Durant el mes de març i com a iniciativa de l’EFPA (European Finacial Planning Association) a Espanya, van tenir lloc al Col·legi uns tallers sota el títol “Introducció a les finances personals. Planificant un gran viatge”. Al llarg de tres dies, es va donar resposta a aquestes i d’altres preguntes que molts farmacèutics es plantegen: quin percentatge de despeses no tinc controlat? Sé qui és el meu patrimoni net? Actius/Deutes? Quina part d’ingressos hauria d’estalviar? Quins son els enemics de la meva jubilació..?
Els tallers van estar impartits de manera voluntària per assessors financers membres de l’EFPA -associació d’assessors i planificadors financers patrimonials que vol ajudar a millorar les capacitats financeres de la societat amb formació i projectes d’educació financera-, amb l’objectiu d’incrementar la cultura financera del col·lectiu farmacèutic. El professorat va ajudar als assistents a saber planificar les finances personals tenint en compte totes les possibles variables vitals i financeres. També els van donar a conèixer les eines que poden ajudar a augmentar la seva capacitat financera personal.
Les sessions van començar per determinar els objectius i el punt de partida dels alumnes, aprofundint en la seva visió vital i financera, per passar a estructurar “el gran viatge”, la planificació financera personal.
- A la primera etapa es va respondre a la pregunta “On sóc?” fent balanç familiar, coneixent el pressupost i el control de despeses.
- A la segona etapa, per determinar els preparatius abans del viatge, els alumnes van saber com aconseguir seguretat econòmica per a la seva família, com constituir el fons d’emergència i van adquirir coneixements financers bàsics.
- Ja a la tercera etapa es va respondre a una altra pregunta: “quant em costarà?, per exemple: la jubilació”. En aquesta sessió es va parlar de l’endeutament, de si és millor comprar o llogar –coneixent la visió vital i la financera-, per acabar d’adquirir conceptes per decidir si amb els diners és millor invertir en una renda fixa o renda variable.
- Finalment, a la quarta etapa d’aquest “viatge”, es proposava “quin mitjà de transport utilitzaré?”: en aquesta part del taller, es va plantejar als alumnes la possibilitat de tractar amb un assessor sobre quines són les preguntes que més l’interessen en funció de la seva situació i necessitats, prèviament analitzades.
“L’elevada assistència als tallers així com la puntuació de 8 com a valoració global del curs ens fan concloure que va ser un encert acceptar la proposta de l’EFPA i que les finances personals són motiu d’interès del nostre col·lectiu” conclou Calduch.
Amb la col·laboració de: