Estàs aquí: Inici > Destacats > Formulació i Dermatologia, la col·laboració entre el farmacèutic i el metge

Formulació i Dermatologia, la col·laboració entre el farmacèutic i el metge

4 desembre 2013

El  22 de novembre el Col·legi va acollir el “VII Curs de Formulació en Dermatologia: estàndards, novetats i casos pràctics” organitzat pel Servei de Dermatologia de l’Hospital Sagrat Cor i Aprofarm, amb la col·laboració del COFB. Durant les 8 hores que va durar el curs, les més de 170 persones que hi van assitir van ser testimonis dels bons resultats que es poden assolir amb una col·laboració entre metges i farmacèutics.

A la introducció, a càrrec del Dr. Pau Umbert i Francesc Llambí, vocal de la Junta del COFB i president d’Aprofarm, es van mostrar les utilitats i aportacions presents i futures de la formulació magistral a partir de l’experiència d’ambdós professors. A continuació, es va passar al contingut pràctic, que va començar amb una àmplia exposició dels vehicles en formulació magistral a càrrec de Carmen Bau i Montserrat Torrell. Un dels temes tractats va ser la importància de l’excipient en la configuració del medicament individualitzat i, per tant, el seu bon ús i eficàcia en la millora del benestar de l’usuari final.

Pel que fa a la dinàmica de la resta de ponències, va consistir en el següent. Primer de tot, la presentació per part del dermatòleg d’una patologia, i en segon lloc,  la descripció de tractaments possibles per part del farmacèutic formulador. D’altra banda, a partir de casos clínics es van destacar les recomanacions per al medicament individualitzat més adequat i associacions viables.

Els temes tractats durant les ponències van ser l’acnè, la rosàcia, formulació per a alopècies, tractaments per mucoses, l’envelliment cutani,el tractament de la patologia de les ungles, formulació en parasitosis, i finalment, la psoriasi.

Per últim, es va finalitzar amb la presentació de sis casos pràctics que es van poder resoldre amb formulació magistral.

La importància de la col·laboració entre el metge i el farmacèutic

Segons Aprofarm, aquest curs ha estat important per tres motius.

  • Ha posat de manifest que la formulació és una realitat creixent en dermatología. “El metge valora els recursos que li aporta la formulació per a completar la oferta terapèutica que el medicament industrial no cobreix”, diu Llambí.
  • Dels 170 assistents, la meitat eren farmacèutics i l’altra meitat metges dermatòlegs. “En gran part residents, el 80% dels quals eren metges joves, de menys de 35 anys, es va aconseguir representar tots els centres hospitalaris de Catalunya. D’altra banda,  tot i que la difusió del curs s’havia fet a través de la secció catalana de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, també hi va haver assistents de fora de Catalunya”, concreta el president d’Aprofarm.
  • En actes com aquest es revaloritza el paper del farmacèutic com a expert en el medicament. “La relació amb el metge en general, i en concret amb el dermatòleg, treballant conjuntament per trobar una solució adequada de tractament per a cada cas concret, pot ser també model per a d’altres àrees professionals i evidencia que la comunicació directa metge-farmacèutic repercuteix positivament en l’atenció als nostres pacients”, afegeix el vocal de la Junta del COFB.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal