Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Els farmacèutics actualitzen coneixements en melatonina i dermatitis atòpica

Els farmacèutics actualitzen coneixements en melatonina i dermatitis atòpica

1 juny 2017

El passat mes d’abril van tenir lloc dues conferències relacionades amb la dermofarmàcia i els productes sanitaris: “Noves formulacions en melatonina per prevenir l’envelliment i el dany cel·lular a la pell” (6 d’abril) i “Nous abordatges en el maneig de la dermatitis atòpica” (27 d’abril).

dermofarmacia-abril-cofb (1)

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB

A la primera conferència es va abordar l’envelliment i els efectes de la melatonina a nivell cel·lular i mitocondrial. Francisca Miranda, responsable del Departament de Fabricació de IUCT, i Germaine Escames, directora científica de Pharmamel i catedràtica en Fisiologia de la Facultat de Farmàcia de Granada, van revisar les funcions de la melatonina a la cèl·lula per prevenir l’envelliment actuant des del seu interior.

“Escames fa més de 25 anys que estudia els efectes de la melatonina a nivell cel·lular i mitocondrial i des de la seva experiència ens va fer una exposició molt tècnica on va parlar de tot el procés d’envelliment de les cèl·lules i de la pell, i de com la melatonina té uns efectes demostrats com antioxidant, antiinflamatori i protector mitocondrial. Aquests efectes de la melatonina el fan un actiu molt interessant en processos d’envelliment cutani i també per tractar problemes derivats de tractaments oncològics com la mucositis i la radiodermitis” explica Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes sanitaris del COFB, que va moderar la conferència.

“A banda dels efectes cosmètics contra l’envelliment, aquestes possibles aplicacions mèdiques -un cop superats els diferents estudis clínics on es trobaven els productes- poden ser molt interessants per alleugerir problemes molt molestos pels malalts que pateixen aquestes malalties. Tots aquests estudis d’eficàcia van venir corroborats Miranda, del Departament de Fabricació del IUCT, que és l’empresa externa que s’ha encarregat de realitzar-los” matisa Alcalde.

 dermofarmacia-abril-cofb (3)

D’altra banda, la dermatitis atòpica és una de les patologies dermatològiques de consulta més freqüents a l’oficina de farmàcia, i per tant el paper del farmacèutic a l’hora de fer seguiment dels tractaments prescrits i recomanacions d’higiene i hidratació, amb l’objectiu d’alleugerir els símptomes i espaiar els brots, és molt important.

dermofarmacia-abril-cofb-formacio (5)

Esther Serra-Baldrich (Hospital de Sant Pau de Barcelona)

El tractament cosmètic de la dermatitis atòpica es basa en una combinació d’emol·lients tòpics per restaurar la barrera protectora de la pell. Les futures estratègies dermocosmètiques contemplen el tractament personalitzat adaptat a la situació de cada pacient, amb l’objectiu de reduir els efectes secundaris dels tractaments farmacològics i els episodis de brot. A la segona conferència, es van revisar els diferents abordatges de l’atòpia i coneixerem l’experiència clínica en la utilització de nous actius com ara el plàncton marí.

La conferència va comptar com a ponents amb l’Esther Serra-Baldrich, responsable de la Unitat d’Immunoalèrgia Cutània de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, que va parlar de la malaltia i els diferents tractaments que hi ha per abordar-la, tant dels clàssics com de les noves molècules com el fitoplàncton i de les que en un futur tindrem. “Va donar molta importància a què no hi ha un tractament estàndard, sinó que s’ha de personalitzar molt en cada pacient, i també a què tots els tractaments són compatibles entre si: com que la dermatitis atòpica té una simptomatologia molt variada cada tractament pot servir per atacar un punt en concret però a l’hora tots són complementaris” explica Alcalde. “La Dra. en Tecnologia dels Aliments, Pilar Ramírez, va parlar sobre que és el fitoplàncton marí, com s’extreu i quina és la seva activitat contra l’estrès oxidatiu i per tant com pot ajudar a la regeneració de la pell, en aquests processos que cursen amb una gran xerosis i descamació”.

dermofarmacia-abril-cofb-formacio (4)

AP-posterLa vocal de Dermofarmàcia del COFB, Marta Alcalde, també va presentar una de les tres Jornades de Psoriasi i Artritis Psoriàsica, que va acollir el Col·legi el 17 de maig. Acció Psoriasi commemora en tres ciutats la data del seu naixement, organitzant trobades informatives en els quals fa arribar la informació sobre la patologia a pacients i familiars. Les reunions tenen com a objectiu resoldre els dubtes dels assistents, gràcies a la participació d’especialistes en psoriasi i artritis psoriàsica de cadascuna de les zones en les quals estem presents. Les jornades s’organitzen en col·laboració amb els Col·legis Oficials de Farmacèutics i amb els Col·legis Oficials d’Infermeria de les ciutats on se celebren.

Propera jornada: avui a Cadis (1 de juny). Més informació aquí.

Amb la col·laboració de:

Conferència melatonina

logo-pharmamel

Conferència dermatitis atòpica

logo-dds

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal