Estàs aquí: Inici > Destacats > El Programa de detecció precoç del càncer de còlon s’estén a tota la província de Barcelona amb la implicació de les farmàcies

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon s’estén a tota la província de Barcelona amb la implicació de les farmàcies

27 octubre 2015
cartell colon

Pòster informatiu del programa

A Catalunya més de 6.000 persones són diagnosticades cada any de càncer colorectal. Aquesta malaltia és actualment la segona causa de mort per càncer. El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) persegueix diagnosticar i tractar els casos de càncer de còlon i recte el més aviat possible perquè hi hagi moltes més probabilitats de curació. El diagnòstic precoç ha demostrat que disminueix la mortalitat i la incidència del càncer.

El Programa es va iniciar l’any 2000 a l’Hospitalet de Llobregat, i després, el 2004, a l’Alt Penedès. A finals de 2009 es van incorporar les farmàcies: s’establia un model organitzatiu entre l’Hospital Clínic, l’Hospital del Mar i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat de la prova i el nivell de participació a través de la implicació dels farmacèutics.

Durant la segona fase d’aquest programa, realitzada a Barcelona ciutat  entre gener de 2012 i desembre de 2013, més de 81.000 persones van accedir a la prova a través de les farmàcies i la participació mitjana va augmentar fins al 48% (81.777 persones del total de 170.467 de població elegible). En aquesta segona ronda el programa va permetre detectar 165 càncers i 1.234 adenomes d’alt risc i 696 de baix risc.

Al mes de gener el programa es va posar en marxa a les comarques d’Osona, la Garrotxa i el Ripollès, en el marc del seu desplegament progressiu a tota Catalunya. Des del mes de setembre ha iniciat la seva extensió a la resta de Barcelona ciutat, l’Àrea Metropolitana Sud, Àmbit del Barcelonès Nord, Maresme i Vallès Occidental i fins al final d’any s’anirà desplegant a la resta del territori de la regió, que abasta els municipis de les comarques del Garraf, el Vallès Oriental, l’Anoia i el Bages-Berguedà. La primera ronda, que té una durada de 2 anys, es completarà a finals del 2017.

Es tracta d’una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut que té com a objectiu potenciar els aspectes preventius i està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors.

Captura de pantalla 2015-09-27 a les 19.02.23Les farmàcies que s’uneixen al programa de manera voluntària reben una formació específica a càrrec del Col·legi.

Al recull de premsa del mes de setembre del Blog recollim declaracions de farmacèutics explicant l’extensió del programa a Els Matins de TV3  i a Notícies TeleB de la Televisió de Badalona.

En què consisteix el programa?

adhesiu-colon

Adhesiu identificatiu de les farmàcies adherides al programa

Està adreçat a una població diana d’homes i dones de 50 a 69 anys, període d’edat de més risc i en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa. A partir del passat mes, i al llarg de dos anys, aquestes persones aniran rebent una carta acompanyada del tríptic informatiu del Programa i un llistat de farmàcies adherides al programa, on la persona interessada haurà de lliurar la carta rebuda, que conté imprès un codi d’identificació personal. A la farmàcia li faran unes preguntes sobre els seus antecedents personals i familiars, i li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia, que no cal que sigui la mateixa on va anar a recollir el tub col·lector de la mostra. El mètode de cribratge es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta en femta. Les farmàcies informaran a la Unitat de Cribratge corresponent de qualsevol inconvenient sorgit en l’obtenció de la mostra.

La tasca de les farmàcies consisteix en tenir un paper proactiu a l’hora de convèncer i conscienciar de la importància de la realització de la prova i en facilitar el kit necessari per fer-la, així com retornar la mostra recollida.

Si són negatius els resultats de les anàlisis, els participants rebran una carta on se’ls informarà d’aquest resultat i se’ls tornarà a convidar al cap de dos anys. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d’endoscòpies del centre respectiu, on se’ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d’aleshores, que parteix de la realització d’una colonoscòpia diagnòstica, una exploració de l’interior del budell.

En què consisteix la prova de cribratge?

  • La prova de detecció immunològica de sang oculta en femta es basa en la recollida d’una única mostra de femta per part del participant. Es tracta d’un dispositiu rectangular amb un bastonet de plàstic amb el qual es recull la mostra, que es guarda al tub col·lector.
  • El tub conté un líquid que conservarà l’hemoglobina de la femta, en cas que hi hagi restes de sang. Juntament amb el tub col·lector, a la farmàcia s’entrega un díptic d’instruccions sobre com cal recollir la mostra.
  • Una vegada recollida la mostra de femta, el tub col·lector s’ha de portar al més aviat possible a una farmàcia i, mentrestant, guardar-lo a la nevera.
  • No cal fer restricció dietètica ni suspendre cap tractament farmacològic els dies previs a la recollida de la mostra.
  • Cal advertir que si presenta hemorroides sagnants o la menstruació en el moment de realitzar la prova, s’han de deixar passar 3 dies sense observar sang en les deposicions abans de recollir la mostra.

Més informació d’interès:

Nota de premsa: El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte s’estén per la Regió Sanitària Barcelona 04/09/15

Nota de premsa: El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte continua el seu desplegament a la ciutat de Barcelona 01/10/2015

16/03/15 Segona ronda del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte: més de 81.000 persones accedeixen a la prova (Blog)

18/12/14 El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte s’estén a les comarques d’Osona, la Garrotxa i el Ripollès (Blog)

09/05/13 Les farmàcies tornen a participar al programa de detecció precoç de càncer de còlon (Blog)

http://www.prevenciocolonbcn.org/

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal