Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Les farmàcies de Barcelona realitzaran proves per identificar factors de risc cardiovascular a 10 anys

Les farmàcies de Barcelona realitzaran proves per identificar factors de risc cardiovascular a 10 anys

24 novembre 2015
poster risc cardio_Página_1

Cartell del programa Farmacardio

El programa Farmacardio, projecte pioner a Espanya per detectar factors de risc cardiovascular des de la farmàcia i estratificar a 10 anys el risc de patir una malaltia coronària, s’estén a tota la província de Barcelona. El projecte  va néixer el març de 2014 fruit d’un conveni de col·laboració entre el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i Mútua General de Catalunya (MGC), que s’ha actualitzat recentment amb la incorporació de la Fundació Mútua General de Catalunya i COFBServeis, i es presenta amb més de 200 farmàcies adherides repartides per tot el territori, un número que es preveu que seguirà creixent en els pròxims mesos. L’ampliació arriba després de l’èxit de la prova pilot, realitzada al districte de Sarrià-Sant Gervasi de la ciutat de Barcelona, gràcies a la qual les 55 farmàcies participants van detectar 100 casos amb risc cardiovascular baix o moderat i 8 amb risc cardiovascular alt o molt alt del total de 133 que van analitzar.

Amb aquesta extensió, el servei passa a estar obert a tota la ciutadania que es trobi dins els paràmetres establerts a la fase pilot: homes i dones amb edats compreses entre els 35 i els 74 anys sense cap antecedent personal de malaltia d’origen cardiovascular diagnosticada per un metge.

Un dels punts forts del programa és que gràcies a l’accessibilitat, confiança i proximitat a l’usuari, les farmàcies es converteixen en l’escenari idoni per apropar la prevenció a un col·lectiu més ampli, com ara a persones que aparentment no tenen cap problema de salut o no acudeixen al metge de forma habitual, però que poden ser, en canvi, població amb risc cardiovascular.

Com funciona el programa?

  1. El servei comença a la farmàcia, on el farmacèutic realitza les proves específiques per mesurar els factors de risc cardiovascular, que en total tindran una durada de no més de 30 minuts. Aquests factors seran l’hàbit tabàquic, l’edat, el sexe, la tensió arterial, la xifra de colesterolèmia, l’IMC (Índex de Massa Corporal) i els possibles antecedents personals de diabetis mellitus diagnosticada, així com la xifra de glicèmia capil·lar, el perímetre abdominal i l’índex cintura/maluc. Al finalitzar-les, el farmacèutic entregarà a l’usuari un informe amb les proves realitzades i un fulletó amb diferents consells per dur hàbits de vida saludables.
  2. En un termini de 4 dies, l’equip mèdic de Mútua General de Catalunya enviarà a l’usuari per correu electrònic un informe a partir dels resultats analitzats i una proposta d’actuació individualitzada en funció del risc detectat. Davant la presència als resultats obtinguts de risc cardiovascular alt o molt alt, es derivarà l’usuari al metge.
    adhesiu farmàcies farmacardio 2ok

    Distintiu per identificar les farmàcies que presten el servei

Com accedir al servei?

Per tal de poder adherir-se al programa, les farmàcies han hagut de complir amb una sèrie de requisits previs, com ara cursar una formació específica en detecció de risc cardiovascular –fins al moment ja l’han cursat més de 800 farmacèutics–, amb l’objectiu de garantir la qualitat i eficàcia del servei que s’està prestant a la ciutadania.

Les farmàcies que ofereixen el servei estaran identificades amb un distintiu i també es podran localitzar a través del web farmacardio.com, des d’on també es podrà adquirir el cupó de compra del servei, a un preu de 58€. Per als mutualistes amb assegurança de salut, en edats  compreses entre 35 i 74 anys, el servei serà gratuït.

Altres aspectes destacats del programa

Aquest programa posa de manifest, un cop més, la importància de la col·laboració entre professionals sanitaris, en aquest cas metges i farmacèutics, per aconseguir resultats positius per a la salut del pacient.

També suposa un pas més en l’ampliació de serveis que s’ofereixen des de la farmàcia i posa de manifest el rol assistencial del farmacèutic comunitari en la prevenció de malalties, paper que queda contemplat a les línies estratègiques del Pla de Salut 2011-2015.

A més, per primera vegada, amb aquest servei una entitat asseguradora privada contempla el farmacèutic com un professional decisiu per intervenir de manera positiva en el desenvolupament d’activitats preventives.

Nota de premsa enviada als mitjans, que es pot consultar a la Sala de Premsa del web institucional (www.cofb.org).

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal