Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Revisió de l’ús de fàrmacs biològics: noves estratègies per tractar la psoriasi, l’artritis psoriàsica i la malaltia de Crohn

Revisió de l’ús de fàrmacs biològics: noves estratègies per tractar la psoriasi, l’artritis psoriàsica i la malaltia de Crohn

28 novembre 2017

El passat dimecres 22 de novembre va tenir lloc al COFB el curs Revisió de l’ús de fàrmacs biològics adreçat a farmacèutics comunitaris, d’hospitals, de centres d’atenció primària i de l’administració sanitària.

El curs tenia per objectius principals:

 • Saber quins són els objectius terapèutics en diverses patologies.
 • Conèixer les estratègies noves per tractar la psoriasi, l’artritis psoriàsica i la malaltia de Crohn.
 • Millorar la pràctica clínica i fer un millor ús de les noves estratègies terapèutiques.
 • Aprendre de l’experiència personal en l’ús de fàrmacs biològics.

Els fàrmacs biològics són el present i el futur del tractament de moltes malalties com el càncer, l’esclerosi múltiple, l’artritis reumatoide i psoriàsica o la malaltia de Crohn.

La jornada es va iniciar amb la conferència “Artritis psoriàsica: immunomoduladors i importància d’alternatives terapèutiques” a càrrec del Dr. Agustí Sellas, reumatòleg de la Unitat de Reumatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. En aquesta conferència es va abordar l’epidemiologia de l’Artritis Psoriàsica i la seva freqüència a estudis poblacionals generals, fent referència als patrons clínics i a la valoració clínica de l’activitat.

El doctor Agustí Sellas i les doctores Anna López i Lucía Márquez, acompanyats de la cap del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB, Cristina Rodríguez.

El doctor Agustí Sellas i les doctores Anna López i Lucía Márquez, acompanyats de la cap del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB, Cristina Rodríguez.

Tot seguit va ser el torn de la conferència “Psoriasi: objectiu, persistència i ús de biosimilars” que va anar càrrec de la Dra. Anna López, del Servei de Dermatologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La Dra. López va fer referència a l’evolució dels tractaments de la psoriasi, als objectius terapèutics i també a algunes mesures d’avaluació de la psoriasi com: Body Surface Area (BSA), Psoriasis Area and Severity Index (PASI), o el Physicians’ Global Assessment (PGA), entre d’altres.

Un altre dels temes que es va tractar durant la conferència va ser el dels fàrmacs biosimilars. Es tracta de productes biològics molt similars al producte de referència. El biològic biosimilar és creat mitjançant “enginyeria reversa”, a partir de la informació coneguda sobre el producte de referència. Els fàrmacs biològics són produïts per línies cel·lulars úniques mitjançant bioenginyeria.

Com a conclusions, la Dra. López va destacar que els fàrmacs biosimilars poden reduir el cost comparat amb els fàrmacs de referència i que la situació actual permet l’extrapolació d’indicacions per part de les agències reguladores. També que cal una definició més acurada sobre la intercanviabilitat i valorar la implicació en la interpretació de canvis en eficiència  i seguretat, important pel metge prescriptor. L’objectiu és aconseguir el blanquejament del pacient (eficàcia), mantenir el pacient blanquejat el màxim de temps possible (supervivència), mantenir el pacient blanquejat amb el menor cost possible (eficiència) i mantenir el pacient amb la millor qualitat de vida possible. La probabilitat d’èxit és inversament proporcional a la complexitat del pacient.

El Dr. Agustí Sellas, durant la conferència "Artritis psoriàsica: immunomoduladors i importància d'alternatives terapèutiques".

El doctor Agustí Sellas, durant la conferència “Artritis psoriàsica: immunomoduladors i importància d’alternatives terapèutiques”.

Finalment, la darrera conferència va ser “Malaltia de Crohn: definició del tractament ideal i noves molècules per tractar-la” i va anar a càrrec de la Dra. Lucía Márquez, digestòloga adjunta de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal, del Servei Digestiu de l’Hospital del Mar.

Al llarg de l’exposició es va explicar què és una Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII). Es tracta d’una malaltia crònica d’etologia multifactorial, que afecta el tracte gastrointestinal amb un curs recurrent. També es va exposar en què consisteix la colitis ulcerosa (afectació contínua des del recte limitada a la mucosa) i la malaltia de Crohn (afectació de qualsevol tram del tracte digestiu, transmural i freqüentment malaltia perianal).

La colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn són malalties complexes i poligèniques i depenen de: factors ambientals, barrera intestinal, factors genètics, flora intestinal i immunitat innata-adquirida.

El tractament de la malaltia de Crohn és diferent segons:

 • la gravetat del brot
 • l’extensió de l’afectació
 • el patró
 • les manifestacions extraintestinals
 • la fase d’activitat
 • si està inactiva (tractament de manteniment)
 • els antecedents patològics (neoplàsies, infeccions…)

Per concloure, la Dra. L. Márquez va fer referència també a les noves estratègies del tractament de la malaltia de Crohn (una malaltia d’incidència creixent als països occidentals, lligada a la industrialització), la necessitat d’establir amb la màxima certesa possible l’activitat real de la malaltia (molts pacients asimptomàtics amb activitat i simptomàtics sense lesions) i la necessitat d’incorporar als assajos clínics mesures d’activitat objectives.

  Amb la col·laboració de:

 

 

 

Altres informacions relacionades recollides al Blog:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal