Seguir correctament els tractaments és un dels reptes a què ens hem d’enfrontar a mesura que ens fem grans i acumulem diferents malalties de caràcter crònic. La diferència entre fer-ho bé o no, pot tenir importants implicacions per a la salut del pacient, és per això que els farmacèutics s’han implicat en donar eines i formació que facilitin un bon ús dels medicaments per tal que tinguin l’efecte desitjat.
Aquest programa està emmarcat en el Pla de Salut 2011-2015 i en el projecte europeu “Envelliment actiu i saludable”, en què es recullen iniciatives dutes a terme a Europa enfocades a perllongar una vida activa i independent de les persones grans majors de 65 anys.
Amb Radars, un projecte de l’Ajuntament de Barcelona al qual s’hi han adherit de forma voluntària més de 290 farmàcies de la capital catalana, es persegueix prevenir i reduir els problemes d’exclusió social de les persones grans. Actualment hi ha farmàcies radars distribuïdes als diferents districtes de Barcelona, fet que ha permès fer el seguiment al voltant de 600 persones. Al seu torn, el farmacèutic pot participar de diferents formes: com a radar bàsic, on es dedica a identificar i comunicar la situació de risc; també pot oferir la farmàcia com a espai de mediació entre el servei social i l’usuari; i finalment, pot participar com a radar especialitzat, fase en la qual el farmacèutic actua com a agent de salut i s’encarrega, entre d’altres coses, de revisar medicaments, millorar l’adherència al tractament, fer un seguiment farmacoterapèutic, impartir educació sanitària i acompanyar en l’adquisició d’hàbits de vida saludables.
Una de les eines amb què compten els farmacèutics per ajudar a les persones grans a seguir correctament els tractaments és el Sistema Personalitzat de Dosificació. A Barcelona fa més de 10 anys que des del Col·legi es va impulsar aquest servei. Gràcies a un blíster amb la medicació ordenada per dies de setmana i horaris, les més de 920 farmàcies que l’ofereixen faciliten a aquest sector de la població a tenir més clar quins medicaments ha de prendre i evitar així errors en la medicació. Alhora, contribueixen a optimitzar l’adherència als tractaments i millorar els resultats de salut dels més de 21.500 pacients atesos.
Gràcies al Programa d’Educació sanitària a la gent gran, en el qual hi participen un centenar de farmàcies de Barcelona, el 2014 més de 650 persones d’edat avançada han après a utilitzar adequadament els medicaments. El programa té per objectiu dotar de més autonomia a les persones grans per fomentar l’ús racional dels medicaments a través de les sessions que imparteixen els farmacèutics comunitaris a diferents ubicacions, com ara casals, centres cívics i associacions.
Nota de premsa enviada als mitjans (es pot consultar a la Sala de Premsa del web www.cofb.org).