Estàs aquí: Inici > Destacats > Febrer: el pagament a les farmàcies, la cartera de serveis, el MGOF i les Malalties Minoritàries, entre els temes més destacats als mitjans de comunicació

Febrer: el pagament a les farmàcies, la cartera de serveis, el MGOF i les Malalties Minoritàries, entre els temes més destacats als mitjans de comunicació

11 març 2016

Pagament a les farmàcies catalanes

Global-impagament

El Global explica que el pagament a les farmàcies catalanes va deixar el deute “tocat” però no “enfonsat”

Vam acabar el mes de gener confirmant el cobrament de la factura dels medicaments dispensats a l’octubre i un 27% de la del novembre, que esperàvem des de finals d’any, i vam aprofitar per denunciar que el deute no s’havia resolt, exigir un pressupost realista i finançament per fer front a les factures en els terminis establerts pel concert signat amb l’Administració. Nombrosos mitjans es van fer ressò, i vam encetar febrer amb mitjans que seguien recollint la notícia: és el cas de Correo Farmacéutico, que parla de reducció del deute o El Global que esmenta que el pagament a les farmàcies catalanes va deixar el deute “tocat” però no “enfonsat”.

El 5 de febrer, com ja alertàvem a la nota de premsa que vam enviar als mitjans de comunicació, no es va pagar la factura de desembre (119,5M€) i es van tornar a acumular gairebé dos mesos de deute, corresponents a la suma d’aquesta nova factura i el 73% pendent de la factura del novembre. Davant aquesta situació, des del Col·legi es van posar en contacte amb el nou Executiu per tal de trobar solucions i prendre mesures perquè aquesta situació, que ha afectat a tot el sector sanitari, deixi de ser un problema crònic –s’arrossega des de fa més de 4 anys-. Ho van recollir El Global (1 i 2), IM Farmacias o un article en paper al suplement Empresa del diari Abc. Així mateix, Joan Calduch, tresorer del COFB, va ser entrevistat per l’emissora de BTV, Barcelona FM, per denunciar la situació dels pagaments a les farmàcies.

IMFarmacias-impagament

IM Farmacias recull a les seves línies la situació de les farmàcies catalanes

 

CF-impagament

Correo Farmacéutico recull les conclusions de la reunió entre el Consell i Economia

 

 

 

 

 

 

L’11 de febrer el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya es va reunir amb el nou Departament d’Economia de la Generalitat per abordar la recuperació dels terminis de pagament de les factures dels medicaments que dispensen les farmàcies. Durant la reunió, es va insistir en la difícil situació que viu el col·lectiu farmacèutic català des de fa gairebé cinc anys, la necessitat de poder establir un calendari de pagaments i la  recuperació del retard en el pagament. Entre d’altres, es va arribar al compromís de seguir pagant mensualment l’equivalent a una mensualitat. Ho recullen El Global i Correo Farmacéutico. El 26 de febrer Hisenda va anunciar que les CCAA rebrien en el primer trimestre de 2016 més de 6.000 milions d’euros a través del FLA (accedir a la nota de premsa), dels que més de 2.000 milions seran per Catalunya. Hisenda, però, no té previst fer un sol pagament mensual a Catalunya, com a la resta de comunitats com es pot llegir a aquesta notícia de TV3 o La Vanguardia.

La farmàcia catalana va acabar el mes esperant cobrar els 114,8 milions de euros pendents, corresponents al 73 per cent de la factura de novembre i el 26 per cent de la de desembre. Correo Farmacéutico ho recull a la seva edició digital.

CF-SPD

Article a Correo Farmacéutico sobre les farmàcies que realitzen SPD

Seguim avançant en la cartera de serveis: SPD i Farmacardio

La cartera de serveis continua sent una línia prioritària d’actuació per al Consell, per al Col·legi i per als farmacèutics. Les farmàcies catalanes són referents en molts projectes en marxa: es consoliden en la prevenció i tractament del VIH, com es pot llegir a aquesta notícia de El Global, i també són pioneres a l’Estat espanyol a oferir un sistema personalitzat de dosificació de medicaments (SPD) com recullen aquestes notícies de Correo Farmacéutico (1 i 2).

Per altra banda, el Observatorio de la Cartera de Servicios desde la Oficina de Farmacia de Teva explica que s’estén a tota la província de Barcelona el programa Farmacardio, projecte pioner a Espanya per detectar factors de risc cardiovascular des de la farmàcia i estratificar a 10 anys el risc de patir una malaltia coronària. Es va presentar al novembre amb més de 200 farmàcies adherides repartides per tot el territori. La notícia recull declaracions de la vocal del COFB, Mercè Barau.

IMFarmacias-DM-malalties-minoritaries

IM Farmacias recull la signatura del manifest del Consell amb motiu del DM de les Malalties Minoritàries

Dia Mundial de les Malalties Minoritàries

El 29 de febrer es va celebrar aquest Dia Mundial, per conscienciar a la població d’un conjunt ampli i heterogeni de patologies que, segons la OMS, afectaria entre 30 i 35 milions de persones a Europa i més de 3 milions a Espanya, 400.000 d’elles en Catalunya. En el marc d’aquesta celebració, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya va signar un manifest per expressar el seu compromís i suport a tots aquells pacients i familiars afectats per una malaltia minoritària. Es van fer ressò Correo Farmacéutico, IM Farmacias, Aldia i Sanifax.

IMFarmacias-MGOF

Les novetats sobre el MGOF a IM Farmacias

Recta final de la 11a edició del MGOF

L’11 de febrer va començar l’últim mòdul de l’onzena edició del Màster en Gestió d’Oficina de Farmàcia, que imparteix el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, anomenat “El farmacèutic com a responsable de màrqueting”. El dia 1 de febrer es va enviar nota de premsa per informar a la premsa especialitzada. Diversos mitjans ho varen recollir: és el cas de IM FarmaciasRedacción Médica, Sanifax i Diariofarma.

CF-signaturaconveni

Correo Farmacéutico va recollir la notícia de la signatura del conveni entre el COFB i Asepeyo

Signat conveni de prestació farmacèutica

A principis de mes també es va informar a la premsa especialitzada, mitjançant l’enviament d’una altra nota de premsa, de la signatura d’un acord de prestació farmacèutica entre Asepeyo i el Col·legi. A través d’aquest conveni s’estableix el marc de regulació per tal que les farmàcies de la província de Barcelona puguin facturar a través del Col·legi les receptes prescrites pels facultatius de la mútua. Se’n van fer ressò Correo Farmacéutico, El Global, IM Farmacias, Acta Sanitaria, El Farmacéutico, Diariofarma, Farmanatur i Sanifax.


@farmaceuticsbcn, entre els més influents a Twitter

Ippok-COF-Twitter

El perfil del COFB, @farmaceuticsbcn, entre els més influents a Twitter segons Ippok

El perfil de Twitter associat als continguts d’aquest Blog, @farmaceuticsbcn, es troba al rànking dels 10 col·legis farmacèutics més influents a aquesta xarxa social, segons Ippok, la comunitat online exclusiva per als professionals de la salut, iniciativa de Diario Médico i Correo Farmacéutico. Podeu llegir la notícia aquí.

Som font de referència

CF-estudi-IBP-roser-valles

Correo Farmacéutico explica en un article els resultats d’un estudi sobre l’ús dels IBP

Estudi sobre l’ús dels IBP

És necessari seguir formant als professionals sanitaris i als pacients per aconseguir el bon ús dels inhibidors de la bomba de protons (IBP) i reduir el seu consum a Espanya: aquesta és la conclusió que s’extreu de l’estudi “És útil una intervenció multifactorial per adequar l’ús dels IBP?”, liderat per la Unitat de Farmàcia de l’Adreça d’Atenció Primària Metropolitana Nord, pertanyent a l’Institut Català de Salut, i dirigit a avaluar l’impacte de les intervencions dels farmacèutics d’atenció primària en la disminució del consum de IBP. A l’article de Correo Farmacéutico que recull la notícia entrevisten a Roser Vallès, coordinadora del treball i vocal d’Atenció Primària del Col·legi.

Certificats de qualitat

Des del Departament de Deontologia del COFB es recorda que les farmàcies, ” ja actuen amb base en criteris de qualitat, com els marca la legislació” en un article publicat a Correo Farmacéutico sobre els certificats de qualitat.

CF-MJAlonso-COFValencia

Conferència al COF de València de María José Alonso, a Correo Farmacéutico

Conferència al COF València

En gola amb dolor, millor un fàrmac amb acció antiinflamatòria i anestèsica, segons va informar María José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, en una conferència celebrada en el COF de València. Podeu llegir la notícia a Correo Farmacéutico.

Guàrdies

En el seu discurs d’investidura, Carles Puigdemont va plantejar l’obertura de més centres d’atenció primària (CAP) com un dels seus objectius. Maria E. Calvo, secretària de la Junta de Govern del COFB, va concretar a Correo Farmacéutico que caldrà estudiar aquesta situació i revisar els serveis d’urgències en funció de noves demandes dels pacients.

Medicaments

L’article de la revista Mia Vital, “Paracetamol vs ibuprofeno” recull les declaracions i recomanacions d’una de les vocals del Col·legi, Mercè Barau. Podeu llegir aquí la versió digital.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal