Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Dia Mundial de la Sida: les farmàcies faciliten la prevenció precoç del VIH

Dia Mundial de la Sida: les farmàcies faciliten la prevenció precoç del VIH

1 desembre 2016
Adhesiu OF

Distintiu que identifica a les farmàcies que fan la prova

Avui, 1 de desembre, se celebra el Dia Mundial de la Sida. Els farmacèutics catalans són uns dels agents sanitaris implicats en aquesta malaltia, doncs des del 2009 participen en el Programa de Detecció Precoç del VIH amb test ràpid. Les farmàcies participants, que fins el 2015 han estat 129, es poden identificar amb un distintiu, o bé consultant els llistats públics als webs col·legials:

Gràcies a aquest servei, a les farmàcies de Catalunya s’han realitzat 11.516 proves des del 2009, de les quals 119 han estat reactives, i representa una taxa de 10 casos per cada 1.000 habitants que s’han fet la prova. La capil·laritat social de la farmàcia comunitària i l’expertesa del farmacèutic com a agent de salut, així com l’estreta col·laboració amb el departament de Salut en la planificació del recurs des d’un punt de vista epidemiològic, garanteixen l’equilibri territorial i milloren l’accessibilitat del servei.

La pràctica sexual de risc, el principal motiu per fer-se la prova

Amb les dades avaluades s’ha pogut extreure que en prop d’un 91%  el principal motiu per fer-se la prova és el d’una pràctica sexual de risc, principalment en el cas d’homes que declaren una pràctica heterosexual.

D’altra banda, també s’ha pogut constatar que els homes que tenen sexe amb homes i les persones addictes a drogues per via parenteral continuen sent els ciutadans més exposats a la probabilitat de contraure la infecció per VIH.

prova-VIH-farmacia (2)

Com funciona el Programa?

La prova, que té un cost de 10€,consisteix a fer una petita punció al dit per extreure sang. En vint minuts es determina si el resultat és reactiu o no, sempre garantint l’anonimat, i en cas que ho sigui reactiu, es deriva el pacient al centre hospitalari de referència per realitzar la confirmació del resultat. Aquest és un exemple més de com els farmacèutics, gràcies a la proximitat i accessibilitat, i en col·laboració amb la resta de professionals sanitaris, poden contribuir a millorar la salut de les persones.


Els antecedents

L’any 2009, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Catalunya van posar en marxa la prova pilot de detecció precoç de VIH a la província de Barcelona. Posteriorment es va estendre arreu de Catalunya convertint-se en el primer servei concertat de la Cartera de serveis d’Atenció Farmacèutica de Catalunya, i al març del 2015 es va ampliar a 36 farmàcies de Barcelona ciutat repartides entre els 10 districtes de la capital catalana.

cartell_sida_a_zero_2016

Comunicat del Dia Mundial de la Sida 

sida2016.jpg_171022403

Clica a la imatge per llegir el comunicat (PDF)

En el marc de la lluita contra la Sida, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s’ha adherit, juntament amb més de 140 entitats, al Comunicat del Dia Mundial de la Sida elaborat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut. Mitjançant aquest escrit, adquireix un compromís laboral i professional per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH.

S’estima que actualment a Catalunya hi ha prop de 34.000 persones VIH positives i que durant l’any 2015 s’han produït 865 nous diagnòstics de VIH.

La campanya d’aquest any, sota el lema “Aixequem les mans per la #prevencióVIH”, vol fer especial èmfasi en evitar noves infeccions i poder assolir l’objectiu 90-90-90 que ONUSIDA ha fixat per a l’any 2020; augmentar al 90% la proporció de persones amb VIH diagnosticades, incrementar al 90% el nombre de persones en tractament i que, d’aquestes, el 90% tingui càrrega viral indetectable (via Dia Mundial de la Sida al Canal Salut de la Generalitat).

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal