Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Les farmàcies tornen a participar al programa de detecció precoç de càncer de còlon

Les farmàcies tornen a participar al programa de detecció precoç de càncer de còlon

9 maig 2013

Més de 400 farmàcies de Barcelona van participar entre 2010 i 2011 a la primera ronda del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, una iniciativa pionera a Europa. Ara ens trobem a la meitat de la segona ronda, (una ronda té una durada de dos anys) i gairebé totes les farmàcies que van col·laborar a la primera s’hi estan tornant a implicar, afegint-s’hi de noves.

Abans que les oficines de farmàcia s’uneixin al programa, a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) s’hi imparteix una formació obligatòria on s’actualitzen coneixements sobre el tema i s’hi expliquen els circuits. L’Hospital Clínic, l’Hospital del Mar i l’Institut Català d’Oncologia realitzen el programa -actiu a les seves àrees d’influència amb la col·laboració del COFB.

El paper de les farmàcies

La tasca de les farmàcies consisteix en tenir un paper proactiu a l’hora de convèncer i conscienciar de la importància de la realització de la prova i en facilitar el kit necessari per fer-la, així com retornar la mostra recollida.  Des dels hospitals de referència s’envia una carta per convidar a participar en el programa a la població de risc per tal que es dirigeixin a la farmàcia per obtenir el kit i fer-se la prova.

En la primera ronda 79.884 persones es van fer la prova de detecció precoç del càncer de còlon i recte. Es tracta d’un 43,5% de les persones cridades a fer-se-la, un resultat de participació que es considera molt alt.

La col·laboració entre hospitals, atenció primària i farmàcies és crucial a l’hora d’assolir l’èxit de participació de persones en edat de risc que es fan la prova. En el cas concret de les farmàcies, es considera clau la seva accessibilitat.

Gràcies a aquest programa es van detectar 244 càncers i 1.640 adenomes d’alt risc entre 2010 i 2011.

9 Comentaris

 1. Hola,
  Si ha comenzado la segunda fase me interesa incorporar ya a la farmacia. No me había enterado …. ¿Qué trámites debo hacer?. Gracias

  • Les farmàcies s’hi van incorporant progressivament per Àrea Bàsica de Salut en les zones on l’hospital de referència ha desplegat el Programa. En el moment de la incorporació, el Col·legi ho notifica per tal que les farmàcies interessades facin la formació corresponent. En el vostre cas concret, us avisarem cap a mitjans de juny ja que pertanyeu a una ABS de l’Hospital Clínic que té implantat el Programa.

 2. l’Hospital de Vic participa o té pensat participar en un futur pròxim? Ho trobo molt interessant i m’agradaria participar-hi

  • De moment el programa està només actiu a les àrees d’influència d’aquests dos hospitals (Hospital Clínic i Hospital del Mar). Si hi ha alguna novetat al respecte us la comunicarem a través del web de col·legiats.

 3. CANICIO BARDOLET, JUDITH

  La nostra farmàcia també ens agradaria participar-hi. Estem a Torelló, i per tant suposo que seria possible si l’Hospital de vic hi participes. Faig el comentari perquè crec que algunes les farmàcies d’osona segur que hi estariem interessades. Ja ens avisareu si es dona el cas. Felicitats per la iniciativa !

 4. TORRES GARCIA, Mª RUTH

  Hola, som una farmàcia a Sant Andreu de la Barca i ens agradaria participar-hi. Que tramites debo hacer?
  Gracies.

  • En el cas que a Sant Andreu de la Barca s’iniciés el programa amb farmàcies, el Col·legi avisaria a totes les farmàcies de la zona per si hi volguessin participar. De moment, no està previst en un futur immediat.

   La implantació del programa és gradual i depèn de l’hospital de referència. El cribratge de càncer de còlon i recte està dins del Pla de Salut i l’implanta l’hospital a la seva zona d’influència escollint el model organitzatiu, farmàcies o EAP, i el test a utilitzar. En el cas de Catalunya l’han desplegat tres hospitals:
   l’Hospital Clínic i l’Hospital del MAR a les seves àrees d’influència de la ciutat de Barcelona i l’Institut Català d’Oncologia a l’Hospitalet i al Penedès.

 5. jaume sabate faura

  Hola, la meva farmacia es trova al barri de Sant andreu, al 08030, ens podriem adherir al programa? gracies.

  • El programa de moment està actiu a les àrees d’influència dels següents centres: Hospital Clínic i Hospital del MAR i a l’Institut Català d’Oncologia (l’Hospitalet i Penedès). Si hi ha alguna novetat al respecte pel que fa a Barcelona us la comunicarem, moltes gràcies pel vostre interès.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal