Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Publicat un article sobre el paper de les farmàcies comunitàries en el control de les malalties respiratòries

Publicat un article sobre el paper de les farmàcies comunitàries en el control de les malalties respiratòries

22 octubre 2015

La revista Archivos de Bronconeumologia ha publicat al seu número de setembre l’editorial “El paper de les farmàcies comunitàries en el control de les malalties respiratòries”, signada per Diego Castillo de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Felip Burgos de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), i Pilar Gascón, secretària del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

poster-Farmaepoc

Pòster informatiu de les farmàcies que van participar a l’estudi FarmaEPOC realitzant espirometries

L’article recull la línia estratègica que segueix la professió, una farmàcia assistencial més orientada al pacient i on el futur del farmacèutic passa per implantar serveis professionals que suposin una implicació més activa amb el pacient. Els autors reivindiquen en aquesta editorial la necessitat de dissenyar programes d’atenció farmacèutica en el camp de la medicina respiratòria i advoquen per les següents accions:

  • Diagnòstic precoç: estudis confirmen la capacitat dels farmacèutics per realitzar espirometries de qualitat amb entrenament i control de qualitat adequats. La farmàcia comunitària pot contribuir a la lluita contra l’infradiagnòstic de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).
  • Deshabituació tabàquica: nombroses publicacions científiques avaluen el valor de les farmàcies en la labor de deshabituació tabàquica. La incorporació i integració de les farmàcies comunitàries en els programes de deshabituació tabàquica en cooperació amb els centres d’atenció primària i l’atenció especialitzada podrien ajudar en la lluita contra el tabaquisme.
  • Seguiment de pacients crònics: la farmàcia pot incidir sobre l’adherència al tractament, la tècnica inhalatòria, la vacunació antigripal i la deshabituació tabàquica i desenvolupar un paper positiu en el control dels pacients amb malalties respiratòries cròniques.
  • Formació continuada: per accelerar el procés d’integració del serveis de farmàcia són necessàries la formació continuada i l’assistència integrada. Aquelles farmàcies que participen en els programes mencionats anteriorment, han rebut la corresponent formació continuada acreditada, afavorint l’èxit dels programes en què participen.
  • Assistència integrada: el gran repte de la farmàcia comunitària és la integració dels seus serveis amb l’assistència mèdica i, en especial, l’atenció primària. La coordinació a través de la història clínica compartida i els sistemes de prescripció electrònica són un element estratègic imprescindible per a la coordinació dels diferents serveis sanitaris.

Podeu consultar aquest article íntegrament al número Vol 51. Núm 09. Setembre 2015 de la revista.
Potser també t’interessa: 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal