Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Sis consells per gaudir els menjars nadalencs i mantenir l’equilibri intestinal

Sis consells per gaudir els menjars nadalencs i mantenir l’equilibri intestinal

23 desembre 2014

Anna Mª Andrés Parera, farmacèutica comunitària i membre de la Vocalia d’Alimentació de Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i Mercè Barau, vocal del COFB i coordinadora del curs “Restrenyiment i diarrea” del portal www.agorasanitaria.com 

recomanacions-NadalTots sabem que el Nadal posa en “perill” el compromís amb la balança. Podem recomanar des de la farmàcia alguns consells senzills per tractar d’evitar-ho? Com afecten els excessos alimentaris d’aquests dies en el risc de sofrir restrenyiment o diarrea, de forma ocasional? I en aquells pacients que ja sofreixen aquestes patologies de forma crònica?

Diferents estudis indiquen que a causa d’un excés calòric en els aliments que ingerim al Nadal es pot arribar a engreixar de mitjana entre 0,8 i 1,5 quilos, en funció de com preparem aquests aliments i del consum de begudes alcohòliques i refrescs ensucrats que fem. Si a això li afegim un dèficit d’exercici físic i sobretaules llargues que s’ocasionen en menjars amb família i amics, tenim la resposta.

Quines recomanacions podem oferir des de la farmàcia sense perjudicar l’aspecte festiu de les festes?

  1. No anar als menjars amb gana excessiva: no acudir en dejú, perquè no serem conscients de la quantitat que mengem, i ho farem amb excés. Com el nostre sistema fisiològic de la sacietat és hormonal i no nerviós, si es menja ràpid, quan el nostre cervell rep el senyal de parar ja és massa tard i hem menjat més del que necessitem realment per nodrir-nos.
  2. Menjar a poc a poc: és aconsellable mastegar bé els aliments abans d’empassar-los. Menjar amb ansietat sense adonar-nos de quina quantitat mengem, ens pot portar amb freqüència a conseqüències indesitjables en el nostre trànsit intestinal en forma de males digestions o de diarrea.
  3. Atenció amb les begudes: evitem un excés d’alcohol, pel seu elevat contingut en calories (1 gr. d’alcohol són 9 calories), aquestes són les anomenades calories buides doncs no aporten cap nutrient. No oblidem la importància de beure aigua, no tan sols perquè el nostre cos està compost per un 60-70% d’aquest element, sinó també perquè es necessita per realitzar les funcions biològiques, i perquè la seva aportació calòrica és 0. L’aigua ens sadollarà i per tant menjarem menys. En qualsevol trastorn orgànic com diarrea o restrenyiment ens ajudarà a recuperar els nivells hídrics del nostre organisme, alhora que ens ajudarà a eliminar toxines.
  4. Tenir en compte les racions: és recomanable la ingesta de racions prudents i repetir si volem més. Ens cenyirem més a la necessitat que a l’ansietat.
  5. Tractar de compensar els excessos: si veiem que els excessos han estat importants, realitzar menjars baixos en greixos, utilitzant aliments vegetals tant frescs com cuinats, i utilitzant com a mètodes de cocció per als aliments la planxa i els bullits. Eliminarem la ingesta d’alcohol i de begudes ensucrades, tenint en compte que encara que siguin begudes light, alguna caloria aporten, per la qual cosa utilitzarem només aigua.
  6. Com tractar els canvis que poden aparèixer en l’evacuació: és fàcil que en aquests dies algunes persones puguin sofrir canvis en el seu sistema de deposició. Si després d’algun menjar d’aquesta dates, aparegués diarrea, es recomana utilitzar mesures de rehidratació i dieta progressiva astringent amb aliments que regulin l’evacuació i a poc a poc s’aniran introduint altres aliments a mesura que millorem en el problema.
    Si la diarrea apareix en diversos membres de la família, descartar que es tracti d’una intoxicació alimentària i per tant una diarrea infecciosa, que es desenvolupen després d’haver ingerit toxines bacterianes preformades en els aliments. Ha d’estimar-se la derivació al metge per a la seva valoració.
    Si per contra apareix restrenyiment, possiblement sigui a causa d’una dieta baixa en fibra, a no beure suficient aigua, i com no, a la falta d’exercici físic pel sedentarisme que es produeix després de les sobretaules festives. En general es recomana beure molta aigua -mínim 1,5 litres al dia-, ingerir aliments rics en fibra, cuinar aliments de manera saludable evitant els picants, i evitar el sedentarisme realitzant el màxim exercici físic.
  Embaràs Nens Ancians Viatgers
No farmacològic Aliments rics en fibra, fruita, verdures, aigua i realitzar passejades Mantenir hàbits saludables a lo llarg de tot el període festiu Incidir especialment en la ingesta de líquids, evitar abús de laxants Prendre uns dies abans suplements de fibra i plantejar-nos un horari regular
Farmacològic Suplements de fibra, complements amb fibra o probiòtics, i de forma aillada si fós necessari, bisacodilo No utilitzar laxants com a primera elecció i consulta al pediatre.
En el cas de laxants, existeixen llets especials antirestrenyiment
Els laxants osmòtics (lactitol i lactulosa) són els indicats en persones grans i de mobilitat reduïda.
En pacients enllitats o que prenen opiacis, afegir laxants estimulants i si fos necessari, ènemes de neteja
Tractament d’acció ràpida i controlable: supositoris de glicerina, laxants orals.
Important la presentació del producte i la forma galènica de transport

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal