Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Conferència sobre mites i realitats del col·lagen al COFB

Conferència sobre mites i realitats del col·lagen al COFB

17 novembre 2017

El passat dijous 9 de novembre el COFB va acollir la conferència “Mites i realitats del col·lagen” a càrrec de Juan Martínez, biòleg, director tècnic i de desenvolupament de Solchem Nature SLU i moderada per Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB.

Juan Martínez i Anna Bach durant la conferència.

Juan Martínez i Anna Bach durant la conferència.

La importància del col·lagen en la salut articular es va començar a estudiar a mitjans dels anys 80. En aquesta època s’inicien els estudis amb el col·lagen natiu i apareix el primer estudi clínic en humans amb artritis reumatoide. En els últims 15 anys s’han publicat diversos estudis clínics sobre els beneficis del col·lagen hidrolitzat a nivell articular i cutani.

La conferència va abordar el coneixement de les evidències més recents per tal d’abordar en profunditat aspectes com la font i el procés d’obtenció, el tipus o la forma d’utilització d’aquest ingredient i garantir-ne un correcte consell farmacèutic.

El col·lagen és la proteïna més abundant del nostre cos i un dels principals components de les articulacions, ossos, músculs, dents i pell i n’existeixen fins a 28 tipus diferents. Representa el 25% de la massa de total de proteïnes del nostre organisme i és essencial per l’estructura i el funcionament de les articulacions.

El nostre cos produeix col·lagen durant uns anys però el nivell de producció comença a disminuir a raó d’1,5 per any a partir dels 25 anys. Si a aquest desgast produït pel pas del temps hi afegim el desgast extra que suposen per a les articulacions activitats com l’esport resulta necessària una aportació addicional. Per tal d’ajudar a mantenir la salut de les articulacions i els ossos és essencial que els elements necessaris per a la síntesi del col·lagen estiguin disponibles per contribuir a la regeneració d’aquests.

Mites i realitats del col·lagen

Tipus de col·làgens comercials

Mite:  Com que el col·lagen Tipus I abunda a la pell i el col·lagen Tipus II abunda al cartílag articular, el de Tipus I es recomana per al manteniment de la salut cutània i el de Tipus II per als processos inflamatoris articulars.

Realitat: Els estudis científics han demostrat que els pèptids obtinguts de la hidròlisi del col·lagen estimulen les cèl·lules per tal que aquestes fabriquin el tipus de col·lagen que es necessita, per la qual cosa no és cert que el col·lagen Tipus I no tingui afectacions sobre les afeccions articulars.

Col·lagen natiu, desnaturalitzat i hidrolitzat

Mite: El col·lagen s’ha de prendre natiu o desnaturalitzat per tal que funcioni, ja que hidrolitzat perd les seves propietats.

Realitat: El col·lagen natiu i el desnaturalitzat tenen mecanismes d’acció diferents del col·lagen hidrolitzat. El col·lagen hidrolitzat augmenta la biodisponibilitat dels pèptids bioactius.

Interès del col·lagen i altres components de la matriu a nivell terapèutic

Mite: Com que el col·lagen i la gelatina són el mateix és independent utilitzar-ne un o altre per tal d’obtenir beneficis sobre la salut.

Realitat: La gelatina s’obté a partir de la desnaturalització del col·lagen i s’usa com a gelificant o per la seva aportació nutricional. El col·lagen hidrolitzat no gelifica i té propietats terapèutiques demostrades científicament.

La pèrdua de col·lagen relacionada amb l’edat provoca una reducció gradual de la densitat de massa òssia amb pèrdua de força que ens impedeix en segons quines situacions realitzar activitats quotidianes. L’OMS ha alertat del problema creixent que suposa la salut dels ossos i les articulacions per a la població mundial actual. Prop de 22 milions de dones a Europa i 5,5 milions d’homes presenten osteoporosis.

La conferència va aportar el coneixement de les evidències més recents del col·lagen.

La conferència va abordar el coneixement de les evidències més recents del col·lagen.

Com a conclusions principals de la conferència, el Dr. Martínez va exposar que existeix evidència científica i clínica que avala l’ús del col·lagen via oral per al tractament  i prevenció de diferents malalties osteo-articulars.

També va destacar que existeix informació errònia sobre els diferents tipus de col·lagen i la seva utilització i que l’eficàcia en l’ús del col·lagen està determinada pel tipus que s’utilitzi. En concret, existeixen dos mecanismes d’acció diferents segons com es tracti el col·lagen natiu Tipus II (acció immunitària) o el col·lagen hidrolitzat Tipus I (estimulant de fibroblasts, condròcits i osteòcits).

Finalment, el Dr. Martínez va explicar que  els pèptids bioactius són els responsables de l’acció regeneradora i antiinflamatòria del col·lagen hidrolitzat, ja que estimulen les cèl·lules per a la producció del tipus de col·lagen present al teixit. A nivell articular els péptids bioactius de col·lagen hidrolitzat produeixen una acció regeneradora de la matriu extracel·lular articular inclòs el col·lagen hialí i també són útils a nivell ossi i cutani.

Altres publicacions relacionades recollides al Blog:

Amb la col·laboració de:

rousselot

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal