Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > L’operació tornada, sense problemes intestinals!

L’operació tornada, sense problemes intestinals!

1 setembre 2017
2

Infografia sobre alguns problemes intestinals (clicar a la imatge per fer-la més gran)

Després d’uns dies, setmanes o, fins i tot, mesos de vacances, la tornada al curs laboral o  acadèmic es presenta, ja, imminent. En conseqüència, com si es tractés d’un jetlag professional, el ritme de vida varia i els horaris s’adapten a les obligacions, sent, normalment, força diferents als del període de vacances. És per això que és important intentar tenir una ràpida adaptació i no deixar que aquests canvis afectin al dia a dia, ja que si no s’aconsegueixen ajustar, el cos pot patir-ne les conseqüències. Un clar exemple són les hores de son, fonamentals per poder rendir, però n’hi ha d’altres que, sense adonar-nos-en, s’obliden, com la cura d’una bona alimentació. Menjar a deshores, ràpid i malament, per tal d’alleugerir els àpats i no perdre temps pot fer que el nostre cos se’n ressenti, generant així, possibles problemes intestinals, com l’acidesa estomacal, el restrenyiment o, fins i tot, la descomposició.

S’entén com acidesa estomacal a la sensació ardent i dolorosa que es presenta a l’esòfag, just darrera de l’estèrnum. Aquest malestar s’esdevé en el moment que l’obertura de l’estómac o vàlvula no es tanca i l’àcid retorna a l’esòfag, irritant-lo. Pot ser causat per una malaltia del reflux gastroesfàgic, per un espasme esofàgic o per alguns medicaments antiinflamatoris tot i que, sovint, també es presenta havent fet un àpat amb una gran quantitat de menjar o havent menat i haver-se ficat al llit d’immediat. Per apaivagar-lo, pot prendre’s un antiàcid, però en el cas que la sensació sigui continuada, cal anar al metge per evitar futures lesions. Tot i això, l’acidesa també es pot controlar, ja que es coneixen alguns dels factors que la provoquen. Aquests són:

  • Vestir amb roba estreta que faci pressió sobre l’estómac.
  • Prendre: cafè, alcohol, tomàquet, xocolata, menta, àpats amb molt de greix o pesats, ceba, àpats picants o alguns medicaments com els antiinflamatoris.
  • L’embaràs. Un 25% de les dones embarassades en pateixen.

Cal tenir en compte que aquests factors no afecten igual per a tothom, així que caldrà conèixer-se i veure quines quantitats poden provocar aquest malestar.

Consells: Aixecar el capçal del llit uns 10 cm., intentar sopar almenys 2 o 3 hores abans de ficar-se al llit, perdre pes en cas que es necessiti i evitar àpats pesats.

pexels-photo-102123En altres ocasions, l’estrès postvacances o, simplement, el fet de no mantenir una alimentació adequada, pobre en fibra i aigua, pot portar a desenvolupar períodes de restrenyiment. Aquest problema no es tracta d’una malaltia per si sola, sinó d’un símptoma habitualment associat a alguna disfunció, encara que, si el procés no millora i es desconeixen les possibles raons del canvi del ritme intestinal, és recomanable fer una consulta mèdica.

Mesures preventives per evitar el restrenyiment:

  • Mantenir una dieta rica en fibra, o sigui, llegums, cereals integrals, fruita fresca sense pelar i verdures bullides i crues.
  • Beure líquids (aigua) abundantment, mínim 1,5 l.
  • Evitar el sedentarisme, fent exercici físic amb regularitat.
  • No contenir-se mai quan es tingui necessitat d’anar al bany, intentant que el cos s’habituï a evacuar a la mateixa hora.

En el cas que es tingui aquesta dificultat, és important no abusar mai dels laxants, ja que si se’n fa un ús excessiu, l’intestí s’acostuma a funcionar només quan existeix la provocació. S’ha de procurar que els budells funcionin per sí mateixos amb molta fibra, aigua, exercici físic i horaris regulars. Precisament, un dels mètodes per superar aquest molest període és el tractament higienicodietètic, que es basa en alimentar-se a partir d’una dieta molt rica en fibra, menjant més verdures, prenent més fruita o acostumant-se a preparar-se més amanides.

Recordi: controlar la dieta, augmentar la ingesta de líquids, fer exercici regularment, ús de laxants discontinu, i si el restrenyiment no millora caldrà consultar-ho al metge, consultar el vostre farmacèutic.

Processed with VSCOcam with c1 presetFinalment, amb els mals hàbits alimentaris, també es pot arribar patir la situació inversa, és a dir, diarrea aguda. Aquest problema sol presentar-se amb la realització de femtes toves i abundants acompanyades de dolor abdominal i febre. La durada sol ser curta, d’uns 2 o 3 dies i, tot i que no hi ha un tractament específic, sí que existeixen algunes recomanacions per tal d’evitar la deshidratació produïda per l’alteració. D’aquesta manera, caldrà prendre una gran quantitat de líquids en petites dosis i, un cop es tolerin els líquids, començar amb menjars suaus, com poden ser la poma al forn, bullida o ratllada, el plàtan, el codonyat, l’arròs bullit, la pastanaga bullida, el brou vegetal sense oli o el pa blanc torrat.

Què no menjar i beure?

  • Llet i els seus derivats,
  • Carn amb molt greix,
  • Cafè,
  • Begudes de cola i altres refrescos,
  • Fregits
  • Picants.

Cal tenir en compte que s’haurà d’anar al metge sempre i quan es tingui febre alta (>38˚C) i persistent, hi hagi sang, moc o pus en les deposicions, es tingui dolor abdominal fix i la diarrea duri més de 3 dies.

Recordi: és important que per tal d’evitar el contagi, la persona malalta i tot els membres de la família es rentin les mans amb aigua i sabó després d’anar al vàter i abans dels àpats.

Aquests són alguns dels problemes que es poden derivar de no tenir una bona alimentació, així que, tot i que no es tingui el temps de l’estiu, atura’t, mantenir una bona dieta t’ajudarà a rendir al dia a dia.

Per a més informació:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal