Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Atenció farmacèutica en nutrició artificial: molt per aportar

Atenció farmacèutica en nutrició artificial: molt per aportar

17 febrer 2016

L’atenció farmacèutica en nutrició artificial és un dels camps en què el farmacèutic d’hospital fa més temps que s’ha integrat a l’activitat assistencial. Alguns farmacèutics formen part de les unitats de nutrició dels nostres centres, d’altres participen activament en el seguiment dels pacients amb nutrició artificial i en l’elaboració de les nutricions parenterals en el servei de farmàcia.

nutricio-artificial (1)

Mayte Miana, farmacèutica de l’Hospital Clínic de Barcelona

A principis de l’any 2000 es va formar el grup de treball “Grup de Nutrició de Farmacèutics d’Hospital de Catalunya” amb el propòsit de compartir experiències, actualitzar i estandarditzar pautes d’actuació, i realitzar projectes d’ investigació. Des de llavors, aquest projecte s’ha anat consolidat i actualment constitueixen un dels grups de treball de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica. Des del any 2007, una de les tasques que tenen entre mans és organitzar el curs d’Atenció farmacèutica en nutrició artificial. “Com a grup de treball, considerem imprescindible actualitzar els nostres coneixements i els dels nostres residents de manera continuada, i una de les poques activitats que es fan anualment sobre aquest tema, és el curs que organitza el departament de formació i projectes del Col·legi conjuntament amb la Societat Catalana de Farmacia Clínica amb la col·laboració de la indústria farmacèutica” explica Mayte Miana, farmacèutica de l’Hospital Clínic de Barcelona, i una de les docents de la formació.

La nutrició artificial és un dels camps on els farmacèutics d’hospital poden aportar més experiència i afavorir la seva integració en equips assistencials multidisciplinars

nutricio-artificial (3)

Beatriz Martínez, de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

Aquest any, l’objectiu del curs que va acollir el COFB, va ser aprofundir en els trastorns de l’equilibri hidroelectrolític i en el suport nutricional de pacients amb alteracions neurològiques, malaltia hepàtica o pancreatitis. Aquest taller d’atenció farmacèutica al pacient amb nutrició artificial forma part d’un cicle de tres anys amb la finalitat d’arribar a un coneixement exhaustiu de l’estat actual de la recerca i la pràctica professional i explicar els fonaments tant de la nutrició parenteral com de la enteral. El curs, adreçat a farmacèutics d’hospital, especialistes en farmàcia hospitalària i residents, pretenia ampliar coneixements i proporcionar les habilitats necessàries per poder col·laborar amb l’equip assistencial.

Un aspecte destacable de l’edició d’enguany va ser la resolució dels casos clínics, que es va realitzar amb una aplicació mòbil mitjançant la qual, els alumnes van poder escollir de cada qüestió, la resposta que consideraven correcte. L’objectiu era aconseguir que aquestes sessions fossin més interactives, amb més implicació per part dels alumnes i així disposar de més elements pel debat i la reflexió  final. “Creiem que el curs ha assolit els objectius plantejats i que l’ús de l’aplicació mòbil ha ajudat a millorar la implicació dels alumnes en la resolució dels casos” afegeix Miana.

El quadre docent:

  • La sessió de trastorns de l’equilibri hidroelectrolític: B. Martínez (Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida), E. Martínez (Corporació Salut Maresme i la Selva) i M. Miana (Hospital Clínic de Barcelona).
  • El suport nutricional en el pacient neurològic: C. Cardells (Hospital Comarcal de l’Alt Penedès), J. Fernández (Centro Médico Teknon) i N. Miserachs (Hospital Fundació de l’Esperit Sant).
  • La sessió de nutrició artificial en la malaltia hepàtica: J. González (Consorci Sanitari de Terrassa), J. Mateu (Hospital del Mar – PSMAR) i A. Vila (Fundació Sanitària Mollet).
  • L’ actualització del suport nutricional en pancreatitis: E. Leiva (Hospital Universitari de Bellvitge), R. Merino (Hospital Sociosanitari Pere Virgili) i M. Sanmartín (idcsalut Hospital General de Catalunya).

La direcció del curs va anar a càrrec de Tomàs Casasín, vocal d’Hospitals del COFB, i J. Martínez, president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica.

Per a més informació, altres edicions del curs:

Amb la col·laboració de:

baxter-logo

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal