Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Les farmàcies catalanes han realitzat més de 9.000 proves per detectar la infecció per VIH de forma precoç

Les farmàcies catalanes han realitzat més de 9.000 proves per detectar la infecció per VIH de forma precoç

1 desembre 2014

Avui, 1 de desembre, se celebra el Dia Mundial de la Sida, una malaltia que evidencia el valor de fer una detecció precoç per millorar-ne el pronòstic. Això és el que persegueix el test ràpid de detecció de VIH que es realitza a 47 farmàcies catalanes, gràcies al qual s’han detectat 94 casos positius del total de 9.344 analitzats, i s’ha garantit que puguin accedir a la prova grups que es troben en situació de risc i no acostumen a dirigir-se a altres punts de la xarxa sanitària.

La principal via de transmissió, la sexual

La prova, que va començar a oferir-se a les farmàcies de la província de Barcelona el 27 d’abril de 2009, permet obtenir resultats en un quart d’hora. Altres dades que s’extreuen dels cinc anys d’història del test és que de les proves realitzades amb resultat reactiu, 73 es van fer a homes i 21 a dones –majoritàriament autòctons (70)–, la principal via de transmissió és la sexual, especialment entre els homes que tenen sexe amb altres homes (HSH) (41), i en 6 casos la infecció s’ha produït en Usuaris de Droga per Via Parenteral (UDVP).

La darrera fase d’aquest servei és la derivació al centre hospitalari de referència per realitzar la confirmació del resultat en cas que sigui reactiu. Dels 60 usuaris que van acceptar aquesta derivació, 41 es van confirmar, 4 van ser falsos positius i 16 finalment no hi van anar.

cofb.100621-17Les farmàcies, punt de detecció precoç eficaç

Gràcies a l’eficàcia que han demostrat els resultats d’aquesta prova, la farmàcia es consolida com un punt de referència més per a la detecció precoç. Això explica per què s’ha apostat per fer créixer el servei a Catalunya. A partir d’aquest mes el test ràpid per detectar VIH també s’oferirà a 20 farmàcies gironines (veure nota de premsa al web del departament de Salut de la Generalitat).

El test del VIH a les farmàcies en 5 punts

1. La prova consisteix en una petita punció al dit per extreure sang i en vint minuts determina si el resultat és reactiu o no

2. En cas que sigui reactiu, es deriva al pacient al centre hospitalari de referència per realitzar la confirmació del resultat

3. El cost per a l’usuari és de 10€

4. Es realitza de forma anònima i en condicions de privacitat i confidencialitat.

5. Els farmacèutics que ofereixen el servei han rebut formació específica, tant per a la realització de la prova com per a la comunicació de resultats, les farmàcies estan identificades amb un distintiu i es poden trobar als webs col·legials de cada província.

cartellsida

Cartell Dia Mundial de la Sida 2014

Aquest any, sota el lema  “Seguim fent camí en la lluita contra la sida”, el Departament de Salut posa en marxa una campanya que vol fer un èmfasi especial en la importància de continuar impulsant el treball conjunt en l’abordatge d’aquesta infecció, remarcant la importància de continuar treballant de forma activa, conjunta, solidària i dinàmica per assolir l’objectiu fixat a nivell mundial. Consulteu totes les activitats del Dia Mundial de la Sida al Canal Salut de la Generalitat.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal