“La indicació és un dels serveis fonamentals del farmacèutic comunitari, però és necessària actualitzar-la i ampliar aquest servei en benefici del pacient. Així mateix, existeix un camp molt important per complementar la prescripció des de les farmàcies, que cal plantejar i buscar formes d’optimització: el canvi de forma galènica, l’extensió de la prescripció o l’ajust de dosi són vies de treball de la farmàcia col·laborativa que poden protocolitzar-se de forma conjunta entre metge i farmacèutic”. Aquesta és una de les principals conclusions que ha deixat el VII Congrés Nacional de Farmacèutics Comunitaris, organitzat per la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (SEFAC) i que es va clausurar el passat 28 de maig a Saragossa.
Tant la indicació farmacèutica com la possibilitat de complementar la prescripció de forma protocolitzada i consensuada poden contribuir a millorar l’atenció dels pacients i guanyar en eficiència. En matèria d’indicació, diferents experiències a nivell internacional (Austràlia, Anglaterra, Canadà, etc.) ja estan aportant evidència científica del valor d’aquest servei per a la resolució de consultes i en l’estalvi de costos.
- La combinació del model de farmàcia mediterrani, capil·lar, integrat en el seu entorn i de gran accessibilitat pot i ha de combinar-se amb els models assistencials d’àmbit anglosaxó que promocionen els serveis professionals farmacèutics per generar el model de referència que es necessita a Espanya i a Occident.
- La cronicitat ha de ser abordada conjuntament per tots els professionals de l’atenció primària (metges, farmacèutics comunitaris, infermers…), treballant amb protocols consensuats per societats científiques, amb registres de les seves actuacions i formació conjunta i utilitzant eines de valor per ajudar al pacient en el maneig de les seves patologies.
- La capil·laritat de la farmàcia comunitària pot complementar a la resta del sistema sanitari en diversos serveis de salut pública com l’administració d’injectables, tal com s’està fent en altres països per optimitzar la cobertura vacunal i millorar l’ús dels medicaments.
- La indicació és un dels serveis fonamentals del farmacèutic. És necessari actualitzar i ampliar aquest servei en benefici del pacient. No obstant això, existeix un camp molt important per complementar la prescripció en el marc de la farmàcia col·laborativa que cal posar damunt de la taula i buscar formes d’optimització: el canvi de forma galènica, l’extensió de la prescripció o l’ajust de dosi són vies de treball que poden protocol·litzar-se de forma conjunta entre metge i farmacèutic.
- La farmàcia comunitària és l’establiment sanitari més proper al pacient pel que aquest fet ha de ser tingut en compte a l’hora d’abordar el tractament dels pacients implicats en els medicaments de diagnòstic hospitalari i l’atenció sociosanitària. La col·laboració multidisciplinària, l’aportació de resultats en salut i la formació continuada són altres aspectes clau.
- Més del 30 % dels pacients que retiren la seva medicació en la farmàcia comunitària té problemes d’adherència. Aquesta situació ha d’abordar-se de forma integral tenint en compte les particularitats del pacient, de la prescripció o de la bioapariència al costat de l’important paper del farmacèutic en una adequada informació al moment de la dispensació.
- El farmacèutic comunitari té l’oportunitat de participar en el desplegament de les noves tecnologies de la informació de la salut. Però cal que adopti una estratègia ferma i experta en el maneig i acompanyament del pacient en l’ús d’aquests dispositius.
- L’especialitat comunitària és imprescindible per generar una integració en el sistema sanitari. Per la seva banda, la recertificació serà una prova avaluable obligatòria en la qual el professional trobarà un camí per actualitzar-se.
Més informació i font: Nota de premsa “Una mayor colaboración del farmacéutico en la indicación y prescripción de medicamentos podría mejorar la atención al paciente y ganar eficiència” (via SEFAC)
Farmamundi va apropar la mostra “Wanawake” sobre dones en RDCongo al congrés
Farmamundi va participar al Congrés amb un pòster científic sobre “Les vendes socials de medicaments” i apropant la mostra “Wanawake. Defensores del dret a la salut en RD Congo”. Aquesta exposició es componia de 10 fotografies que apropaven la realitat de les víctimes de violència sexual en RDC i els diferents aspectes de la vida de les dones en Kivu Nord i Oriental, províncies en les quals Farmamundi desenvolupa els seus projectes des de fa més de 10 anys.
El pòster científic, realitzat pel farmacèutic Juan Ramón Hernández, analitza la posada en marxa de “Vendes socials de medicaments” com a instrument per a la millora de l’accés als medicaments i el seu ús racional, des de l’experiència de diversos projectes de Farmamundi a Nicaragua, Guatemala i El Salvador.
A través de 10 instantànies a color realitzades per cooperants de Farmamundi, la mostra “Wanawake. Defensores del dret a la salut en RD Congo” pretenia sensibilitzar al sector farmacèutic sobre com afecta la desigualtat de gènere, la iniquitat i la violència sexual a la salut de les dones que viuen en la República Democràtica del Congo, coneguda com “el pitjor país del món per néixer dona”. A través de la mostra l’ONG explica el treball que porta fent durant més d’una dècada al costat dels seus tres socis locals, per millorar les condicions de vida i salut de les dones i les seves famílies.