Al mes de gener hem seguit fent soroll per no silenciar la problemàtica dels retards en el pagament a les farmàcies catalanes, un tema que continua sent notícia gràcies a aquesta pressió mediàtica. Destaquem, entre les repercussions del mes als mitjans de comunicació, que el col·lectiu farmacèutic fos convidat a formular una pregunta al vicepresident del Govern i titular del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, entrevistat el 21 de gener al programa d’actualitat de TV3, PuntCat. Podeu veure com el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, li va traslladar les inquietuds del col·lectiu i la resposta de Junqueras en el següent enllaç. Fruit d’aquesta presència constant a la premsa, el programa Polònia de TV3 va tornar a dedicar un dels seus gags als farmacèutics i al nou conseller de Salut. El podeu veure aquí. Destaquem també l’entrevista que li van fer a La Xarxa ràdio a les Notícies en xarxa, edició cap de setmana (01’35’’ – 01’50’’ entradeta; 10’56’’- 14’37’’ notícia) i l’entrevista al vicetresorer del Col·legi, Jordi Casas, al programa de Ràdio Estel, Tots som iguals (el minut al 50’21” al 58’55”) per parlar del impagaments. El 23 de gener La Vanguardia anunciava que les farmàcies cobrarien finalment la tercera factura que estava pendent -i que havíem reclamat que es pagués amb una quantitat no assignada del FLA extraordinari-, abans d’acabar el mes, notícia que també van recollir a la premsa especialitzada (Correo Farmacéutico, El Global, Diariofarma, imFarmacias o dfarmacia). Fer menció també a que, pocs dies abans, coincidint amb la presa de possessió del nou conseller de Salut, Antoni Comín, van aparèixer dos reportatges sobre la situació d’impagament de les farmàcies a Antena 3, tant a les notícies, com al programa Espejo Público. El 28 de gener, confirmàvem el cobrament de la factura que esperàvem des de finals d’any enviant nota de premsa als mitjans de comunicació. Vam aprofitar per denunciar que el deute no s’ha resolt, exigir un pressupost realista i finançament per fer front a les factures en els terminis establerts pel concert signat amb l’Administració. Podeu llegir la notícia al Blog en aquest enllaç. Nombrosos mitjans es van fer ressò: les edicions en paper de El País, Ara, Diari de Girona i Segre, però també les edicions digitals de La Vanguardia, El País, El Dia, Vilaweb, Abc i Al dia, entre d’altres, a la premsa generalista. A l’especialitzada, és el cas de El Global, Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, Acta Sanitaria, imFarmacias, Diariofarma o Redacción Médica.
El 19 de gener es va donar el tret de sortida a la segona edició dels tallers sobre bones pràctiques de distribució de medicaments que s’imparteixen al Col·legi, organitzats conjuntament amb el Departament de Salut i l’Associació Espanyola de Farmacèutics de la Indústria. Vam enviar nota de premsa als mitjans de comunicació per explicar-ho i Acta Sanitaria, imFarmacias, Diariofarma,El Global i Correo Farmacéutico van recollir la notícia.
Guàrdies nocturnes La crisi, la necessitat d’atreure a més usuaris i l’extensió d’horaris comercials i laborals està fent que les farmàcies adaptin les seves hores d’obertura i tancament a la dinàmica i comportament de la seva zona. Correo Farmacéutico recull declaracions de Maria E. Calvo, secretària de la Junta de Govern del COFB, que explica que la farmàcia tendeix a adaptar-se per aprofitar millor la dinàmica de la població i tenir més oportunitats. Tabaquisme Sense dubte gener és el mes dels bons propòsits, inclòs el de deixar de fumar, un mal hàbit en el qual la farmàcia pot fer molt sense necessitat d’oferir un servei especialitzat sinó simplement amb una intervenció mínima. Correo Farmacéutico ha consultat diferents experts, entre els que s’inclou la veu de Mercè Barau, vocal de la Junta i responsable d’Atenció Farmacèutica i Deshabituació Tabàquica del Col·legi. Parafarmàcies a gran consum El Col·legi defensa el valor que aporta la farmàcia com a dispensadora de parafarmàcia en un article publicat a Correo Farmacéutico. Premis RAFC Els Premis de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya d’enguany han premiat a Aprofarm, Banco Farmacéutico i la FEFAC. Correo Farmacéutico recull declaracions de Francesc Llambí, president d’Aprofarm i vocal de la Junta del COFB. Reciclatge de medicaments La Vanguardia explica en un reportatge què es pot fer amb els medicaments caducats. El COFB és una de les fonts de referència de l’article.