Anna Mª Andrés Parera, farmacèutica comunitària i membre de la Vocalia d’Alimentació de Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i Mercè Barau, vocal del COFB i coordinadora del curs “Restrenyiment i diarrea” del portal www.agorasanitaria.com
Tots sabem que el Nadal posa en “perill” el compromís amb la balança. Podem recomanar des de la farmàcia alguns consells senzills per tractar d’evitar-ho? Com afecten els excessos alimentaris d’aquests dies en el risc de sofrir restrenyiment o diarrea, de forma ocasional? I en aquells pacients que ja sofreixen aquestes patologies de forma crònica?
Diferents estudis indiquen que a causa d’un excés calòric en els aliments que ingerim al Nadal es pot arribar a engreixar de mitjana entre 0,8 i 1,5 quilos, en funció de com preparem aquests aliments i del consum de begudes alcohòliques i refrescs ensucrats que fem. Si a això li afegim un dèficit d’exercici físic i sobretaules llargues que s’ocasionen en menjars amb família i amics, tenim la resposta.
Quines recomanacions podem oferir des de la farmàcia sense perjudicar l’aspecte festiu de les festes?
- No anar als menjars amb gana excessiva: no acudir en dejú, perquè no serem conscients de la quantitat que mengem, i ho farem amb excés. Com el nostre sistema fisiològic de la sacietat és hormonal i no nerviós, si es menja ràpid, quan el nostre cervell rep el senyal de parar ja és massa tard i hem menjat més del que necessitem realment per nodrir-nos.
- Menjar a poc a poc: és aconsellable mastegar bé els aliments abans d’empassar-los. Menjar amb ansietat sense adonar-nos de quina quantitat mengem, ens pot portar amb freqüència a conseqüències indesitjables en el nostre trànsit intestinal en forma de males digestions o de diarrea.
- Atenció amb les begudes: evitem un excés d’alcohol, pel seu elevat contingut en calories (1 gr. d’alcohol són 9 calories), aquestes són les anomenades calories buides doncs no aporten cap nutrient. No oblidem la importància de beure aigua, no tan sols perquè el nostre cos està compost per un 60-70% d’aquest element, sinó també perquè es necessita per realitzar les funcions biològiques, i perquè la seva aportació calòrica és 0. L’aigua ens sadollarà i per tant menjarem menys. En qualsevol trastorn orgànic com diarrea o restrenyiment ens ajudarà a recuperar els nivells hídrics del nostre organisme, alhora que ens ajudarà a eliminar toxines.
- Tenir en compte les racions: és recomanable la ingesta de racions prudents i repetir si volem més. Ens cenyirem més a la necessitat que a l’ansietat.
- Tractar de compensar els excessos: si veiem que els excessos han estat importants, realitzar menjars baixos en greixos, utilitzant aliments vegetals tant frescs com cuinats, i utilitzant com a mètodes de cocció per als aliments la planxa i els bullits. Eliminarem la ingesta d’alcohol i de begudes ensucrades, tenint en compte que encara que siguin begudes light, alguna caloria aporten, per la qual cosa utilitzarem només aigua.
- Com tractar els canvis que poden aparèixer en l’evacuació: és fàcil que en aquests dies algunes persones puguin sofrir canvis en el seu sistema de deposició. Si després d’algun menjar d’aquesta dates, aparegués diarrea, es recomana utilitzar mesures de rehidratació i dieta progressiva astringent amb aliments que regulin l’evacuació i a poc a poc s’aniran introduint altres aliments a mesura que millorem en el problema.
Si la diarrea apareix en diversos membres de la família, descartar que es tracti d’una intoxicació alimentària i per tant una diarrea infecciosa, que es desenvolupen després d’haver ingerit toxines bacterianes preformades en els aliments. Ha d’estimar-se la derivació al metge per a la seva valoració.
Si per contra apareix restrenyiment, possiblement sigui a causa d’una dieta baixa en fibra, a no beure suficient aigua, i com no, a la falta d’exercici físic pel sedentarisme que es produeix després de les sobretaules festives. En general es recomana beure molta aigua -mínim 1,5 litres al dia-, ingerir aliments rics en fibra, cuinar aliments de manera saludable evitant els picants, i evitar el sedentarisme realitzant el màxim exercici físic.
Embaràs | Nens | Ancians | Viatgers | |
No farmacològic | Aliments rics en fibra, fruita, verdures, aigua i realitzar passejades | Mantenir hàbits saludables a lo llarg de tot el període festiu | Incidir especialment en la ingesta de líquids, evitar abús de laxants | Prendre uns dies abans suplements de fibra i plantejar-nos un horari regular |
Farmacològic | Suplements de fibra, complements amb fibra o probiòtics, i de forma aillada si fós necessari, bisacodilo | No utilitzar laxants com a primera elecció i consulta al pediatre. En el cas de laxants, existeixen llets especials antirestrenyiment |
Els laxants osmòtics (lactitol i lactulosa) són els indicats en persones grans i de mobilitat reduïda. En pacients enllitats o que prenen opiacis, afegir laxants estimulants i si fos necessari, ènemes de neteja |
Tractament d’acció ràpida i controlable: supositoris de glicerina, laxants orals. Important la presentació del producte i la forma galènica de transport |