Les patologies otorinolaringològiques són la causa de consulta mèdica majoritària tant en atenció primària com en atenció farmacèutica. Es poden desenvolupar com un procés lleu o presentar complicacions de repercussió clínica important. Sovint les patologies infeccioses són d’etiologia vírica i es resolen en pocs dies. El fet que en alguns casos s’instauri una prescripció o automedicació empírica amb antibiòtics fa que augmentin les taxes de resistència i baixi l’eficàcia dels antimicrobians. Per facilitar la comprensió i l’atenció farmacèutica d’aquestes patologies és necessari conèixer l’anatomia, l’etiopatogènia, la clínica i el tractament farmacoterapèutic d’elecció i també les mesures de prevenció i de recomanació sanitària per millorar l’actuació i la indicació farmacèutica de les consultes que rebem a la farmàcia.
Amb l’objectiu d’ensenyar a reconèixer la simptomatologia comuna i diferencial de cada una de les patologies que abordarà el curs, conèixer els tractaments farmacològics i d’indicació farmacèutica d’elecció, aconsellar les mesures de prevenció i recomanació sanitària, i fer una correcta actuació farmacèutica i identificar quan cal derivar a l’especialista, el COFB va organitzar el curs sobre clínica i tractament d’aquestes patologies de més prevalença, que va tenir lloc el passat mes de gener.
En el programa es va incloure la clínica i tractament d’aquestes patologies: faringoamigdalitis, laringitis, sinusitis, rinitis, pòlips nasals, epistaxis, otitis i cerúmens, acúfens, vertígens, hipoacúsies, substàncies ototòxiques, entre d’altres. La formació va anar a càrrec de Josep M. Cots, metge de família i membre del Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la semFYC. El curs va estar coordinat per Cristina Rodríguez cap del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COF de Barcelona.