Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Farmacèutics d’hospital actualitzen coneixements en psoriasi i artritis psoriàsica

Farmacèutics d’hospital actualitzen coneixements en psoriasi i artritis psoriàsica

30 novembre 2015

La prevalença de la psoriasi és d’aproximadament un 1,4% de la població espanyola i afecta igual ambdós sexes, amb pics d’incidència màxima en la segona i la cinquena dècada de la vida. L’artritis psoriàsica es produeix en un 15% de pacients amb psoriasi i pot afectar qualsevol articulació del cos. L’impacte de l’artritis psoriàsica depèn de l’articulació implicada i de la gravetat dels símptomes. Un diagnòstic precoç i els tractaments farmacològics idonis milloraran l’estat de salut de les persones que tenen aquestes patologies.

En els últims anys han aparegut nous agents biològics que han demostrat gran efectivitat i, en conseqüència, s’han obert portes noves a la possibilitat de conviure amb la malaltia de la millor manera possible. El mercat mundial dels medicaments biològics està creixent i en els pròxims anys segurament hi haurà molts més medicaments biològics i biosimilars per tractar la majoria de patologies. Aquest ha fet que sigui convenient una revisió i una valoració de com evolucionaran les estratègies terapèutiques en la psoriasi i l’artritis psoriàsica.

curs-psoriasi-artritis-psoriasica1

Fernando Gallardo, dermatòleg de l’Hospital del Mar de Barcelona

El curs “Psoriasi i artritis psoriàsica” que va tenir lloc al COFB el 14 d’octubre i estava adreçat a farmacèutics d’hospitals, de centres d’atenció primària i de l’administració sanitària, tenia per objectiu aprofundir en el coneixement de la patologia i de les noves estratègies en el tractament d’aquestes malalties. També volia donar a conèixer les aportacions que fa la dermatologia a la reumatologia quant a paràmetres de seguretat i eficàcia i va permetre saber què aporten i quan costen els tractaments biològics.

Mitjançant una reflexió conjunta amb diferents especialistes amb punts de vista diversos sobre psoriasi i artritis psoriàsica, el curs va aprofundir en aquestes temes:

  • Psoriasi i artritis psoriàsica: fisiopatologia comuna i dades de pràctica clínica real
  • Aportacions de la dermatologia a la reumatologia: seguretat i eficàcia
  • Quant ens costen els tractaments biològics realment? Biosimilars?
  • Experiència personal en l’ús de biològics i la nova mol·lècula anti IL 12-23

El professorat de la formació va estar format per Fernando Gallardo, dermatòleg de l’Hospital del Mar de Barcelona, Biel Mercadal, farmacèutic hospitalari de l’Hospital Mateu Orfila de Menorca, Jaume Notario, dermatòleg de l’Hospital Universitari de Bellvitge de Barcelona, Jesús Rodríguez, reumatòleg de l’Hospital Universitari de Bellvitge de Barcelon,a i M. Antònia Mangues, cap de servei de farmàcia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que també va exercir com a moderadora. El curs va estar coordinat per Tomàs Casasín, vocal d’Hospitals del COF de Barcelona, i Julio Martínez, president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC).

curs-psoriasi-artritis-psoriasica

El professorat del curs. D’esquerra a dreta: Jaume Notario, Jesús Rodríguez, Fernando Gallardo, M. Antònia Mangues i Biel Mercadal

Activitat organitzada pel Col·legi conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC).

Amb la col·laboració de:

janssen_logo

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal