Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Pneumònia pneumocòccica: estratègies de prevenció per vacunació

Pneumònia pneumocòccica: estratègies de prevenció per vacunació

2 gener 2017

Tot i que es pot patir pneumònia en qualsevol moment de la vida, a partir dels 60 anys es produeix una disminució de la capacitat de resposta del sistema immune davant la infecció per pneumococ. Així mateix, el risc de pneumònia augmenta amb la presència d’altres factors de risc com les malalties cròniques (diabetis, MPOC) o altres que generin estats d’immunosupressió. Les complicacions i mortalitat en aquests col·lectius augmenten considerablement. Per aquests motius, es destaca la importància de protegir els adults davant la pneumònia pneumocòccica utilitzant com a estratègia preventiva la vacunació.

La conferència que va acollir el COFB el passat 1 de desembre va anar a càrrec d’Oriol Sibila, del Servei de Pneumologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, i de Ricard Casas, farmacèutic comunitari de Terrassa. Va moderar l’acte Aina Surroca, vocal de la Junta de Govern del COF Barcelona.

vacuna-pneumonia-COFB (2)

Ricard Casas (farmacèutic comunitari Terrassa)

vacuna-pneumonia-COFB (1)

Oriol Sibila (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona)

 

 

 

 

 

 

 

Saber-ne més:


Les persones amb més risc són les majors de seixanta-cinc anys, les menors de dos  i les que tenen algun problema de salut. En criatures, és una de les infeccions més comunes de les vies respiratòries baixes. La pneumònia pneumocòccica també és més freqüent i greu en les persones amb malalties pulmonars i cardíaques cròniques i les que pateixen insuficiència renal, diabetis i malalties que produeixen immunodeficiències (sida, per exemple).

Vacunació
Actualment hi ha diverses vacunes disponibles contra la pneumònia: de polisacàrids i les conjugades. La vacuna de polisacàrids té la capacitat de protegir contra vint-i-tres tipus diferents de pneumococs que són els responsables de la pràctica totalitat de les pneumònies més greus. Aquesta vacuna està indicada per a persones més grans de dos anys amb malaltia de risc i, en general, a totes les persones de més de seixanta-cinc anys.

La vacuna antipneumocòccica decavalent, que conté deu serotipus, o la vacuna antipneumocòccica 13-valent, que inclou tretze serotipus, són vacunes conjugades. El nou calendari del 2016 inclou la vacunació contra el pneumococ als dos, quatre i onze mesos amb una vacuna conjugada i en els majors de seixanta-cinc anys amb vacuna de polisacàrids.

Què cal saber sobre la vacunació pneumònia pneumocòccica? (document PDF)

Calendari de vacunacions sistemàtiques 2016 (document PDF)

Font i més informació: Pneumònia, via Canal Salut de la Generalitat.

Amb la col·laboració de:

PFIZER

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal