Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Recomanacions: Com influeix la medicació en la conducció?

Recomanacions: Com influeix la medicació en la conducció?

19 agost 2016

IMG_3496bfree-largeA l’hora d’agafar el cotxe és important saber quins són els efectes adversos que poden influir en la nostra capacitat de conducció, i més ara, que s’acosta l’època de l’anomenada operació tornada. S’han de minimitzar al màxim els riscos i, per això, cal emfatitzar en les repercussions indesitjables que poden produir certs fàrmacs, com efectes sedants (somnolència, disminució d’alerta…), alteracions oculars (visió borrosa, trastorns d’acomodació), alteracions auditives (brunzits, acúfens…) i/o vertígens i tremolors, entre d’altres. Totes aquestes patologies provoquen una capacitat de resposta menor al conductor que, tot i no ser el motiu directe, poden propiciar un accident. Per això, és important  llegir-se al prospecte i esbrinar si, el fàrmac, pot repercutir en la nostra destresa al volant.

Es recomana evitar conduir els primers dies de tractament i parar especial atenció si la medicació és per ansietat, insomni, trastorns mentals, diabetis, epilèpsia, hipertensió arterial o dolor muscular. D’altra banda, també és aconsellable observar com influeix el medicament en els reflexos i la capacitat de concentració i, lògicament, no consumir begudes alcohòliques.

Els fàrmacs que més influencia tenen en la conducció són:

  • Aquells que actuen sobre el sistema nerviós central (grup N de la ATC): antidepressius, ansiolítics, hipnòtics, antipsicòtics, etc.
  • Antihistamínics utilitzats per al tractament de l’al·lèrgia (efecte mínim en els de nova generació com loratadina o mizolastina)
  • Relaxants musculars.
  • Alguns col·liris.
  • Nombrosos antineoplàstics i inmunomoduladors (grup L de la ATC).

Font: Portafarma (web del Consejo)

Tanmateix, el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos també alerta d’aquests riscos i informa que, en els països de la Unió Europea, “s’estima que al voltant del 10% dels conductors circulen sota la influència de medicaments, i que el risc de veure’s implicat en un accident es multiplica per dos en aquests casos”. A més, concreta que a Espanya, un 17% dels conductors utilitzen fàrmacs de manera crònica i que, d’aquests, el 61% es prenen dos o més. “En el 5% de les víctimes per accident de tràfic es va detectar algun medicament, tot i que això no vol dir que sigui l’únic factor causal”, es detalla.

Vídeo del Departament de Salut de la Generalitat: “Medicaments i conducció. Salut i seguretat”

 

Una nova aplicació mòbil per conèixer la influència dels medicaments al volant:

Al juliol es va llençar la nova App “Fármacos y Conducción”, una aplicació gratuïta que pretén aportar informació i recomanacions sobre el consum responsable dels medicaments al volant i, així, millorar la seguretat a la carretera. Aquesta nova aplicació mòbil,  avalada per la Direcció General de Trànsit (DGT), s’adreça tant a conductors en general com a professionals de la salut i ofereix un buscador de medicaments i la seva influència sobre la conducció, consulta d’aspectes legals, algorismes de decisió, entre altres utilitats. També disposa de funcionalitats com un test de conducció segura o un sistema d’avís d’arribada al destí.

L’aplicació està disponible tant a Google Play com a Apple Store.

Per a més informació:

Potser també t’interessa:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal