Estàs aquí: Inici > Món col·legial > La gestió del laboratori clínic, a debat

La gestió del laboratori clínic, a debat

24 juliol 2014

Fomentar la comunicació d’experiències amb vistes a prendre decisions a qualsevol nivell de responsabilitat en el laboratori clínic és una de les millors eines per contribuir al progrés dels professionals i de les organitzacions. En les diferents sessions del II curs d’actualització en ciències de laboratori clínic, es va aprofundir en els conceptes de gestió i d’organització dels laboratoris clínics per assolir totes les tasques de direcció amb la utilització correcta dels recursos humans i tècnics a l’abast. El curs també va proporcionar els coneixements que permeten als professionals establir una millora contínua de la qualitat en els laboratoris clínics.

Copia de cofb.080319-15Aquest curs va estar organitzar conjuntament entre el COFB i la Secció de Gestió de l’Associació Catalana de Ciències del Laboratori Clínic, gràcies a una relació establerta fa uns anys que ha permès establir un espai de debat dels temes relacionats amb la gestió del laboratori clínic.

En cada sessió un ponent iniciava el debat per donar pas a opinions, preguntes i experiències dels assistents. Durant aquests anys, aquest format ha fidelitzat a la majoria d’assistents i al final de cada curs es demana als alumnes que facin propostes dels temes que els interessaria debatre el curs següent. En aquesta segona edició, que va finalitzar el mes de juny passat, es van debatre temes actuals que interessen als professionals del laboratori clínic:

  • Avaluació de la capacitació del personal.
  • Cal posar comentaris interpretatius en els informes?
  • Garantia de la qualitat als laboratoris de Genètica Aspectes legals en les determinacions de drogues d’abús.
  • Com influeixen les pipetes en la qualitat analítica?
  • Quina es la responsabilitat del laboratori en els sistemes analítics a prop del pacient (POCT).
  • Control de la plausibilitat de les magnituds hematològiques.
  • Laboratori basat en la evidència.

L’opinió de la coordinadora

Lluïsa Juan, vocal d’Anàlisi del Col·legi, doctora en farmàcia, responsable de Laboratori d’Urgències de CatLab-Hospital de Martorell, especialitzada en bioquímica clínica i coordinadora del curs, considera que “un espai de debat d’aquestes característiques permet evidenciar determinats problemes i aspectes del laboratori clínic, i en aquestes sessions pot aparèixer un grup de treball per analitzar el tema del qual es tracti”. Això ha passat en aquest curs: “a partir dels temes plantejats en la primera sessió (Avaluació de la capacitació del personal), es va constituir un grup de persones assistents a la sessió per elaborar un document sobre aquest tema, que serà publicat en la revista virtual de l’ACCLC”.

L’opinió dels alumnes

Glòria Padrós Solerfarmacèutica facultativa especialista del laboratori Clínic l’Hospitalet: “el que més valoro d’aquest curs és el contacte amb els companys, la possibilitat de debat obert que sempre hi ha hagut i el contingut de les sessions”. No obstant, també afegeix aportacions constructives per a la propera edició: “com a nous temes a tractar proposo profunditzar en la indicació de les diferents proves diagnòstiques actuals de l’Helicobacter pylori i com adaptar les noves tecnologies al laboratori”.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal