Estàs aquí: Inici > Món col·legial > La figura del farmacèutic, necessària en la ruta assistencial de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular

La figura del farmacèutic, necessària en la ruta assistencial de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular

27 abril 2017
curs_IC (2)

Guillermo Bagaría, vicetresorer del COFB, va presentar el curs

És necessari que el farmacèutic dels diferents àmbits assistencials s’integri, juntament amb la resta de professionals sanitaris, en la ruta assistencial de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular. És una de les conclusions a les quals es va arribar a la formació organitzada pel COF de Barcelona, juntament a la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, sobre els pacients amb insuficiència cardíaca (IC). Durant el curs, impartit per agents de salut de diferents àmbits –metges d’atenció primària, cardiòlegs, geriatres, infermeres, farmacèutics hospitalaris, farmacèutics d’atenció primària i farmacèutics comunitaris- també es va destacar la importància de la coordinació entre els diferents professionals sanitaris a l’hora d’abordar aquests tipus de pacients.

Recomanacions de salut per prevenir la insuficiència cardíaca i detectar problemes relacionats amb la medicació, dos dels objectius del curs

Al voltant d’un centenar de farmacèutics es van formar a aquest curs, patrocinat per Novartis, que va tenir lloc el passat 6 d’abril i va estar coordinat per Antonio Sánchez, cap de Servei de Cardiologia del Consorci Sanitari de Terrassa; Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB; Guillermo Bagaría, vicetresorer del COFB; Cristina Roure, vocal d’Hospitals del COFB; i Julio Martínez, president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC).

Al llarg de quatre hores, els alumnes van poder aprofundir coneixements davant qüestions com quines són les recomanacions de salut i estil de vida òptim per prevenir o retardar l’aparició de la insuficiència cardíaca; els tractaments farmacoterapèutics indicats; l’evidència científica de cada tractament i la combinació d’aquests fàrmacs; la detecció de problemes relacionats amb els medicaments (PRM) (les interaccions, la dificultat d’adherència i l’incompliment terapèutic, entre d’altres); així com el debat sobre com integrar i millorar la comunicació i la coordinació de l’equip assistencial per millorar la qualitat de vida del pacient amb IC. Alhora, també es va comptar amb la participació d’una pacient crònica, membre del programa de pacients experts d’IC del Departament de Salut, que va donar el seu testimoni del seu pas pel procés assistencial, des del diagnòstic fins a fases avançades de la malaltia.

curs_IC (3)

El metge Mariano de la Figuera

curs_IC (4)

El cardiòleg Roman Freixa

curs_IC (5)

La farmacèutica Montserrat Iracheta

curs_IC (7)

La farmacèutica Mariona Roca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El quadre docent va estar format per Montserrat Brugada, infermera, gestió de casos a l’UGAP 3-4 de Santa Coloma de Gramenet; Mariano De la Figuera, metge de família de l’EAP Sardenya de Barcelona; Mercedes Fernandez, pacient crònica experta; Roman Freixa, cardiòleg, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí/L’Hospitalet de Llobregat;  Montse Iracheta, farmacèutica comunitària a Santa Coloma de Gramenet, vocal de l’executiva catalana de la SEFAC i professora associada de la Facultat de Farmacia (UB);  Núria Molist, geriatra de l’Hospital de la Santa Creu de Vic; Mariona Roca, farmacèutica d’atenció primària del Consorci Sanitari de Terrassa-Servei de farmàcia integral; i Salvador Tous,  farmacèutic comunitari a Barcelona, vocal de l’executiva catalana de la SEFAC i màster d’informació i consell sanitari a l’oficina de farmàcia.

L’aparell circulatori, una de les prioritats del Pla de Salut 2016-2020

D’acord amb els objectius del Pla de Salut 2016-2020 del Departament de Salut, els principals reptes a desenvolupar han de servir per donar resposta a les necessitats de salut de la població i treballar per la consolidació d’un sistema sanitari centrat en les persones. Entre les àrees que prioritza el nou Pla hi ha l’aparell circulatori, tant el cardiovascular com el cerebrovascular, és per això que s’ha de posar a l’abast dels professionals eines per adquirir, mantenir i potenciar les competències necessàries per dur a terme les actuacions definides en aquest Pla.

Un exemple d’èxit de la participació del farmacèutic en la ruta assistencial de la fibril·lació auricular és la campanya “Pren-te el pols”, organitzada pel Departament de Salut, la Fundació Ictus i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya. En el marc d’aquesta iniciativa, 370 farmàcies comunitàries, 40 ajuntaments i 105 centres de salut van treballar conjuntament per millorar la detecció, el diagnòstic i el tractament de l’arítmia cardíaca, i contribuir així a prevenir l’ictus, considerada la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes.

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació. També es pot consultar a la Sala de Premsa del web institucional.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal