Estàs aquí: Inici > Destacats > El deute a les farmàcies i els serveis assistencials a la farmàcia comunitària, entre els temes més destacats el mes de desembre

El deute a les farmàcies i els serveis assistencials a la farmàcia comunitària, entre els temes més destacats el mes de desembre

12 gener 2016

El deute amb les farmàcies segueix sent notícia

Impagaments- Entrevista JDALMASES El Economista

El diari El Economista entrevista a Jordi de Dalmases, president del COFB i del Consell de COFs de Catalunya, i Antoni Torres, president de la FEFAC

Si al recull de mitjans del passat novembre us explicàvem que vam acabar el mes amb el cobrament del FLA ordinari, que va permetre el pagament a les farmàcies catalanes de la factura de juliol, vam encetar el mes de desembre amb un escenari encara difícil: el dia 5 el deute va tornar a superar els 330 milions d’euros, amb una nova factura impagada, sumant un total de tres factures pendents de fer-se efectives (les dels medicaments dispensats els mesos d’agost, setembre i octubre). Un deute creixent no només a la farmàcia, sinó a tot el sector sociosanitari, amb xifres superiors al 2.000 milions d’euros en total.

Aquesta situació es va tornar a denunciar el dia 2 de manera conjunta mitjançant l’enviament d’una nota de premsa als mitjans de comunicació aconseguint, novament, àmplia cobertura informativa. Es reclamava l’arribada de l’anunciat FLA extraordinari per fer front al deute, com podem llegir al diari de premsa especialitzada Correo Farmacéutico. Dels primers dies dels mes, destaquem l’entrevista al president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, i Antoni Torres, president de la FEFAC, publicada a El Economista (pàgines 12-15) o la que l’espai de salut de Mataró Ràdio I… com estàs de salut? (del minut 47’38’’ al 57’15’’) va fer a la vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi, Francisca Aranzana, ambdues per tractar la situació de les farmàcies catalanes.

Rambla Pla 131215

El vicepresident del COFB, Francesc Pla, entrevistat per la revista Rambla

Davant el descontentament i els reclams per part dels professionals sanitaris afectats, el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va assegurar que l’abonament del FLA extraordinari adjudicat a Catalunya, de 3.034 milions d’euros, s’efectuaria pocs dies més tard, el 16 de desembre (veure notícia a Correo Farmacéutico). El Departament d’Economia de la Generalitat, va publicar el 8 de desembre un comunicat en relació als pagaments pendents de finançar amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) de 2015 uns dies després. La factura tramesa era d’un total de 3.150 milions d’euros, i contemplava 213 milions d’euros per a les farmàcies. L’expectació per l’arribada del fons de liquiditat per fer front als deutes era gran, com es pot comprovar a diversos mitjans que recollien la notícia un dia després, el 9 de desembre: a tall d’exemple, és el cas de La Vanguardia, El Mundo o el Diari de Girona a la premsa escrita o  imFarmacias i Negocios a la premsa especialitzada, entre d’altres.

Destaquen també altres repercussions prèvies a l’arribada del FLA extraordinari: La Vanguardia va publicar un repàs del que ha estat la sanitat durant els darrers quatre anys, on es fa menció a les farmàcies catalanes i els impagaments, la revista Rambla va entrevistar al vicepresident del Col·legi, Francesc Pla, o les seves declaracions per a l’informatiu vespre de Ràdio 4 (del minut 05’08’’ al 06’43’’).

El dia 16 de desembre, tal i com havia notificat dies abans, el Ministeri d’Hisenda i Administracions públiques va enviar un comunicat sobre l’assignació de recursos del Fondo de Financiación a Comunidades Autónomas. Nombrosos mitjans van recollir la notícia, donada l’expectació mediàtica. En televisió destaquem que TV3 va obrir el Telenotícies migdia amb la notícia (apertura fins al segons 16” i notícia del minut 06’ al 07’34”), que inclou declaracions del vicepresident del Col·legi, Francesc Pla, i del farmacèutic Emili Moliner. També va ser notícia a la tertúlia dels Matins de TV3 el mateix dia (fins al minut 06’23” entrevisten a Francesc Pla, i després hi ha tertúlia sobre el tema). Altres mitjans que també van donar notícia van ser La Vanguardia o l’agència de notícies Europa Press i als mitjans especialitzats, Correo Farmacéutico, El Global, Consalud o imFarmacias.

TV3 francesc pla 161215

Francesc Pla fa declaracions per a l’informatiu de TV3

El dia 17 vam enviar nota de premsa per denunciar que els farmacèutics van cobrar dues factures però seguia pendent la dels medicaments dispensats a l’octubre: el deute, per tant, no quedava saldat amb el FLA extraordinari. Aquesta nota també va tenir una àmplia difusió als mitjans de comunicació: el programa El Balcó de Ser Catalunya recollia declaracions de Francesc Pla, vicepresident del COFB (del minut 24’59’’ al 26’19’’), i també ho feia el programa La tarda de Cope Catalunya. A la premsa escrita, destaquen les edicions en paper del diari Ara, El Punt Avui, El Economista, Expansión, La Razón, Diari de Girona, i al format online,  l’agència Europa Press, La Vanguardia, El Periódico, ABC o els diaris de premsa digital Al Dia, El Diario, Público, Te interesa, Crónica Global o Nació Digital, entre d’altres. A l’especialitzada, Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, imFarmacias, Consalud o Redacción Médica.

La última notícia sobre els pagaments, prèvia a les vacances de Nadal, arribava després d’aquest cobrament del FLA: després de la reclamació i les gestions del COFB estava previst cobrar una última factura, la d’octubre, abans d’acabar l’any, tal i com recollien El País en la seva edició en paper, El Global o imFarmacias, però aquest pagament no es va poder fer efectiu en acabar el 2015. Els farmacèutics comencen, doncs, el nou any amb una factura pendent.

El serveis professionals continuen guanyant pes a la farmàcia comunitària

La farmàcia comunitària, peça clau en la detecció precoç del VIH

VIH LA VANGUARDIA Las farmacias catalanas han hecho 11.000 pruebas de detección rápida del VIH

El paper de les farmàcies en la detecció del VIH, destacat a La Vanguardia

Amb motiu del Dia Mundial de la Sida, el passat 1 de desembre, vam enviar una nota de premsa destacant el paper de la farmàcia comunitària com a peça clau en la detecció precoç del VIH. Actualment ja són 128 les farmàcies a Catalunya que realitzen la prova de detecció precoç. La notícia va tenir repercussió a La Vanguardia, El Economista, Cadena Ser, La Información, Vilaweb o Al Dia. L’agència de notícies Europa Press també se’n va fer ressò, i pel que fa a la premsa especialitzada, El Global, imFarmacias, Diariofarma i Sanifax van recollir la notícia.

Serveis remunerats

El Global serveis P. Gascon 111215

El Global recull declaracions de Pilar Gascón, secretària del Consell, sobre remuneració del serveis a la farmàcia

Sota l’objectiu de contribuir a la millora la salut dels pacients, la farmàcia es troba immersa en un procés de desenvolupament de serveis més enllà de la dispensació de medicaments. El IX Congreso Nacional de Atención Farmacéutica va abordar en una taula rodona la “Remuneración de los Servicios Profesionales Farmacéuticos” on, entre d’altres qüestions, es va parlar d’una major implicació del farmacèutic i un major coneixement pel que fa al servei de seguiment farmacoterapèutic. El Global va recollir la notícia, que conté declaracions de Pilar Gascón, secretària del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, durant la seva intervenció a la taula. També se’n va fer ressò el diari de premsa especialitzada imFarmacias, destacant que serveis com l’SPD permetrien estalviar uns 500 euros anuals per pacient al SNS. Al seu anuari de 2015, Correo Farmacéutico va oferir un recull de les notícies de farmàcia més destacades d’aquest 2015. Destaca la tribuna Vías de concertación de los Servicios en botica, en què Gascón, parla dels serveis concertats de les farmàcies a Catalunya i de la necessitat de buscar noves vies de concertació per llençar els serveis farmacèutics.

D’altra banda, El Global va difondre una notícia informant de l’adhesió de Castella – la Manxa a les regions d’Espanya que ja aposten per les farmàcies sentinelles, recollint també l’estat del projecte a Catalunya. Correo Farmacèutico també en va fer difusió tant al seu web com a l’anuari publicat en paper.

Més de 200 farmàcies participen al projecte Radars

Gràcies a un conveni amb el COFB, 200 farmàcies de la ciutat són les que ja s’han adherit al programa Radars. El 23 de desembre El Periódico va publicar una notícia dedicada a aquest projecte en la seva edició en paper. La notícia, El teixit comercial compleix una funció vertebradora essencial destaca la col·laboració del COFB i de les farmàcies al projecte.

Barcelona, ciutat cardioprotegida

Entre les notícies més rellevants del darrer mes, també cal destacar la participació de les farmàcies al projecte “Barcelona, ciutat cardioprotegida”, impulsat per l’Associació Barcelona Salut, on entre diverses entitats col·labora el Col·legi. El Periódico va recollir la notícia a la seva edició en paper del 25 de desembre.

imFarmacias Agora 091215

Àgora Sanirària a imFarmacias

Àgora Sanitària, nova formació

Una formació d’Àgora Sanitària busca ajudar a reduir l’abandonament precoç de la lactància materna a causa del dolor i la mastitis. S’emmarca en un nou format anomenat Àgora express, on la formació, de no més d’una hora de durada, respon a necessitats concretes manifestades per part dels alumnes. El 9 de novembre es va enviar nota de premsa informativa, que també podeu consultar al Blog. Els mitjans de premsa especialitzada imFarmacias, Acta Sanitaria i Sanifax se’n van fer ressò.

Farmàcies de guàrdia

Carta resposta LV Calvo 081215

Carta resposta de la secretària del COFB, Maria E. Calvo, a una lectora sobre les guàrdies a les farmàcies

El 8 de desembre La Vanguardia va publicar la resposta a la carta d’una lectora sobre els serveis de les farmàcies de guàrdia a Barcelona. La secretària del Col·legi, Maria E. Calvo, va contestar explicant com es regeix aquest servei destacant l’existència de l’aplicació gratuïta Farmaguia, que permet triar a l’instant la farmàcia més propera a l’ubicació de l’usuari entre una mitjana de 150 farmàcies que cobreixen el servei diürn. Uns dies més tard, una segona lectora, en aquest cas farmacèutica, va publicar una nova carta, en relació a aquest tema on mencionava la resposta del COFB.

 

El Periodico vacuna 011215

El Periódico parla de la vacuna de la meningitis a les farmàcies

Vacuna de la meningitis a les farmàcies

Les farmàcies catalanes porten cert temps patint problemes de subministrament de la vacuna de la meningitis B per l’alta demanda. El COFB ha fet de portaveu, justament amb el laboratori implicat, per explicar les causes de la situació. Ho van recollir els diaris El Periódico, La Vanguardia, Diari de Girona, El Punt Avui o el diari digital Vilaweb, entre d’altres.

III Jornada de Dermofarmàcia

CF flash N. Bosch

Article sobre productes “flash” a Correo Farmacéutico, amb declaracions de la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB

“La Dermofarmàcia del segle XXI”. Sota aquest lema va tenir lloc la III Jornada Professional de Dermofarmàcia el passat 24 d’octubre a Madrid. Núria Bosch, vocal de Dermofarmàcia del COFB, va moderar la taula rodona “Atenció Dermofarmacèutica: de 0 a 100”, que també va comptar amb la participació dels vocals de Dermofarmàcia dels Col·legis de Farmacèutics de Sevilla i Balears. Correo Farmacéutico i Imfarmacias van recollir la notícia.

La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB també va exercir com a font de referència a un article de Correo Farmacéutico sobre els productes ‘flash’ com a complement de bellesa.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal