Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Ortopèdia: tallers de teràpia compressiva, ostomies i fabricació de plantilles

Ortopèdia: tallers de teràpia compressiva, ostomies i fabricació de plantilles

17 maig 2017

Taller de teràpia compressiva

terapia-compressiva-ortopedia-COFB

Natividad Velázquez, docent del taller de teràpia compressiva

Les malalties venoses tenen diverses causes que moltes vegades responen a diversos factors de risc com debilitat congènita del teixit conjuntiu, sobrepès, restrenyiment crònic, bipedestació prolongada, tòxics alimentaris i canvis hormonals (embaràs, part i anticonceptius).

Un cop comprovat que la combinació d’un estil de vida saludable i l’ús de mitges de compressió és una forma bàsica del tractament de pacients amb problemes venosos que també pot retardar el progrés de la malaltia venosa o evitar-la, el taller va facilitar els coneixements i les eines per incidir en la prevenció i aprofundir en el tractament amb teràpia de compressió.

En alguns casos, els limfoedemes apareixen a conseqüència de canvis patològics del sistema limfàtic o de la distribució del greix i molts cops el problema no es detecta ni es tracta adequadament. Un defecte en el sistema limfàtic pot presentar-se sense motiu aparent (limfoedema primari) o bé a conseqüència d’una operació, radiació, infecció, lesió o creixement tumoral (limfoedema secundari). El limfoedema sense tractament o amb un tractament compressiu erroni pot tenir greus conseqüències per a la salut.

Objectius del taller que va tenir lloc al març al COFB? Aprofundir en el coneixement de la teràpia compressiva en patologia limfàtica i venosa en les diferents indicacions terapèutiques d’acord amb les classes de compressió, del limfedema i lipoedema i saber fer la presa de mesures per a les mitges estàndard i les mitges de prevenció tromboembòlica.

Natividad Velázquez, farmacèutica i tècnica ortoprotètica, va repassar el següent temari amb els alumnes: revisió anatòmica del sistema venós i limfàtic, ortopèdia estàndard i mitges de compressió, teràpia compressiva i aplicació en patologia venosa, i teràpia compressiva i aplicació en patologia limfàtica.

Taller d’ostomies

taller-ostomies-ortopedia-COFB1

Teresa Poca, una de les dues docents del taller d’ostomies

Una ostomia és una derivació quirúrgica de l’aparell digestiu o de l’aparell urinari per eliminar els residus que l’organisme genera per un lloc diferent del natural quan no és possible fer-ho pel conducte normal. La persona que en porta una incorporada necessita un material específic per fer la cura diària de l’estoma. Per proporcionar informació sobre què és i com funciona una ostomia i donar a conèixer el material específic per tenir cura de l’estoma i els beneficis de la irrigació per colostomia, el COFB va organitzar aquest taller al mes d’abril.

La formació va permetre als alumnes conèixer la classificació de les ostomies, les causes més freqüents d’una ostomia, el material necessari per fer la cura d’una ostomia, les principals complicacions, la preparació mecànica del còlon i els sistemes continents. El taller va ser teòric i pràctic sobre irrigació per colostomia i es van resoldre casos pràctics.

Patricia López, coordinadora del Servei d’Atenció d’Infermeria de Hollister Ibérica, SA, i Teresa Poca, infermera estomaterapeuta, supervisora de l’Hospital de Barcelona, van ser les docents del curs.

Taller de fabricació de plantilles

taller-plantilles-COFB (2)En el últims anys, amb la incorporació de noves tecnologies i materials, el disseny de suports plantars ha evolucionat. Les plantilles personalitzades permeten aconseguir una adaptabilitat exacta a l’anatomia del peu de cada pacient en funció de les necessitats i la patologia que presenta.

Al taller de fabricació de plantilles que va tenir lloc a finals d’abril, els alumnes van aprendre en la part teòrica a dissenyar plantilles d’acord amb cada patologia, diferenciar els tipus de materials per a cada patologia, incorporar resines i fibres de carboni i conèixer les diferents sistemes d’obtenir les mesures. Es va complimentar amb una part pràctica que va tenir lloc a l’Ortopèdia Esteve de Mataró. Els docents van ser els tècnics ortopedistes Frederic Esteve i Joan León.

El taller es va plantejar per aconseguir un criteri òptim per dissenyar i avaluar plantilles i conèixer els diferents materials per adaptar la plantilla a les necessitats de cada pacient. També per adquirir un criteri d’expertesa per elaborar i avaluar plantilles, conèixer els materials d’última generació per perfeccionar l’elaboració i atendre qualsevol prescripció ortopodològica i fer un seguiment del tractament ortèsic del pacient i assessorar per millorar la comoditat i la salut del peu.

La formació estava adreçada a farmacèutics que han cursat el postgrau o el màster d’ortopèdia per a farmacèutics UB-COFB o tenien una altra formació acreditada per obtenir l’autorització sanitària per fabricar o adaptar productes ortoprotètics, fabricants de plantilles amb coneixement de les patologies del peu i interessats a aprofundir en les novetats aparegudes en els últims temps.

Imatges del taller pràctic a l’Ortopèdia Esteve de Mataró (cliqueu a les imatges per ampliar-les):

Els tres tallers van estar coordinats per Montserrat Gironès, Vocal d’Ortopèdia del COF de Barcelona.

montserrat-girones-ortopedia-COFB

Montserrat Gironés, vocal d’Ortopèdia del COFB

Amb la col·laboració de:

Teràpia compressiva

MEDI_BAYREUTH-logo

Ostomia

HOLLISTER-logo

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal