Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Plantes medicinals en pacients polimedicats

Plantes medicinals en pacients polimedicats

30 gener 2014

“Els pacients polimedicats cada vegada busquen més solucions en plantes medicinals perquèIMG_2758 consideren que ja prenen prou medicaments. Per prevenir o guarir problemes menors de salut o complicacions de les seves malalties cròniques i sentir-se millor, prefereixen solucions que consideren més naturals”. Això ho diu Maria José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, encarregada del curs “Plantes medicinals en pacients polimedicats” realitzat al Col·legi. “A més a més –prossegueix – l’ús de les plantes medicinals és un fet cultural que forma part de la nostra tradició i cada vegada té mes demanda en general”.

Els diferents canals d’accés a aquests productes i una legislació poc clara fan que els pacients puguin tenir problemes derivats d’un mal ús. Fins i tot, de vegades, això pot comportar determinades patologies amb greus efectes que comprometen la salut d’una manera important. En cas contrari, la falta de coneixement fa que, per por infundada, es renunciï a un tractament complementari de plantes o a el seu ús per problemes menors. “Aquest tipus de pacients gràcies al consell farmacèutic podrien beneficiar-se de tractaments eficaços, segurs i amb pocs (o cap) efectes secundaris”, destaca la vocal de Plantes Medicinals.

Per aquests motius al llarg de dues classes (28 i 30 de gener) de tres hores cadascuna s’ha buscat dotar el farmacèutic de la informació necessària per poder assessorar el malalt de les precaucions a adoptar en el consum de productes amb plantes medicinals, dels possibles efectes adversos i les interaccions amb els fàrmacs prescrits per a les patologies que presenta, però també per l’ús racional d’aquelles plantes que els hi són indicades i els poden ajudar de forma segura.

Hem parlat amb dos alumnes del curs i ens han explicat el següent:

IMG_2766

Núria Aregall: “M’he apuntat a aquest curs per obtenir nous coneixements sobre fitoteràpia, ja que és necessària per combinar-la amb molts tractaments mèdics. A més a més, les plantes medicinals poden ajudar els pacients polimedicats a obtenir beneficis, com ara detectar si tenen algun problema amb la medicació”.

IMG_2768
Jaume Giró: 
“Cada cop són més els pacients polimelicats que vénen a la farmàcia i, al seu torn, les plantes medicinals són un complement important de la farmacologia. Gràcies a aquest curs hem obtingut coneixements sobre el camp de la fitoteràpia per poder aplicar-los a la pràctica diària”.

Per últim, tal i com ens comenta Alonso, el primer que ha de tenir en compte el farmacèutic per l’assessorament és el tractament crònic del pacient polimedicat, el seu estat de salut general, el problema de salut que planteja i a partir d’aquí veure quines plantes estarien o no indicades. En segon terme, també s’ha de considerar la rellevància clínica de certes interaccions teòriques, com per exemple, el Castanyer d’Índies, que s’utilitza per alleujar els símptomes de “cames cansades” (per insuficiència venosa crònica de les extremitats inferiors) o les hemorroides, però teòricament estaria contraindicat en els pacients amb tractament anticoagulant, com poden ser la Warfarina i el Sintrom.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal