar a càrrec d’Antonio González, diplomat en Fisioteràpia (CEU) i Podologia (Universitat de València), especialista tècnic de producte d’Orliman, es va aprofundir en les patologies principals de genoll, turmell i peu; consultes que els farmacèutics reben sovint a l’oficina de farmàcia i que és important conèixer com tractar-les. La sessió, coordinada per Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB, va comptar amb una part pràctica i va permetre als farmacèutics saber recomanar i relacionar l’ortesi correcta, ser capaços de prendre mides i assessorar en les recomanacions de col·locació i tenir les habilitats per reconèixer els diferents materials de cada ortesi.

En relació amb el genoll, es van tractar temes com: esquinç, condromalàcia, artrosi de genoll, tendinitis rotuliana i inestabilitat rotuliana. D’altra banda, en relació amb el turmell/peu, es va parlar de: l’esquinç, la laxitud i la inestabilitat de turmell, la fasciïtis plantar, l’hàl·lux valg i les lesions de dits.

A continuació, ampliem quatre de les patologies a les quals va fer referència González, recollint-ne les causes, els símptomes principals i les ortesis recomanades en cada cas.

Gonartrosi

La primera de les patologies a les quals va fer referència el ponent va ser la gonartrosi, caracteritzada per ser un procés crònic articular i l’envelliment del cartílag i la superfície articular juntament amb la degeneració dels meniscs. El procés normal d’envelliment de l’articulació pot accelerar-se a causa de múltiples circumstàncies com deformacions del genoll, sobrecàrrega, malalties reumàtiques… Pel que fa a la simptomatologia corresponent a la gonartrosi, podem parlar d’atròfia muscular, inflamació, dolor i rigidesa articular.

Antonio González, va mostrar durant la seva intervenció, diferents tipus d'ortesis.

Antonio González, va mostrar durant la seva intervenció, diferents tipus d’ortesis.

En relació amb el tractament ortètic, González va recordar que com que l’artrosi com a procés normal no té cura, l’objectiu de les ortesis és mitigar la simptomatologia, i que a l’hora d’escollir una ortesi cal tenir en compte factors com la flexibilitat de la columna, el grau de l’artrosi o la morfologia cuixa-cama.

Esquinç de turmell

L’esquinç de turmell es produeix per un moviment brusc del retropeu. La lesió té tres graus: 1) Estirament o distensió del lligament. Es pot caminar; 2) Trencament parcial (40-50%) de les fibres. Incapacitat per caminar de puntetes; 3) Trencament total del lligament. No es pot recolzar el peu.

El grau de l’esquinç determinarà: els símptomes, el grau d’incapacitat, dolor i inflamació i el termini d’immobilització i recuperació. En relació amb el tractament, en l’esquinç de grau I i II, s’aconsella immobilització funcional amb bandatges o amb ortesis amb sistemes estabilitzadors, segons el grau de l’esquinç i la limitació i estabilització que es pretengui aconseguir. En l’esquinç de grau III: immobilització total o intervenció quirúrgica.

Pel que fa al tractament ortètic, González va recordar que l’objectiu de la turmellera és aportar estabilitat al turmell, evitar el moviment de l’esquinç i evitar recaigudes. A més, va detallar que en els esquinços de grau I algunes de les característiques de la turmellera són: materials i cintes elàstiques, sense materials rígids en la zona dels mal·lèols i que puguin ser utilitzades sense mitjons. En els esquinços de grau II: materials i cintes rígides i semirígides, amb materials rígids en la zona dels mal·lèols i que cal utilitzar-les sempre amb mitjons. En els esquinços de grau III: immobilitzar el turmell en posició funcional, estabilitzadors rígids, sola antilliscant i en balancí, control flexió/extensió.

Fractura de peu i turmell

La simptomatologia característica és el dolor, la inflamació, l’hematoma i la incapacitat funcional. Pel que fa al tractament, González va referir-se a la immobilització completa del peu i el turmell, la compressió per tal de reduir l’edema (acumulació de líquid) i, després del període pautat, començar càrrega parcial. Durant el tractament rehabilitador, va posar èmfasi en les ortesis estabilitzadores per controlar el rang articular.

Lesions musculars

González va exposar que les lesions musculars són molt freqüents, principalment, en l’àmbit esportiu i que representen el 30% de les lesions totals. Es produeixen amb major freqüència als músculs biarticulars (quàdriceps, isquiotibials, adductors i bessons). La lesió pot ser del tipus: contractura, micro trencament fibril·lar, trencament fibril·lar i trencament muscular.

González va referir-se a les lesions musculars, molt freqüents, principalment, en l'àmbit esportiu.

González va referir-se a les lesions musculars, molt freqüents, principalment, en l’àmbit esportiu.

Tal com va exposar González, si la lesió muscular es produeix durant la pràctica esportiva, la sensació és de cop, punxada o “pedrada”,  i la simptomatologia apareix entre les primeres 12 i 24 hores després de la lesió. Els símptomes principals varien en funció de la gravetat de la lesió: dolor, augment de la temperatura local, hematoma, edema, deformitat muscular, impotència funcional (casos més severs), tumefacció. En relació amb el tractament ortèsic, l’especialista d’Orliman va detallar que els seus objectius principals són la compressió i contenció de la zona, disminuir la vibració i contracció muscular i afavorir la mobilització i la funcionalitat precoç.

 

Amb el patrocini de:

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal