Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Insulinització: posada al dia

Insulinització: posada al dia

14 febrer 2017

“El tractament de la diabetis en els últims anys ha patit una revolució com no es veia des de fa molts anys des de l’aparició de la primera insulina d’origen porcí durant els anys 20 del segle passat. En els últims 10 anys han aparegut nous grups farmacològics amb nous mecanismes d’acció pel tractament de la diabetis. Això bàsicament ha passat amb els antidiabètics no insulínics però amb les insulines també hem tingut grans canvis” explica Roser Vallès, vocal d’Atenció primària del COFB i una de les coordinadores del curs d’actualització en insulització. “El primer anàleg d’insulina humana es va sintetitzar l’any 1981. Actualment tenim 3 anàlegs d’insulina ràpida i 3 anàlegs d’insulina lenta amb diferents comportaments farmacocinètics i a més hem d’afegir la comercialització del primer biosimilar de la insulina glargina l’any 2015. Tot això fa que sigui necessari l’actualització en els coneixements que hem de tenir sobre les seves característiques i la seva utilització en la pràctica clínica”.

curs-insulinitzacio-COFB (2)

Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB i una de les coordinadores del curs

Amb aquest objectiu, farmacèutics d’atenció primària, d’hospitals i de l’administració sanitària es van donar cita al COFB el passat 24 de gener per repassar la patologia, conèixer les noves insulines, saber què aporten, quines són les estratègies de tractament i els criteris de prescripció i d’intercanvi, i com abordar el control i la gestió de la patologia l’atenció primària i l’especialitzada.

A la primera part del curs les farmacèutiques Àngels Pellicer i Andrea Molina d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Programa Harmonització Terapèutica del CatSalut respectivament, van explicar quin tipus d’insulines tenim actualment, les evidències científiques que tenim sobre elles i quin valor afegir ens aporten en comparació amb les insulines humanes disponibles. “Pellicer, d’una manera amena i molt pràctica amb un exercici interactiu amb els alumnes, va parlar de manera general de totes les insulines i Molina es va centrar més en l’explicació de què vol dir un medicament biosimilar i el cas concret del biosimilar de la insulina glargina” explica Vallès.

Posteriorment Dídac Mauricio, cap de servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, va oferir una explicació molt propera i aclaridora de quins aspectes es tenen en compte a l’hora d’insulinitzar un pacient i amb quins criteris es prescriuen un tipus o un altre. Finalment Eugeni Fau, metge de família de l’EAP Badalona 11 de l’ICS, va comentar la  importància de la implicació del pacient i la seva formació. “Per aconseguir-ho és molt important l’acompanyament que es pot fer d’aquests pacients per part dels diferents professionals sanitaris per aconseguir una millor adherència i utilització d’aquests fàrmacs” matisa Vallès.

La formació va estar coordinada per Roser Vallès, juntament amb  Cristina Roure, vocal d’Hospitals del COF de Barcelona, Julio Martínez, president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC) i Esther Amado, vocal a Catalunya, Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria (SEFAP).

curs-insulinitzacio-COFB (1)

D’esquerra a dreta: DídacMauricio, (Hospital Germans Trias i Pujol), Eiugeni Fau (EAP Badalona), Roser Vallès (COFB), Àngels Pellicer (DAP Girona) i Andrea Molina (AQuAS)

La sessió es va poder seguir de forma presencial o bé online en directe en temps real, via connexió Webinar.

Amb la col·laboració de:

lilly

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal