Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Abordatge de l’alcoholisme des de la farmàcia comunitària

Abordatge de l’alcoholisme des de la farmàcia comunitària

2 març 2017

Quines conseqüències té el mal ús de l’alcohol en la nostra societat? El COFB va organitzar una xerrada per conèixer l’abordatge de l’alcoholisme des de la farmàcia comunitària, que va tenir lloc el 26 de gener. Es van donar a conèixer els resultats de la campanya europea ‘Beveu menys, tractar experiències clíniques en l’abordatge de l’alcoholisme i explicar l’històric d’accions realitzades: potencialitats del cribratge, difusió de les Unitats de Beguda Estàndard (UBEs: més informació al Canal de Drogues de la Generalitat) i test AUDIT de l’Organització Mundial de la Salut, així com la incidència de l’alcoholisme sobre col·lectius de risc. També es van tractar les principals interaccions de l’alcohol amb els medicaments, com dissenyar alarmes en el Programa de Gestió d’Oficina de Farmàcia (PGOF) per apropar un consell sanitari útil i com derivar al Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) o al Centre d’Atenció Primària (CAP).

conferencia-abordatge-alcoholisme-COFB (2)

D’esquerra a dreta: Lidia Segura (Òrgan Tècnic de Drogodependències i Sida), Guillermo Bagaria (COFB), i Josep Fàbregas (CAS Hospitalet)

Lidia Segura, psicòloga clínica de l’Òrgan Tècnic de Drogodependències i Sida, va donar una visió àmplia de la magnitud dels problemes que pot suscitar el consum desmesurat d’alcohol i l’impacte que té sobre la salut, la societat i l’economia del país. Igualment va explicar el programa ‘Beveu menys’ i de quina manera l’administració desplega recursos per apropar el consell sanitari a la població, per cribrar i tractar l’alcoholisme. Al seu torn, Joan Fàbregas, psiquiatre del CAS Sta. Eulàlia a L’Hospitalet, va explicar la vesant clínica, què és i com funciona un CAS, quin és el perfil típic d’un pacient amb problemes d’alcoholisme i quina complexitat té la seva gestió.

conferencia-abordatge-alcoholisme-COFB (1)

GUillermo Bagaria, farmacèutic comunitari vicetresorer del COFB i coordinador de la sessió

Guillermo Bagaria, farmacèutic comunitari vicetresorer del COFB i responsable d’Atenció Farmacèutica, va fer un repàs de les accions dutes a terme en la farmàcia comunitària al respecte, tant en el nostre país com en d’altres i va llençar propostes d’intervenció farmacèutica com cribrar les interaccions de l’alcohol amb els medicaments, oferir intervencions breus a perfils especialment sensibles (dones embarassades o en període de lactància, alletament, adolescents, gent gran o especialment vulnerables i familiars dels mateixos) i un seguit de recursos digitals per facilitar la tasca de divulgació i pedagogia del farmacèutic. Bagaria, que va presentar i coordinar la sessió, explica que “es va obrir la taula a la participació del públic assistent on hi va haver intervencions interessants; es va acordar que el COFB i l’ASPCAT valoraran la possibilitat de formar als farmacèutics en el marc del programa ‘Beveu menys’”.

Al web del Programa ‘Beveu menys’ podeu veure el vídeo de la conferència.

Més informació d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal