Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Esport: la farmàcia té molt per aportar

Esport: la farmàcia té molt per aportar

16 desembre 2014

És una realitat que esports como el running cada dia guanyen més adeptes. Són molts els esportistes amateurs que s’inicien en competicions esportives sense dedicar-s’hi a nivell professional. El farmacèutic està adquirint un paper cabdal a l’hora d’assessorar-los davant possibles dubtes quotidians relacionats amb la nutrició i perquè la pràctica es realitzi en condicions òptimes, contribuint a millorar el rendiment i evitar possibles lesions.

Complements nutricionals i esport

La pràctica d’una activitat física o d’un esport i una alimentació equilibrada estan considerats els pilars bàsics d’un estil de vida saludable que s’ha demostrat eficaç per prevenir i fins i tot tractar moltes patologies. A vegades, la persona intensifica la pràctica esportiva i exigeix un nivell elevat d’esforç a l’organisme que s’ha d’adaptar a la nova situació perquè no es produeixin efectes no esperats que posin en risc la salut. Si bé una pauta d’alimentació ben dissenyada és necessària i bàsicament cobreix les necessitats de l’esportista, és cert que al mercat hi ha productes que poden ajudar a optimitzar el rendiment, disminuir la inflamació, etc. sempre que estiguin ben aconsellats i pautats. El curs “Complements nutricionals i esport”  va permetre als assistents conèixer la composició i les indicacions dels principals complements nutricionals per a esportistes que avui en dia hi ha al mercat per fer una recomanació correcta i donar un consell personalitzat.

cofb.141113-08El curs, que va tenir lloc els dies 4, 11, 13 i 18 de novembre, va fer una breu introducció de la fisiologia de l’esforç i a les vies metabòliques en l’exercici; va explicar quines ajudes ergogèniques de caràcter nutricional existeixen segons intensitat i tipus d’esforç: creatina, carbohidrats, proteïnes, etc., i les de caràcter antiinflamatori i antioxidant, entre d’altres; també quins són els complements enfocats a augmentar la massa muscular i quins són el lipolítics, cremadors de greix, etc., a banda de valorar com a mesures d’hidratació les begudes hidroelectrolítiques.

“Quan es practica esport d’intensitat, els suplements poden ser de gran ajuda per optimitzar el rendiment i afavorir la recuperació. Els suplements nutricionals en forma de barretes o batuts ajuden al múscul a recuperar-se de manera òptima després de l’esforç, que és el moment idoni per a la recuperació. Molts complements estan dissenyats amb barreges de carbohidrats i proteïnes de fàcil digestibilitat i alt valor nutricional perquè arribin de la manera més eficaç al múscul. A més, molts estan enriquits amb altres components com vitamines, minerals o certs aminoàcids amb funcions específiques” explica la doctora Lizárraga.

La formació, que va comptar amb el suport de Diafarm i Bioibérica, va anar a càrrec de la metgessa Antonia Lizárraga, especialista en medicina de l’esport, màster en nutrició, professora de fisiologia de nutrició humana i dietètica de la Facultat de Medicina-Campus de Bellvitge (UB) i va estar coordinat per Anna Bach Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COF de Barcelona.

Recomanacions per a un esport saludable

Així també, el 20 de novembre, especialistes del CAR (Centre d’Alt Rendiment per a Esportistes) de Sant Cugat van presentar al COFB deu consells treballats amb Radio Salil (Laboratorios Viñas) per tal que l’esportista pugui gaudir al màxim de l’esport amb el millor assessorament farmacèutic. El “Decàleg de recomanacions per a un esport saludable” és un estudi realitzat per l’equip mèdic i tècnic del CAR, esportistes professionals i una selecció de farmacèutics en col·laboració amb Radio Salil. També s’ha presentat aquest treball, en format workshop, a Múrcia, Madrid i Bilbao.

La conferència va anar a càrrec de Lluis Til, cap del Departament de Medicina del CAR de Sant Cugat i del Consorci Sanitari de Terrassa; Montse Bellver, metge, especialista en Medicina de l’Educació Física i de l’Esport, metge adjunt de la UAPE-CAR-CST i de la Real Federación Española de Voleibol i professora de la UB a l’Escola de Medicina de l’Esport; Miquel Àngel Cos, fisioterapeuta de la Real Federación Española de Atletismo i responsable del Servei d’Osteopatia del CAR de Sant Cugat, director de la formació de “Master en Fisioterapia del Deporte y recuperación de la actividad fisica” EUIF Gimbernat; i l’esportista olímpica Érika Villaécija, campiona del món i d’Europa de natació i Olímpica a Atenes 2004, Pequín 2008 i Londres 2012. L’acte, patrocinat per Laboratorios Viñas, també va estar moderat per Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB.

Decàleg de recomanacions per a un esport saludable

1. Hàbits higiènics saludables: «Comença per cuidar-te».

2. Planificació de l’entrenament i agenda realista: «Organitza el teu pla d’entrenament».

3. Equipament i material: «Tria el material adequat. Deixa’t assessorar».

4. Hidratació i nutrició: «Garanteix la recuperació d’energia que consumeixis».

5. Preparació per a l’activitat física: «Activa’t abans de la sessió».

6. Recuperació i refredament actiu: «La recuperació és part de l’entrenament».

7. Suplementació: «Necessites suplementar-te? Assessora’t».

8. Com afrontar la competició: «Gaudeix de la competició».

9. L’esport en les diferents etapes de la vida: «Tota una vida gaudint de l’esport».

10. Lesions més comunes: «Les lesions del corredor».

El podeu llegir en la seva totalitat en aquest enllaç (document PDF).

Amb el patrocini de:

 

Conferència “Decàleg de recomanacions per a un esport saludable”

laboratoriosviñas

 

Curs complements nutricionals i esport

 

diafarm bioiberica

Un comentari

 1. https://farmarunning.wordpress.com/

  Us deixo un link al blog que vaig crear fa una mica més d´un any. Perque tot i que no vaig poder asistir al curs de “Nutrició i esport”, jo també penso que des de la farmàcia podem ajudar molt als esportistes. Us convido a fer-li una ullada.

  Moltes gràcies i compteu amb mi si us puc ajudar en alguna cosa.

  Salutacions.

  Miriam Muntané Jordán.
  nº col: 10687

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal