Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Diabetis: puc fer alguna cosa per prevenir-la?

Diabetis: puc fer alguna cosa per prevenir-la?

8 novembre 2017

La diabetis és una malaltia que es produeix quan el nivell de glucosa (sucre) de la sang es troba alterat. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la correctament. La diabetis és una malaltia crònica, la qual cosa significa que com més jove es contrau més aviat es veurà afectada la persona pels riscos a llarg termini.

Conceptes clau

  • Glucosa: S’obté dels aliments i totes les cèl·lules del cos en necessiten per viure.
  • Insulina: Hormona que controla la quantitat de glucosa en sang. El pàncrees és la glàndula que sintetitza la insulina. La insulina ajuda la glucosa a introduir-se a les cèl·lules i un cop dins s’utilitza com a combustible del cos.

PrevencióPatient checking sugar level with glucometer

La prevenció és important sobretot en aquelles persones que tenen risc de contreure-la, ja sigui per factors genètics (hereditaris) o per problemes de sobrepès i pot evitar l’aparició de la diabetis o endarrerir-ne el desenvolupament en l’organisme. Per això,  prevenir la diabetis pot passar per fer una dieta adequada (baixa en sal i greixos), controlar els carbohidrats, menjar més pollastre que carns vermelles i prendre productes de gra sencer abans que farines refinades. A banda de l’alimentació, és important mantenir un pes adequat (eliminar el sobrepès) i practicar activitat física regularment.

 

Principals símptomes de la diabetis

  • Acció d’orinar freqüent (sobretot a la nit)
  • Gana inusual i molta set
  • Pèrdua de pes, debilitat i cansament
  • Vista ennuvolada
  • Talls o rascades que no cicatritzen o que ho fan molt lentament
  • Picor o entumiment de les mans i els peus
  • Infeccions freqüents a la pell, les genives o la bufeta

Incidència

La diabetis afecta un 6% de la població de l’Estat espanyol. La xifra ha augmentat per l’envelliment dels ciutadans i per l’increment dels factors de risc. La xifra real encara podria ser més alta perquè es calcula que per cada pacient diabètic reconegut n’hi ha 1 o 2 que no saben que ho són. Per tant, es calcula que la població afectada podria ser d’un 9%. Un mal control i la mateixa evolució de la malaltia afecten la qualitat de vida del diabètic i provoquen un augment de la taxa de malalties cardiovasculars i de la mortalitat, que és tres vegades superior a la de la població general.

Conseqüències Mites i Preguntes Freqüents_ Diabetis

El control de la malaltia de la diabetis consisteix, bàsicament, en el control de les complicacions que pot comportar. L’afecció principal es produeix a les artèries i es pot distingir entre:

Complicacions microvasculars: Són aquelles que afecten les petites artèries dels ronyons i dels ulls. Són les causes fonamentals de la insuficiència renal, que precisa diàlisi i pot provocar ceguesa en els adults.

Complicacions macrovasculars: Afecten les artèries més grosses com les coronàries, que porten la sang al coll i poden causar infarts de miocardi o angines de pit. També acostumen a alterar les artèries que porten la sang al cervell i això pot originar infarts cerebrals. Si a aquest risc li afegim el sobrepès, la hipertensió, els nivells alts de colesterol o el tabaquisme les conseqüències poden ser fatals sobretot en els diabètics tipus dos.

El sistema nerviós: També es pot veure afectat i produir-se una disminució important de sensibilitat als peus que afavoreixi l’aparició d’úlceres que el pacient no nota, infeccions o deformacions que poden acabar en la necessitat d’amputar. Malgrat això, cal tenir present que el control intensiu de la glucèmia, la tensió arterial i el colesterol disminueixen totes les complicacions que pot comportar la diabetis.

Font i més informació:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal