Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Cap a una millor gestió del dolor crònic no oncològic

Cap a una millor gestió del dolor crònic no oncològic

3 febrer 2016

El dolor està entre els primers trastorns crònics declarats per la població, amb afectació important de la qualitat de vida de les persones que el pateixen. La prevalença del dolor crònic en la població adulta a l’estat espanyol és del 23,4% i superior en les dones i en el grup de més edat. El dolor és un símptoma que és present en moltes malalties i, per tant, les propostes per millorar-ne la gestió són objectius dels diferents professionals sanitaris en l’atenció primària i especialitzada que intervenen en l’estratègia del tractament per millorar la qualitat de l’atenció als pacients amb dolor, de vegades, dolor crònic complex o de difícil tractament. D’altra banda, el dolor crònic té uns costos associats importants tant per l’increment de la utilització de serveis sanitaris com per l’augment de la prescripció de fàrmacs i per la pèrdua de dies de treball. És per això que es feia convenient fer una revisió de les estratègies de tractament i de la gestió clínica del pacient.

curs-dolor-cronic-no-oncologic (3)

Roser Vallès, vocal de’Atenció Primària del COFB

Al voltant d’aquesta qüestió es va organitzar la sessió “Gestió del dolor crònic no oncològic”, que va tenir lloc el passat 2 de desembre al COFB, una reflexió conjunta de diferents especialistes amb punts de vista diversos sobre la gestió del dolor crònic no oncològic. La trobada, impulsada pel Col·legi conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC) i la Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria (SEFAP), tenia per objectiu donar a conèixer l’evidència científica dels diferents tractaments per gestionar el dolor crònic no oncològic i facilitar l’abordatge del dolor crònic des de l’atenció primària i quins són els criteris de derivació a l’especialitzada i de gestió. També saber com aborda aquesta patologia la unitat de dolor de l’hospital, quins són els tractaments que prescriu i els criteris de selecció terapèutics i com la fisioteràpia pot contribuir a millorar la qualitat de vida del pacient, minvar el dolor o recuperar funcionalment la part del cos afectada.

Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB, i una de les coordinadores de la formació, juntament amb Tomàs Casasín (vocal d’Hospitals del COFB), Rosa Madridejos (vocal a Catalunya de SEFAP), Julio Martínez Cutillas (president de la SCFC), resumeix els punts més destacats de les intervencions de l’equip docent:

curs-dolor-cronic-no-oncologic (1)

La farmacèutica Laura Diego (CedimCat) i la metgessa Esther Limón (EAP Mataró)

Evidència científica dels diferents tractaments utilitzats en el tractament del dolor. Com a punt de partida, l’evidència científica sobre com s’ha de fer l’abordatge d’aquest problema de salut, diferent al que es fa amb altres tipus de dolor. Tanmateix Laura Diego, farmacèutica coordinadora del Centre d’Informació de Medicaments de Catalunya (CedimCat), va explicar que tenim aspectes pels quals l’evidència científica encara no té resposta, com seria l’eficàcia comparada entre els diferents fàrmacs.

Com fa l’abordatge del dolor crònic no oncològic l’atenció primària? I una unitat de dolor hospitalària? Aquesta evidència científica s’aplica en el dia a dia de la consulta d’atenció primària i de l’atenció especialitzada en les unitats del dolor, com van comentar les metgesses Esther Limón, metgessa de família de l’EAP Mataró-7 de l’ICS, membre del grup ATDOM de la CAMFiC i responsable del grupo de cuidados paliativos de la semFYC, i Maria Victòria Ribera, cap de la Unitat de Dolor del Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. Cal, però, tenir en compte sempre que el tractament s’ha d’individualitzar i pactar amb cada pacient marcant objectius realistes per no crear falses expectatives (la desaparició total del dolor crònic no oncològic en la majoria dels casos és pràcticament impossible).

curs-dolor-cronic-no-oncologic (5)

La metgessa Maria Victòria Ribera (Hospital Universitari de la Vall d’Hebron) i la fisioterapeuta Carme Sánchez (Servei Rehabilitació de Mataró)

Abordatge no farmacològic del dolor crònic. En aquest abordatge integral són molt importants els tractaments no farmacològics i moltes vegades són la solució del problema. Algunes unitats del dolor tenen integrats psicòlegs i fisioterapeutes que ofereixen tractaments complementaris o a vegades substituts als tractaments farmacològics. Els serveis de rehabilitació ofereixen instal·lacions amb equipaments nous que formen part de l’abordatge integral del dolor, tal com va mostrar Carme Sánchez, fisioterapeuta del Servei de Rehabilitació de Mataró.

“Tots els ponents van coincidir en afirmar que cal una millora en la coordinació de tots els serveis que oferim als pacients tenint en compte tots els nivells assistencials, des de les unitats especialitzades passant per l’atenció primària i la farmàcia comunitària. És important individualitzar i adequar el tractament de cada pacient pactant amb ell i fomentant també la seva autocura” explica Vallès.

La sessió, a la que van assistir farmacèutics d’atenció primària, d’hospitals i de l’administració sanitària, es va poder seguir presencialment o en directe online, via connexió Webinar.

curs-dolor-cronic-no-oncologic (2)

Assistents a la sessió presencial al Col·legi

Amb la col·laboració de:

esteve

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal