Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > 6 i 7 d’abril: dies mundials de l’Activitat Física i la Salut

6 i 7 d’abril: dies mundials de l’Activitat Física i la Salut

6 abril 2017

Avui encetem dues dates que persegueixen la conscienciació global en l’àmbit de la salut: el 6 d’abril se celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física i demà és el Dia Mundial de la Salut, que enguany té la depressió com a leit motiv. Precisament l’activitat física regular i en nivells adequats és un factor demostrat que redueix el risc de depressió.

POSTER-GENÈRIC-DIN-A3 dm activitat fisica

Pòster oficial del Dia Mundial de l’Activitat Física de la campanya a Catalunya

El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món i Catalunya hi participa des de l’1 d’abril i fins el 30 d’abril, amb diverses iniciatives de promoció arreu del territori sota el lema “Gent Activa, Gent Feliç”, amb l’objectiu de promoure l’activitat física com a element fonamental de salut i benestar, així com remarcar els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica sobre l’esfera emocional, tot acumulant 30 minuts d’activitat física cada dia en adults i gent gran, i 60 minuts en infants i adolescents.

Web de la campanya (via Pla d’Activitat Física, Esport i Salut de la Generalitat –PAFES-) – pots iscriure’i i participar en el dia mundial aquí.

Dia Mundial de l’Activitat Física (via Generalitat de Catalunya)

Beneficis de l’activitat física: quadre informatiu en 10 punts (PDF: via Esport – DMAF)

Menjar sa i moure’s… en reunions de treball, jornades i congressos (PDF: via Departament de Salut)

Què recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS)?

  • Acumular 30 minuts d’activitat física cada dia en adults i gent gran
  • Acumular 60 minuts d’activitat física cada dia en infants i adolescents
2017-Cartel-Plenufar-6-catalan

Cartell oficial de la sisena edició de Plenufar

A les farmàcies, la campanya Plenufar per incentivar l’educació nutricional en l’activitat física

En l’àmbit farmacèutic, s’ha presentat la sisena edició de la campanya del Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic (Plenufar). A la província de Barcelona, 300 farmàcies oferiran a finals d’abril, i fins al 15 de juny, educació nutricional en l’activitat física en el marc d’aquesta campanya, una iniciativa del Consejo General de Col·legis Oficials de Farmacèutics a través de la seva vocalia d’Alimentació. Aquesta sisena edició de Plenufar, tracta de donar resposta als milions d’espanyols que cada dia realitzen algun tipus d’activitat o exercici físic, oferint assessorament a aquest grup de població per dur a terme una adequada alimentació concorde a les seves necessitats.

Actualment, la inactivitat física s’ha convertit ja en el quart factor de risc de tota causa de mort, per això des del Consejo recorden que cal insistir en els beneficis de realitzar algun tipus d’activitat física, sense oblidar la necessitat d’una correcta alimentació, per exemple, per prevenir lesions o manques nutricionals i per millorar el rendiment físic.

Informació sobre la campanya i materials disponibles al web del Consejo.

Farmàcies comunitàries de L’Hospitalet participen aquesta tarda en els talles d’hàbits saludables i accions que promouen l’activitat física com a font de salut que organitza la ciutat amb motiu dels dos dies mundials. Més informació en aquest enllaç.

infografiaExerciciFisic

Infografia del grup #esportfarma. Clica a la imatge per millorar la visualització, descarregar i compartir

#esportfarma, grup de treball del Col·legi sobre nutrició i esport

La Vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi compta amb un grup de treball sobre nutrició i esport. Volen demostrar que l’atenció farmacèutica a esportistes, mitjançant un consell alimentari i consum de complements alimentosos des de la farmàcia, ajuda a millorar la condició física, la recuperació de lesions i, en general, millora la salut dels esportistes. Podeu saber més sobre ells a Twitter, seguint el hashtag  #esportfarma.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física recorden la importància de la hidratació per als esportistes. Les recomanacions s’han dividit en tres apartats: abans de fer exercici físic s’aconsella començar a beure 2-3h abans i evitar fer-ho els 30 minuts previs a la competició; mentre dura l’exercici físic, és important anar alternant l’aigua amb sals minerals i carbohidrats, excloent les begudes amb gas o alcohol i sucs de fruita naturals; i un cop ha finalitzat, es recomana rehidratar-se amb diferents líquids, entre els quals es troben aigua, carbohidrats, sals minerals i sucs de fruita naturals.

Dia Mundial de la Salut: parlem de la depressió

Europe_clinic_es CARTELL

Pòster oficial de la campanya de l’OMS

El Dia Mundial de la Salut, que se celebra el 7 d’abril de cada any per commemorar l’aniversari de la fundació de l’OMS, ofereix una oportunitat única per mobilitzar l’acció entorn d’un tema de salut específic que preocupi a les persones de tot el món. El tema de la campanya d’enguany és la depressió.

Segons indica l’OMS, la depressió afecta a persones de totes les edats i condicions socials i de tots els països. Més de 300 milions de persones a tot el món viuen amb depressió, pel que demanen més inversió als diferents països per combatre una malaltia que ha augmentat més d’un 18% entre 2005 i 2015.

La depressió provoca angoixa mental i afecta a la capacitat de les persones per dur a terme fins i tot les tasques quotidianes més simples, la qual cosa té en ocasions efectes nefasts sobre les relacions amb la família i els amics i sobre la capacitat de guanyar-se la vida. En el pitjor dels casos, la depressió pot provocar el suïcidi, que actualment és la segona causa de mort entre les persones de 15 a 29 anys d’edat.

WB_event_infographic_1

Infografia ‘El nombre de persones amb depressió i l’ansietat va en augment’ (via OMS)

La depressió es pot prevenir i tractar. Una millor comprensió de què és la depressió i de com pot prevenir-se i tractar-se contribuirà a reduir l’estigmatització associada a la malaltia i comportarà un augment del nombre de persones que demanen ajuda.

La intervenció del farmacèutic, clau en l’adherència als tractaments antidepressius (nota de premsa del Consejo General de Colegios Farmacéuticos)

  • La depressió és una de les patologies amb menor grau d’adherència als tractaments. Solament el 28 per cent dels pacients amb depressió compleix adequadament el tractament
  • El farmacèutic té una important labor per intervenir en la prevenció i en la informació al pacient, així com en la derivació al metge

Consulta els aspectes essencials de la campanya (via OMS)
Recursos de la campanya per a periodistes (via OMS)
Depressió, via Canal Salut de la Generalitat

twitter-LOGO

Dia Mundial de l’Activitat Física: #DMAF2017, #gentactiva, #DiaMundialdelActivitatFísica
Dia Mundial de la Salut: #LetsTalk, #depression, #mentalhealth, #DiaMundialdelaSalut, #DiaMundialdelaSalud

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal