Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Dia Mundial de la Sida: el paper de les farmàcies per fer “un salt endavant cap a la fi de la Sida”

Dia Mundial de la Sida: el paper de les farmàcies per fer “un salt endavant cap a la fi de la Sida”

1 desembre 2017

Avui divendres 1 de desembre se celebra el 30è  Dia Mundial de la Sida i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya – juntament amb 136 entitats més-  s’ha adherit al Comunicat del Dia Mundial de la Sida, elaborat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Prova de detecció precoç del VIH en una farmàcia.

Prova de detecció precoç del VIH en una farmàcia.

Amb el lema “Un salt endavant cap a la fi de la Sida” es remarca la necessitat d’intensificar esforços “per monitorar l’evolució de l’epidèmia, implementar la prevenció combinada, garantir que totes les persones infectades coneguin el seu estat serològic, assegurar el tractament precoç i una atenció integral de qualitat i centrada en l’individu, protegir les persones més vulnerables, augmentar l’eficiència en la prestació de serveis i eliminar l’estigma i la discriminació associada al VIH”.

El paper de les farmàcies en la detecció precoç del VIH

Des del 2009, les farmàcies catalanes han realitzat més de 16.000 proves –més de 3.500 durant el 2016– per detectar de forma precoç la infecció per VIH. Ho han fet en el marc del Programa de Detecció Precoç del VIH amb test ràpid, en el qual participen actualment 129 farmàcies que es poden identificar amb un distintiu o bé consultant els llistats públics als webs col·legials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

10 de cada 1.000 proves resulten reactives

Del total de proves realitzades des que va començar el programa de detecció precoç de VIH, 164 han resultat reactives. Això representa una taxa de 10 casos per cada 1.000 habitants que han participat en el Programa.

Comunicat Dia Mundial de la Sida 2017D’altra banda, s’ha constatat que la mitjana d’edat de persones que van a la farmàcia a fer-se la prova es troba entre els 29 i 33 anys, el principal motiu continua sent mantenir relacions sexuals sense protecció amb persones que es desconeix si poden presentar infecció o no per VIH, i el col·lectiu més vulnerable és el d’homes que tenen sexe amb homes.

Les dades es van començar a obtenir l’any 2009 arran d’una prova pilot de detecció precoç de VIH a la província de Barcelona que van fer conjuntament l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el COFB. El 2012 es va estendre arreu de Catalunya i es va convertir en el primer servei concertat de la Cartera de serveis d’Atenció Farmacèutica de Catalunya,i al mes de març del 2015 es va ampliar a 36 farmàcies de la ciutat de Barcelona  repartides entre els 10 districtes de la capital catalana.

En què consisteix la prova?
Distintiu que identifica les farmàcies que fan la prova del VIH.

La prova, que té un cost de 10 €, consisteix a fer una petita punció al dit per extreure sang. En vint minuts es determina si el resultat és reactiu o no, sempre garantint l’anonimat, i en cas que sigui reactiu, previ consentiment informat, es deriva el pacient al centre hospitalari de referència per realitzar la confirmació del resultat. Aquest és un exemple més de la importància de la gestió integrada entre els farmacèutics i la resta d’agents sanitaris per aconseguir un objectiu comú, contribuir a millorar la salut de les persones, en aquest cas posant el focus en la prevenció i la detecció precoç.

Intercanvi de xeringues i manteniment amb Metadona, altres Programes de reducció de danys

La prova de detecció precoç del VIH a les farmàcies forma part dels programes anomenats de reducció de danys. També ho són el Programa d’intercanvi de xeringues, en el qual 248 farmàcies de Barcelona participen per reduir la prevalença de la infecció per VIH en persones addictes a drogues per via parenteral; i el Programa de manteniment amb Metadona, en el qual col·laboren 160 farmàcies catalanes, que atenen una mitjana de 1.000 pacients al mes.

 També podeu consultar la nota de premsa enviada als mitjans de comunicació.

 

Altres publicacions relacionades recollides al Blog: 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal