Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Formació en plantes alimentàries, aromateràpia científica i Flors de Bach

Formació en plantes alimentàries, aromateràpia científica i Flors de Bach

22 juliol 2015
cicle-mes-que-plantes

M. José Alonso, coordinadora del cicle “Més que plantes” i vocal d’Homeopatia i Plantes Medicinals del COFB

La relació entre alimentació i salut és coneguda des d’antic. Entre el aliments, els d’origen vegetal tenen un paper fonamental, i la conservació de la seva diversitat és bàsica per a la supervivència humana. Per aquest motiu, a la nova edició del cicle “Més que plantes” es va triar la trilogia biodiversitat, alimentació i salut, referida a algunes plantes alimentàries de grups ben diferents: l’arròs, els cítrics i les mentes. El cicle va tenir lloc al Col·legi els mesos d’abril i maig.

La primera conferència del cicle “L’arròs; paella, transgènics i estatines” va anar a càrrec de Joan Simon, professor titular de botànica de la Universitat de Barcelona (UB). L’arròs és l’aliment bàsic de més de dos mil milions d’éssers humans. Amb més de 4.000 varietats, està molt arrelat en la nostra cultura culinària i també s’utilitza com a sopa terapèutica casolana. A la xerrada es va parlar d’un aliment que s’ha modificat genèticament per obtenir l’arròs daurat amb carotè per prevenir la manca de vitamina A, i també de què fa poc l’Agència Europea de Seguretat Alimentària ha aprovat l’ús de l’arròs de llevat vermell amb estatines per mantenir normals els nivells sanguinis de colesterol i, per tant, té la consideració de nutricèutic, entre d’altres aspectes rellevants.

A la segona xerrada, “Les mentes: mitologia, diversitat i salut”, Cèsar Blanché, catedràtic de botànica, també de la UB, va parlar de la mà del geògraf i historiador grec Estrabó dels orígens de les mentes (poliols i herba-sanes). Els assistents van poder conèixer els processos d’especiació de la mitja dotzena d’espècies de Mentha més usades i també les aplicacions en terapèutica.

Pel que fa als cítrics, originaris del sud-est asiàtic i de gran complexitat taxonòmica, van ser introduïts a la mediterrània per les virtuts terapèutiques. La tercera xerrada del cicle, “Els cítrics: botànica, alimentació i salut” va anar a càrrec de Carles Benedí, professor titular de botànica de la UB. El ponent va explicar, entre d’altres aspectes rellevants, que es va descobrir que l’escorbut era una manca de vitamina C va permetre, amb l’ajut dels cítrics, acabar amb l’anomenada pesta dels mariners. Les pectines del mesocarpi dels fruits tenen activitat hipoglucemiant i l’àcid cítric que s’obté dels fruits té diverses aplicacions a la indústria farmacèutica i alimentària.

cicle-mes-que-plantes (1)

Assistents a la xerrada que va tancar el cicle sobre tes i infusions

I en la darrera xerrada, “Tes i infusions, alguna cosa més que begudes agradables”, que va anar a càrrec de la coordinadora del cicle, M. José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, es va parlar del món dels tes i les infusions en què s’utilitzen plantes que proporcionen no solament begudes agradables sinó que també són saludables.

L’aromateràpia científica es basa en la utilització dels olis essencials en la prevenció i la millora de diverses patologies. Aquesta pràctica es basa en la relació que hi ha entre les molècules aromàtiques presents en els olis essencials i les accions terapèutiques. A causa de la gran complexitat i potència dels olis essencials, sovint es fa difícil iniciar-se en el coneixement i entrenar-se en la recomanació des de la farmàcia. És per aquest motiu que el curs que s’organitza al COFB se centra en les principals indicacions i formes d’aplicació d’una selecció de quinze olis essencials per poder-los recomanar de forma senzilla, eficaç i segura.

olis-essencials

El docent Alfredo Fernández durant la formació

Al curs “Els quinze olis essencials quimiotipats per a l’oficina de farmàcia”, adreçat a tècnics i auxiliars de farmàcia, va permetre saber quins són els conceptes fonamentals de l’aromateràpia científica i ensenyar a recomanar, indicar i aplicar els quinze olis essencials com a eina terapèutica en funció de cada patologia. Així mateix, els assistents van poder conèixer les diferents vies d’administració i posologies per evitar possibles toxicitats.

La formació va anar a càrrec d’Alfredo Fernández, llicenciat en farmàcia, graduat en naturopatia, format en aromateràpia científica i medicinal, Collège International d’aromathérapie, Dominique Baudoux (2014), responsable de formació de Pranarôm Espanya.

La formació en Flors de Bach ha de ser seriosa, rigorosa i contrastada. Es tracta d’una pràctica avalada per gairebé un segle d’utilització i formació a tot el món. Una modalitat que la gent coneix i demana cada cop més i per això els professionals de la salut han de comptar amb una formació per poder aconsellar, assimilant la informació per utilitzar-la activament o per dissipar dubtes i resoldre qüestions que puguin plantejar-los. De fet, en els últims anys, s’ha detectat un gran interès per formar-se en aquest camp.

curs-flors-bach (3)

La formació sobre Flors de Bach a càrrec de M. Carmen Gallego

Amb l’objectiu d’assimilar els coneixements de les essències florals de Bach (les trenta-vuit que els componen), aprendre a fer la selecció i tenir clars els factors a considerar en el procés de selecció, el Col·legi va organitzar el curs “Flors d’Edward Bach: iniciació i tallers pràctics”, que va anar a càrrec de M. Carmen Gallego, practitioner en Flors de Bach per la Fundació Edward Bach i professora del programa internacional d’educació en Flors de Bach, i coordinat M. José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB. El curs, que va tenir lloc al mes d’abril, compta amb el reconeixement internacional per la Fundació Edward Bach Anglaterra.

El curs incorporava part dels continguts del Programa internacional de formació en Flors de Bach (PIEB), que segueix el llegat d’Edward Bach. El tallers pràctics, amb què es varen complementar la part teòrica, van treballar quines Flors de Bach són més freqüents en determinades situacions concretes, i com i quan recomanar-les, a banda del seu ús per al decaïment, els nens i la son.

Cicle “Més que plantes” organitzat conjuntament amb:

logo-gibaf_redimensionar

Curs “Els quinze olis essencials quimiotipats per a l’oficina de farmàcia” amb la col·laboració de:

PRANAROM

Curs “Flors d’Edward Bach: iniciació i tallers pràctics” amb la col·laboració de:

diafarm

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal