Infarma Barcelona 2017 ha tornar a ser notícia, en aquest cas, per partida doble. Per una banda, el 21 de desembre es va enviar una nota de premsa informant que s’havia obert la convocatòria de pòsters científics per la nova edició del Congrés i Saló Europeu d’Oficina de Farmàcia. Correo Farmacéutico, IMFarmacias, Diariofarma, Farmanatur i Sanifax ho explicaven i compartien l’objectiu d’aquesta cita: “establir un espai d’intercanvi d’experiències científiques professionals, incentivar els projectes d’investigació, i alhora, mostrar què es pot aportar a la professió i a la societat”.
L’altra notícia que alguns mitjans (Acta Sanitaria, Diariofarma i IMFarmacias) van destacar va ser que Infarma havia estat premiada per l’Institut Investigació i Desenvolupament Social d’Infermetats Pocs Freqüents “pel seu suport” a aquest tipus de malalties.
El rol assistencial que cada vegada està adoptant més el farmacèutic comunitari segueix tenint cabuda als mitjans. Per una banda, Correo Farmacéutico va publicar a principis de desembre la tribuna oberta del president del Col·legi, Jordi de Dalmases, on es recalcava, com a conclusió de la 2a Jornada d’Estratègia i Accions per a la farmàcia comunitària 2016-2016 del Consell Català de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC), l’ambició del col·lectiu per, “a través dels serveis professionals”, “assumir nous rols”. De Dalmases va analitzar, a més, alguns dels programes més rellevants que s’estan duent a terme actualment. La formació farmacèutica en aquest àmbit va ser un altre tema tractat al desembre, en aquest cas per IMFarmacias. El mitjà especialitzat va informar d’un curs impartit al Col·legi centrat en explicar “què és un servei professional farmacèutic, com estan presents a la farmàcia i quin és el procediment per presentar-ne un de nou”. El quadre docent va estar format per Guillermo Bagaría,vocal de la Junta de Govern del COFB; Xavier Fusté, farmacèutic, Certified Professional Co-Active Coach (CPCC), Associated Certified Coach (ACC) i formador; i Rafel Guayta-Escolies, director de Projectes i Recerca del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya. Finalment, el programa El Suplement de Catalunya Ràdio va realitzar un especial de la Marató de TV3, enguany dedicada a l’ictus, on es va entrevistar a Toni Comín, conseller de Salut. Quan se li va preguntar sobre les mesures de prevenció davant aquesta malaltia, Comín va parlar de la campanya “Pren-te el pols” i va destacar la importància que els farmacèutics s’hi apuntessin, ja que, segons afirmava, “la xarxa més comunitària de totes les xarxes de salut és la de farmàcia, per definició”. Al mes passat vam informar de les repercussions que havia obtingut la campanya, a les quals se sumen Correo Farmacéutico i PM Farma.
Tant mitjans de la premsa generalista com de l’especialitzada es van fer ressò de la nota de premsa que es va enviar l’1 de desembre amb motiu del Dia Mundial de la Sida. Van ressaltar algunes xifres corresponents al Programa de Detecció Precoç del VIH amb test ràpid, de les quals en destaquen les 129 farmàcies adherides al servei fins al 2015 o les més d’11.500 proves realitzades en tot el territori des del 2009, any que es va instaurar. La prova ha servit per extreure diferents conclusions, com el fet que un dels principals motius per fer-se-la sigui la pràctica sexual de risc. La Vanguardia, Vilaweb, Al Dia i Diari Català van ser qui van informar en premsa generalista i, en l’especialitzada, en van fer ressò El Global, Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, Diariofarma, IMFarmacias, Farmanatur, DMFarmacia, Consejos de tu Farmacéutico i Sanifax, entre altres.
L’1 de desembre el Col·legi i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) van firmar un principi de col·laboració per tal d’obtenir dades sobre els hàbits de consum de complements alimentosos i productes entre els esportistes amateurs federats. D’aquest conveni entre les dues entitats es va informar amb una nota de premsa que van recollir Mundo Deportivo, Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, Diariofarma, IMFarmacias, Farmanatur i Sanifax. Els mitjans van recollir declaracions de De Dalmases on explicava algun dels objectius que es busquen amb la signatura.
El 20 de desembre, el mitjà de la premsa especialitzada El Farmacéutico va fer ressò de l’entrega de Medalles d’Or de l’Institut Medicofarmacèutic de Catalunya, cerimònia en la qual De Dalmases va ser guardonat com a Membre d’Honor, junt amb altres personalitats del sector sanitari, en reconeixement el seu paper com a president del COFB.
Medalla Josep Trueta a Rafael Guayta-Escolies El director de Projectes i Investigació del Consell, Rafael Guayta-Escolies, va rebre el passat desembre una de les insígnies més preuades pel que fa al reconeixement sanitari català: les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari. El Departament de Salut va ser qui en va informar i La Vanguardia en va fer difusió. Guayta va ser premiat, entre altres qüestions, per la seva activitat que “s’ha focalitzat en el disseny i avaluació de projectes encaminats a avaluar l’efectivitat de l’atenció farmacèutica a diferents àmbits”.
El diari ARA va publicar una peça sobre l’augment de l’ús d’antidepressius per part de la gent gran, on es van adjuntar les valoracions de Rafael Guayta-Escolies, que va explicar el paper de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA). De medicaments també va parlar DMedicina, en aquest cas sobre què fer quan es caduquen. El mitjà va aportar declaracions realitzades des del Col·legi on es recomana que “abans d’anar a la farmàcia revisem el contingut de la nostra farmaciola”. Al ser dates nadalenques, alguns mitjans van aprofitar per generar continguts sobre recomanacions, com BTV i El Periódico de Catalunya. Pel que fa a la peça televisiva, es va aconsellar vigilar amb els àpats de Nadal, complementant-ho amb declaracions d’Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, i, en canvi, El Periódico, es va fer servir de diferents farmacèutics perquè expliquessin quines són les consultes més freqüents en aquestes dates, com poden ajudar i diferents consells per evitar que els possibles excessos del Nadal puguin passar factura a la salut, com titula al mitjà. A més, la notícia ressalta la proximitat de les farmàcies amb la societat, fet que els hi permet ser un primer punt de contacte en problemes de salut lleus i destaca l’aplicació Farmaguia, del Col·legi, per tal de saber quines farmàcies estan obertes els dies festius. Finalment, Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, va fer declaracions al programa No ho sé de RAC1, del minut 0’39’’ al 0’58’’ en un reportatge que es va realitzar sobre l’homeopatia.
L’actualitat econòmica de la farmàcia catalana ha sigut, en part, notícia a El Global. El mitjà de premsa especialitzada ha destacat alguns dels avenços que ha viscut la situació financera de Catalunya durant l’any passat, ja que el deute es va reduir de 226 milions d’euros (dues mensualitats) a 114,9 milions (per les receptes d’octubre), tal com es detalla a la notícia, però sense oblidar que part els retards en el pagament segueixen vigents. La publicació repassa i compara quina és la situació de diferents comunitats autònomes.