Després d’uns dies, setmanes o, fins i tot, mesos de vacances, la tornada al curs laboral o acadèmic es presenta, ja, imminent. En conseqüència, com si es tractés d’un jetlag professional, el ritme de vida varia i els horaris s’adapten a les obligacions, sent, normalment, força diferents als del període de vacances. És per això que és important intentar tenir una ràpida adaptació i no deixar que aquests canvis afectin al dia a dia, ja que si no s’aconsegueixen ajustar, el cos pot patir-ne les conseqüències. Un clar exemple són les hores de son, fonamentals per poder rendir, però n’hi ha d’altres que, sense adonar-nos-en, s’obliden, com la cura d’una bona alimentació. Menjar a deshores, ràpid i malament, per tal d’alleugerir els àpats i no perdre temps pot fer que el nostre cos se’n ressenti, generant així, possibles problemes intestinals, com l’acidesa estomacal, el restrenyiment o, fins i tot, la descomposició.
S’entén com acidesa estomacal a la sensació ardent i dolorosa que es presenta a l’esòfag, just darrera de l’estèrnum. Aquest malestar s’esdevé en el moment que l’obertura de l’estómac o vàlvula no es tanca i l’àcid retorna a l’esòfag, irritant-lo. Pot ser causat per una malaltia del reflux gastroesfàgic, per un espasme esofàgic o per alguns medicaments antiinflamatoris tot i que, sovint, també es presenta havent fet un àpat amb una gran quantitat de menjar o havent menat i haver-se ficat al llit d’immediat. Per apaivagar-lo, pot prendre’s un antiàcid, però en el cas que la sensació sigui continuada, cal anar al metge per evitar futures lesions. Tot i això, l’acidesa també es pot controlar, ja que es coneixen alguns dels factors que la provoquen. Aquests són:
- Vestir amb roba estreta que faci pressió sobre l’estómac.
- Prendre: cafè, alcohol, tomàquet, xocolata, menta, àpats amb molt de greix o pesats, ceba, àpats picants o alguns medicaments com els antiinflamatoris.
- L’embaràs. Un 25% de les dones embarassades en pateixen.
Cal tenir en compte que aquests factors no afecten igual per a tothom, així que caldrà conèixer-se i veure quines quantitats poden provocar aquest malestar.
En altres ocasions, l’estrès postvacances o, simplement, el fet de no mantenir una alimentació adequada, pobre en fibra i aigua, pot portar a desenvolupar períodes de restrenyiment. Aquest problema no es tracta d’una malaltia per si sola, sinó d’un símptoma habitualment associat a alguna disfunció, encara que, si el procés no millora i es desconeixen les possibles raons del canvi del ritme intestinal, és recomanable fer una consulta mèdica.
- Mantenir una dieta rica en fibra, o sigui, llegums, cereals integrals, fruita fresca sense pelar i verdures bullides i crues.
- Beure líquids (aigua) abundantment, mínim 1,5 l.
- Evitar el sedentarisme, fent exercici físic amb regularitat.
- No contenir-se mai quan es tingui necessitat d’anar al bany, intentant que el cos s’habituï a evacuar a la mateixa hora.
En el cas que es tingui aquesta dificultat, és important no abusar mai dels laxants, ja que si se’n fa un ús excessiu, l’intestí s’acostuma a funcionar només quan existeix la provocació. S’ha de procurar que els budells funcionin per sí mateixos amb molta fibra, aigua, exercici físic i horaris regulars. Precisament, un dels mètodes per superar aquest molest període és el tractament higienicodietètic, que es basa en alimentar-se a partir d’una dieta molt rica en fibra, menjant més verdures, prenent més fruita o acostumant-se a preparar-se més amanides.
Finalment, amb els mals hàbits alimentaris, també es pot arribar patir la situació inversa, és a dir, diarrea aguda. Aquest problema sol presentar-se amb la realització de femtes toves i abundants acompanyades de dolor abdominal i febre. La durada sol ser curta, d’uns 2 o 3 dies i, tot i que no hi ha un tractament específic, sí que existeixen algunes recomanacions per tal d’evitar la deshidratació produïda per l’alteració. D’aquesta manera, caldrà prendre una gran quantitat de líquids en petites dosis i, un cop es tolerin els líquids, començar amb menjars suaus, com poden ser la poma al forn, bullida o ratllada, el plàtan, el codonyat, l’arròs bullit, la pastanaga bullida, el brou vegetal sense oli o el pa blanc torrat.
- Llet i els seus derivats,
- Carn amb molt greix,
- Cafè,
- Begudes de cola i altres refrescos,
- Fregits
- Picants.
Cal tenir en compte que s’haurà d’anar al metge sempre i quan es tingui febre alta (>38˚C) i persistent, hi hagi sang, moc o pus en les deposicions, es tingui dolor abdominal fix i la diarrea duri més de 3 dies.
Aquests són alguns dels problemes que es poden derivar de no tenir una bona alimentació, així que, tot i que no es tingui el temps de l’estiu, atura’t, mantenir una bona dieta t’ajudarà a rendir al dia a dia.
Per a més informació:
- Acidesa d’estómac (via Farmaceuticonline)
- El restrenyiment (via Farmaceuticonline)
- Diarrea aguda (via Farmaceuticonline)