Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Recomanacions per fer bon ús dels medicaments durant l’onada de calor

Recomanacions per fer bon ús dels medicaments durant l’onada de calor

14 juliol 2015

medicamentLes persones d’edat avançada i els nens són més susceptibles de patir problemes relacionats amb la calor, així com las persones que duen a terme una activitat física important. Però també els pacients tractats amb determinats medicaments hauran d’extremar les precaucions davant una onada de calor. Alguns medicaments poden agreujar els efectes de la calor, com ara els antihipertensius, que fan baixar la pressió arterial. També es pot presentar un augment de l’efecte del medicament a causa de la deshidratació, que pot reduir l’eliminació del fàrmac.

Dins del Pla de Prevenció d’Efectes d’Altes Temperatures-Any 2015, el Ministeri de Sanitat, a través de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha elaborat un document amb consells per prevenir els efectes d’una onada de calor, incloent informació sobre la conservació dels medicaments en aquest període. Recomanen que, abans de prendre qualsevol decisió terapèutica, és necessari avaluar completament l’estat d’hidratació de cada persona. També s’inclouen recomanacions sobre fàrmacs en concret.

El document del Ministeri recull que els medicaments ”quan s’utilitzen correctament, no poden ser considerats factors de risc desencadenants dels estats patològics induïts per la calor”, no obstant alguns “interaccionen amb els mecanismes adaptatius de l’organisme en cas de temperatura exterior elevada, i poden contribuir a l’empitjorament d’estats patològics greus induïts per una molt llarga o una molt intensa exposició a la calor (síndrome d’esgotament-deshidratació o cop de calor)”. Per això han elaborat una llista amb els fàrmacs susceptibles d’agreujar el cop de calor, els que poden induir una hipertèrmia i els que poden agreujar indirectament els efectes de la calor. L’informe també inclou un capítol amb consells sobre la conservació dels medicaments.

Com podem prevenir

En tots els casos és millor prevenir els trastorns adoptant mesures com augmentar la ingesta de líquids fins i tot sense esperar a tenir set, i mantenir-se en un lloc fresc i tranquil, sense exposar-se al sol en les hores centrals del dia i menys mentre es fa una activitat física intensa.

La calor també pot afectar la qualitat dels medicaments que es guarden a casa, si no es conserven en lloc sec i tan fresc com sigui possible. No s’hauran d’exposar mai directament al sol ni a temperatures elevades, i caldrà conservar a la nevera els que així ho indiquin en l’envàs.

Cal recordar que el consum excessiu d’alcohol altera i perjudica les condicions de control de la temperatura corporal i que, en cas d’estar prenent medicaments que puguin agreujar el procés de control de la temperatura corporal, convé extremar les precaucions.

Font: Farmaceuticonline, “Medicaments i calor”

Més informació:

Potser també t’interessa: Cop de calor: com prevenir-lo? (Blog)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal