Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Què cal saber sobre l’Ebola?

Què cal saber sobre l’Ebola?

22 octubre 2014

Què és?

La malaltia pel virus de l’Ebola és una malaltia greu, amb freqüència letal, amb una taxa de mortalitat que pot arribar al 90%. La malaltia afecta a persones i a primats no humans (micos, goril·les i ximpanzés). Els símptomes de la malaltia poden apareixen entre dos dies i fins a 21 dies després de l’exposició al virus. La malaltia pot presentar-se bruscament amb febre, mal de cap, dolors articulessis i musculars, feblesa, diarrea, vòmits, mal de panxa, falta d’apetit i sagnat anormal.

C

Com es transmet?

Les persones que no tenen símptomes no transmeten la malaltia. El virus de l’Ebola es transmet per contacte directe amb la sang o els fluids corporals d’una persona infectada i amb símptomes de la malaltia, persones mortes infectades i per l’exposició a objectes que han estat contaminats amb secrecions infectades (agulles, xeringues, roba, etc). El contacte amb fluids corporals inclou el semen que pot romandre infectat durant les set setmanes següents a la recuperació del malalt, per la qual cosa en aquest període el contacte sexual ha d’evitar-se. També es pot contreure la malaltia a través del contacte directe amb sang o altres fluids corporals d’animals salvatges com a micos, antílops selvàtics i ratapinyades, vius o morts i pel consum de la seva carn mal cuinada. El virus Ebola no es transmet ni per l’aigua, ni per l’aire.


L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat un decàleg sobre la malaltia:

1. Risc d’infecció catalogat de molt baix.

2. Altres patologies infeccioses febrils poden aparèixer al tornar d’aquests països amb una probabilitat superior a la malaltia.

3. Transmissió per contacte directe. El contagi per via sexual pot donar-se fins a 7 setmanes després de la recuperació clínica.

4. Catalunya no té cap vol directe amb els països i zones afectades d’Àfrica.

5. Durant el període asimptomàtic de la malaltia aquesta no és contagiosa.

6. La letalitat elevada està directament relacionada amb les condicions sanitàries dels països en els que l’epidèmia està activa.

7. El període d’incubació és de 2 a 21 dies amb una mitjana de 8 dies. Les manifestacions clíniques són: inici brusc i sostingut de febre >38,6ºC, dolor  muscular, profunda astènia psicomotora, cefalea intensa i odinofàgia. Vòmits, diarrea i dolor abdominal, fallida renal i hepàtica, exantema màculo papular al 4t o 5è dia. En fase avançada: hemorràgies massives internes i externes.

8. Abans de derivar un cas sospitós i activar el protocol, el professional sanitari que atengui al malalt haurà de fer una valoració clínica i epidemiològica inicial. Notificar el cas sospitós urgentment a l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

9. El personal sanitari ha de protegir-se amb equips de protecció personal per evitar la transmissió per contacte i per gotes.

10. Coordinació entre la xarxa de vigilància i la xarxa assistencial.

Disponibles al web d’ASPCAT: decàleg, recomanacions per al personal sanitari, notes informatives, procediments d’actuació, FAQ…

Enllaços relacionats:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal