El passat dijous 5 d’octubre va tenir lloc al COFB la conferència “Equinàcia purpúria: explorant noves opcions terapèutiques i evidències científiques de l’extracte de planta fresca en la grip i el refredat”, amb l’objectiu de revisar la monografia d’aquesta planta utilitzada en la prevenció i el tractament d’aquestes afeccions.
La conferència va anar a càrrec de Joan Vallès, catedràtic de Botànica de la Universitat de Barcelona i Montse Parada, directora tècnica d’A. Vogel – Bioforce España. L’acte el va moderar Aina Surroca, vocal de la Junta de Govern del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació del COFB.
Durant la sessió es van exposar els resultats dels últims estudis realitzats amb extracte d’equinàcia fresca, explicant els mecanismes d’acció d’aquest extracte i recordant conceptes bàsics de botànica. També es van donar a conèixer les pautes, dosis i durada del tractament dels símptomes de la grip i el refredat amb aquesta planta.
Finalment, els assistents van plantejar diverses qüestions relacionades amb aspectes de la farmàcia comunitària com l’ús d’equinàcia en polimedicats, les possibles interaccions o com abordar la recomanació d’aquesta planta medicinal.
Què és l’equinàcia purpúria?
És una planta medicinal, ja que conté en un o més dels seus òrgans substàncies que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques.
Quins efectes pot tenir?
Segons diversos estudis realitzats, l’extracte hidroetanòlic estandarditzat d’equinàcia purpúria tindria un triple mode d’acció: immunomodulador i antiinflamatori, antiviral i antibacterià.
En quines èpoques de l’any és recomanable?
Es recomana prendre equinàcia en períodes d’estrès o falta de son. Però, sobretot, és recomanable en el moment de l’aparició dels primers símptomes del refredat o de la grip perquè en redueix tant la incidència i durada com la simptomatologia. L’ús d’equinàcia enforteix el sistema immune i és compatible amb tractaments simptomàtics convencionals.
Amb el patrocini de: