Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Atenció farmacèutica en insuficiència renal

Atenció farmacèutica en insuficiència renal

11 maig 2015

L’envelliment de la població fa que moltes malalties esdevinguin cròniques i que això comporti un augment de l’ús de medicaments. Amb el pas dels anys es produeix un deteriorament fisiològic de la funció renal que pot fer que els medicaments deixin d’eliminar-se adequadament, s’acumulin i provoquin efectes indesitjables. Fer una atenció farmacèutica correcta ajuda el farmacèutic a garantir l’ús efectiu i segur dels medicaments que utilitzen els pacients que presenten algun grau de deteriorament de la funció renal i que són atesos a les farmàcies.

curs-insuficiencia-renal (1)

A principis de març, el COFB va acollir el curs “Control de pacients polimedicats amb insuficiència renal” adreçat a farmacèutics comunitaris que volguessin aprofundir en l’ús segur dels medicaments en el grup de població que pateix algun grau de deteriorament de la funció renal. El curs va ajudar als alumnes a comprendre el perfil d’aquests pacients, a aplicar les eines de cribratge adequades al cas, fer el control dels medicaments emprats i establir el pla farmacèutic d’atenció que vetlli per fer-ne un ús efectiu i segur.

“A la farmàcia és molt important conèixer l’estat renal del pacient ja que una mala eliminació renal pot portar problemes de toxicitat del fàrmac. Per tant, un empitjorament de la funció renal pot comportar canvis en la dosificació del medicament” explica Mercè Barau, coordinadora del curs i vocal d’Atenció Farmacèutica del Col·legi.
curs-insuficiencia-renal (2)

El doctor Pere Travé, especialista en anàlisis clíniques i bioquímica clínica

Al llarg de tres sessions en format taller es va explicar quina és la interpretació clínica dels paràmetres analítics d’alteració de la funció renal a partir de casos pràctics, quins són els mètodes per calcular la funció renal i l’aplicació del coneixement dels valors dels paràmetres de la funció renal, des del cribatge fins a l’adequació posològica de la medicació en el seguiment farmacoterapèutic.

El professorat va estar format per Pere Travé, doctor en Farmàcia, diplomat a l’Institut Pasteur de París, especialista en anàlisis clíniques i bioquímica clínica; i M. Àngels Vía, doctora en Farmàcia, màster en farmàcia assistencial i atenció farmacèutica, professora associada de la facultat de Farmàcia de Barcelona i farmacèutica comunitària a Mataró.

Amb el patrocini de:

roche roche-rapid-control

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal