Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Què hem de saber sobre la vacuna del Meningococ B?

Què hem de saber sobre la vacuna del Meningococ B?

14 setembre 2017
vacuna meningococ C (1)

El doctor Antoni Trilla va ser un dels conferenciants: va explicar la part epidemiològica de la malaltia

El COFB va organitzar una conferència, el passat 17 de maig, per donar eines als farmacèutics per entendre i abordar la situació de manca de subministrament de la vacuna del meningococ B i l’allau de consultes que està rebent la farmàcia comunitària. El COFB va convidar a experts de la talla d’Antoni Trilla, epidemiòleg director de Qualitat i Seguretat Assistencial de l’Hospital Clínic, i Miguel Angel González, Assessor mèdic regional de Vacunes del Departament Mèdic de GlaxoSmithKline, S.A. Va moderar l’acte Núria Bosch, vicepresidenta del COF de Barcelona.

Què hem de saber?

L’1 d’octubre de 2015 el Ministeri de Sanitat va comunicar que les farmàcies podien vendre la vacuna contra la meningitis B. L’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) va canviar la qualificació de la vacuna de la meningitis B d’ús hospitalari a medicament subjecte a prescripció mèdica. Aquesta qualificació suposa que aquest medicament passa a ser dispensat a les farmàcies comunitàries. La qualificació del fàrmac Bexsero (comercialitzat per laboratori GlaxoSmith Kline –GSK-) com a ús hospitalari va ser una decisió única d’Espanya, ja que en la resta de països europeus la qualificació va ser de medicament amb recepta mèdica. L’AEMPS va defensar que la precaució es prenia per poder estudiar millor la vacuna i determinar quin el seu millor lloc d’ús.

La vacunació contra la meningitis B no és sistemàtica, és a dir, no s’inclou al calendari de vacunacions perquè només estan indicades per determinades persones o sectors de població i en determinades situacions especials (apartat Vacunacions del Departament de Salut) però sí que la recomanen els pediatres, de fet l’Associació Espanyola de Pediatria recomana incloure-la per aquest any, però el Ministeri no preveu el replantejament i el laboratori tampoc preveu un canvi en la situació de moment.

Vacunes a la farmàcia

Les vacunes que s’inclouen al calendari de vacunacions sistemàtiques de la Generalitat es dispensen als CAPs; a la farmàcia es dispensen aquelles que no són obligatòries, com és el cas de la meningitis B (Bexsero) i el rotavirus (Rotarix i RotaTeq).

Aquest calendari es va actualitzar l’any passat, entrant el vigor el 5 de juliol, i incorporava dues vacunes a la primera infància: contra el pneumococ (vacunes comercialitzades a Espanya: Pneumovax 23, Prevenar13, Pneumo23, Synflorix) i la varicel·la (vacunes comercialitzades a Espanya: Varivax i Varilrix). També contemplava el reajustament de les dates i les dosis d’algunes altres vacunes (veure nota de premsa del Departament de Salut).

Preguntas y respuestas sobre la vacunación frente a la enfermedad meningocócica por serogrupo B (Ministeri de Sanitat)

vacuna meningococ C (2)

Amb la col·laboració de:

logo GSK

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal