Estàs aquí: Inici > Destacats > Més de 3.100 persones ja han anat les farmàcies per prevenir i detectar els riscos de patir un càncer de pell

Més de 3.100 persones ja han anat les farmàcies per prevenir i detectar els riscos de patir un càncer de pell

8 juny 2017
cofb.170523-88

Cartell de la campanya a una farmàcia participant

Més de 3.100 persones (dada actualitzada a data 13 de juny) ja han assistit a les farmàcies de Barcelona per prevenir i detectar els riscos de patir un càncer de pell. Ho han fet en el marc de la 2a edició de la campanya “Abans de deixar-t’hi la pell, consulta”, que continua en marxa a més de 300 farmàcies de la província fins el 13 de juny, dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, amb el patrocini d’Almirall, Avène, Ladival i La Roche-Posay  (veure aquí mapa interactiu amb les farmàcies participants).

La iniciativa va començar el passat 23 de maig, Dia Mundial del Melanoma i, des de llavors,  també està present a una carpa itinerant, atesa per farmacèutics, que es va desplaçant per diferents localitats de la província. Ja ha passat per punts com Granollers, Manresa i Sabadell i demà estarà a Igualada.

El funcionament de la campanya en 3 punts

cofb.170523-74

Avaluació del nombre de lesions pigmentades amb la regleta dermatològica

  1. Després de respondre un breu qüestionari amb preguntes relacionades amb el control dermatològic que segueixen, l’ús que fan de les cremes solars, antecedents familiars o si presenten lesions semblants a les que recull un atles que els mostra el farmacèutic, es procedeix a l’avaluació del nombre de lesions pigmentades en els dos braços i l’orientació sobre les mesures de prevenció en funció del seu risc.
  2. En cas que no presentin els factors de risc o que el presentin, però ja estiguin sota control mèdic, se’ls entrega un fulletó amb consells sanitaris sobre com protegir-se del sol adequadament i no estar exposat als seus efectes perjudicials.
  3. Si existeixen factors de risc i no segueixen un control mèdic, a més dels consells sobre protecció solar, se’ls recomana una revisió mèdica per fer un seguiment; en el cas de les farmàcies de l’àrea del Clínic, es deriva al dermatòleg a una part dels usuaris.

Una carpa itinerant, l’estudi DERMA-RISC i una regleta dermatològica, les principals novetats

cofb.170523-a11

Carpa itinerant informativa (imatge: Barcelona)

A més de la carpa itinerant de la campanya, una altra de les novetats que presenta la iniciativa és que, per primer cop, 32 farmàcies de la zona de l’Hospital Clínic participen a l’estudi DERMA-RISC i deriven al Servei de Dermatologia de l’Hospital un nombre determinat d’usuaris amb factors de risc perquè es puguin realitzar una revisió dermatològica especialitzada gratuïta i validar els qüestionaris. Aquesta zona, formada pels barris de Sants, Les Corts, l’Esquerra de l’Eixample i Sarrià, comprèn a un total de 211.000 persones aproximadament. D’altra banda, a més d’un qüestionari per detectar els factors de risc, s’ha implementat una nova eina perquè els farmacèutics, que s’han format prèviament en aquest camp i han superat una avaluació dels coneixements pràctics adquirits, puguin avaluar el nombre de lesions pigmentades amb major precisió gràcies a una regleta dermatològica.

El càncer de pell en xifres

La incidència dels càncers de pell s’ha triplicat en els últims deu anys: a Espanya arriba als 300 casos per cada 100.000 habitants, es calcula que el 50% majors de 65 anys el patirà, i concretament, una de cada 50 persones té risc de tenir un melanoma al llarg de la seva vida.

No obstant això, tot i ser el càncer més freqüent al nostre país, també és dels que presenta millors perspectives de curació si es detecta de forma precoç: el 90% dels càncers cutanis es poden curar si es diagnostiquen a temps.

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (també es pot consultar a la Sala de Premsa del web institucional).

Nota prèvia, al Blog: Més de 300 farmàcies de Barcelona contribuiran a la prevenció i detecció precoç dels riscos de patir un càncer de pell

Els consells dels farmacèutics per no deixar-s’hi la pell (amplia la imatge per facilitar la lectura):

consellscancerpell_Página_1consellscancerpell_Página_2

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal